Wild Target

wild_target0

Victor Maynard (Bill Nighy) är världens bästa yrkesmördare. Han är en legend i branschen trots att ytterst få verkligen har sett honom (och överlevt). Yrket har gått i släkten och redan som liten pojk fick Victor lära sig yrkets tricks och knep. Sexårspresenten var den pistol med vilken pappan gjort sitt första uppdrag. Mamma Maynard är stolt över sin son och har samlat artiklar från alla hans verk i en klippbok. Victor får uppdraget att förpassa en konsttjuv till de sälla jaktmarkerna och för första gången tvekar han. Inte för att måltavlan är en attraktiv ung kvinna utan för att hon är en mästare i sitt eget gebit. Och det är att vara tjuv. Inget är för litet eller för stort att stjäla för Rose (Emily Blunt). Att inte slutföra sitt uppdrag är en dödssynd i yrkesmördarbranschen och Victor vet att han genom att inte skjuta Rose sett till att han blir måltavla för en annan yrkesmördare. Victor misstänker att de kommer att skicka Dixon efter honom. Dixon är världens näst bäste yrkesmördare.

På sätt och vis är det skönt när en sådan här film kommer. Alltså en actionkomedi som inte är löjlig i Leslie Nielsen-tappning, men som ändå har så pass mycket glimten i ögat att man roas av den. Bästa beskrivningen av filmen skulle förmodligen vara Leon möter James Bond. Det vill säga en yrkesmördarefilm med brittisk humor. Bill Nighy passar utmärkt som den perfektionalistiske yrkesmördaren starkt styrd av sin mor och vid 50+ fortfarande oskuld eller åtminstone utan partner, både på det familjära och professionella planet. Om du kommer ihåg filmen En fisk som heter Wanda kan du skapa dig en bild av Nighy genom att korsa Kevin Kline och John Cleese. Rose som spelas av Emily Blunt är en notorisk kleptoman och förförerska som inte kan hålla fingrarna i styr. Blunt är lysande i rollen. Som skurk har man i rollen som Dixon kastat in Martin Freeman som vi ser som Bilbo Bagger i Hobbit-filmen. Gregor Fisher som vi tidigare sett vid Nighys sida i Love Actually. En annan gammal kändis är Rupert Grint som spelade Ron Weasley i Harry Potter. Dennes roll är ganska långt ifrån Harry Potter och Grint sköter sig hyfsat i rollen.

wild_target1Yrkesmördare får ibland vara huvudrollen i filmer. I Grosse Point Blank spelar John Cusack en yrkesmördare som faktiskt också är jagad av en annan yrkesmördare fast av helt andra skäl än i Wild Target. Sedan kan givetvis Freemans yrkesmördare inte jämföras med den totalt urflippade gestalt som jagar Cusack. Där vinner helt klart Aykroyd över Freeman. Det är klasskillnad på de två. Det som uppenbarligen skiljer de två actionkomedierna åt är ursprungslandet och därmed den form av humor som framförs. I Wild Target finns en subtil och torr humor som lutar sig mot ett allvar och en fråga som måste besvaras. Maynard är på gränsen till att dra sig tillbaka av åldersskäl och det finns ett bäst före datum satt och han måste fixa till det. Han måste skaffa en efterträdare och han måste bilda familj.

En härlig actionkomedi med Bill Nighy och Emily Blunt. Charmigt och välgjort

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.