X-Men 2

X-Men 2 är inte bara den mest perfekta superhjältefilmen som gjorts utan även den perfekta superhjältefilmen för människor som inte tycker om superhjältefilmer.

x-men207

X-Men 2 tar vid ungefär där den första filmen slutade. Wolverine har varit bortrest och sökt sitt förflutna och Magneto sitter inlåst i sitt plastfängelse. En mutant genomför ett attentat mot Vita huset och registrering av mutanter blir återigen aktuellt. Militärforskaren William Stryker (Brian Cox) tror sig ha hittat lösningen på mutantproblemet. Han vill hantera mutanter på ungefär samma sätt som Hitler hanterade judar och den ej ont anande presidenten godkänner en stormning av Xaviers (Patrick Stewart) skola för begåvade ynglingar/mutanter. De två mutantgrupperna med Magneto respektive Xavier i spetsen tvingas samarbeta för att kunna stoppa Stryker.

x-men213

Det här är så spännande och intressant som en actionfilm om superhjältar kan bli. Tio år efter att den hade premiär har den fortfarande inte överträffats. Det enda filmer som The Avengers och Captain America vill göra är att dundra på med action och specialeffekter som man hinner tröttna på innan filmen ens kommit halvvägs. I Bryan Singers filmer om X-Men är actionscenerna korta och gör intryck som inte försvinner från minnet när nästa storslagna specialeffektsorgie kommer. Det räcker med att ha sett Wolverines försvar av skolan en gång för att minnas hur han använder sina klor i exempelvis köket. Mindre är bättre! Man måste få en andningspaus i filmer för att action ska göra ett djupare intryck.

x-men202

Andningspauser finns det gott om i X-Men 2. Den är fylld av karaktärdramatik och har en konflikt som grundar sig i karaktärernas ideologier och inte något banalt storhetsvansinne från någon superskurk. Jag räknar till att X-Men 2 har tolv huvudkaraktärer och med undantag för möjligtvis Storm (Halle Berry) och Cyclops (James Marsden) får alla det utrymme som krävs för att tittaren ska lära känna dem tillräckligt bra för att förstå dem. Detta gör X-Men 2 till en av de karaktärrikaste filmerna jag sett. Jag känner mig lika engagerad i dessa mutanter som jag gör när jag ser mer ”seriösa” filmer som Short Cuts och Magnolia. Dramat sker aldrig på bekostnad av det matinéäventyr som filmen trots allt är. Om det är sådant man är ute efter blir man garanterat nöjd.

x-men214

Är ni lika trötta som jag på att grabbfilmer alltid kryddas med en liten kärlekshistoria där någon stackars kvinnlig skådespelare skrivs in i manuset för att det ska locka den kvinnliga publiken? Sånt är X-Men 2 helt befriat ifrån. Kärlekshistorien mellan Rogue (Anna Paquin) och Bobby (Shawn Ashmore) inleddes så smått redan i förra filmen och fortsätter på ett logiskt sätt här. Rogues förmåga hindrar henne från att ha fysisk kontakt och hon måste alltid bära handskar. Trots att hon inte hör till toppnamnen på rollistan är Rogue den karaktär vars utveckling det är intressantast att följa från X-Men, när hon med smärtsam blick såg hur en mamma strök sitt barn över kinden, till hennes livsavgörande beslut i X-Men: The Last Stand.

x-men208

En annan favorit är John (Aaron Stanford) som under filmens gång får sitt mutantnamn Pyro. Den lilla tid som ägnas honom utnyttjas maximalt och det räcker med hans blick mot ett familjefotografi och hans reaktion när Bobby berättar för sin familj att han är homo… Ursäkta, mutant. När John sedan bubblar över i raseri är det inte bara en mutant som slänger eld omkring sig utan en ytterst tragisk påminnelse om vad som kan hända när människor inte längre känner att de har någonting att förlora och lika gärna kan ta andra med sig i fallet. Det är den typen av människor som kan fångas upp av extrema krafter i sin längtan efter gemenskap och förståelse.

x-men204

Som tittare kan man givetvis bortse från det och välja att bara se superhjältefilmen, vilket jag tycker är tråkigt, men X-Men 2 är i ännu större utsträckning än sin föregångare en film om diskriminering och utstötthet. När Bobby kommer ut för familjen och mamman frågar om han försökt att inte vara en mutant är det givetvis mer än bara ett skämt. I samma scen kan man se hur Bobbys bror under sina föräldrars inflytande blivit en än mer intolerant person. Kanske sådant blir värre för varje generation? Magnetos brödraskap (mer syskonskap i den här filmen) är X-Mens egna Army of Lovers. De är transorna, läderbögarna och fjollorna som vägrar anpassa sig efter heteronormen och vill se ut som de vill och ändå förväntar sig bli skonade från hat till skillnad från X-Men som mer är rfsl-typer som kämpar för att homosexuella ska få gifta sig i kyrkan. Nightcrawler (Alan Cumming) är den självföraktande bögen som vänder sig till religionen för att bli förlåten för sin personlighet.

x-men210

X-Men 2 är en film jag inte riktigt kan förstå hur man kan tycka illa om. Den har någonting för alla. Min enda invändning (förutom den om Storm och Cyclops som jag nämnde tidigare och då med en viss tveksamhet) är att Bryan Singer filar alldeles för mycket i klipprummet. Jag hade gärna sett ett större förtroende till skådespelarnas förmåga att skapa ett bra tempo i scenerna. Det blir väldigt oroligt med nya kameravinklar vid var och varannan replik. Jag hoppas det blir lite lugnare när Bryan Singer nu ska göra en film om X-Men igen. 18 juli 2014 får vi se resultatet i X-Men: Days of Future Past.

 

X-Men 2 är inte bara den mest perfekta superhjältefilmen som gjorts utan även den perfekta superhjältefilmen för människor som inte tycker om superhjältefilmer. X-Men 2 tar vid ungefär där den första filmen slutade. Wolverine har varit bortrest och sökt sitt förflutna och Magneto sitter inlåst i sitt plastfängelse. En mutant genomför ett attentat mot Vita huset och registrering av mutanter blir återigen aktuellt. Militärforskaren William Stryker (Brian Cox) tror sig ha hittat lösningen på mutantproblemet. Han vill hantera mutanter på ungefär samma sätt som Hitler hanterade judar och den ej ont anande presidenten godkänner en stormning av Xaviers (Patrick Stewart)…

Review Overview

Betyg

90

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

One comment

  1. Jag köpte filmen när den kom från England, såg den och har inte sett om den sedan dess. Men detta var en recension som verkligen väckte lusten att se om filmen. Har BD-utgåvan hemma och får kanske slå mig ner med den i helgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.