Whitney

I Whitney går Oscarsvinnaren Kevin McDonald (Bästa dokumentärfilm för One Day in September (1999)) igenom den bortgångna artisten Whitney Hustons liv i kronologisk ordning från hennes barndom med sång i kyrkan fram till hennes död 2012.

Det är spännande att skriva en recension på någonting som man inte kan någonting om. Jag sticker inte under stolen med att jag inte vet så mycket om Whitney Huston, hårdrockare som jag är och har varit i 20 år. Jag skulle kunna sträcka mig till att jag har mer info i min hjärna om tomatpuré än om Hustons karriär, vilket i sig betydde att jag var ganska så nyfiken när jag skickade in Whitney i min blu-ray-spelare och hivade ner min lekamen i soffan.

Whitney Houston började skralt, som många artister, men hade det mesta sedan. Som en egen privatjet.

Som jag nämner i ingressen går filmen i kronologisk ordning och tar avstamp i Whitneys uppväxt i Newark, New Jersey. Filmen är uppbyggd med många intervjuer från närstående och alla vittnar om att Whitney var som vilket barn som helst när hon växte upp. Hennes mor är Cissy Huston, som har körat till bland andra Elvis Presley, och hon drillade henne till att bli en sångare bättre än sig själv. Några menar på att Whitney hade en fantastisk barndom, andra menar att hon inte hade det av olika orsaker. Hardcore-fansen vet säkert redan det mesta, men jag vill ändå inte avslöja allt för mycket för andra läsare.

Filmen följer sin röda tråd bra och förtäljer både de bra och dåliga delarna i hennes karriär. ”Uppgång och fall” är ett ganska uttjatat begrepp, men det passar bra in här. Med alla framgångar kommer det motgångar, och i Whitneys fall var en av motgångarna, som så många gånger förr, knarket som kom att spela en huvudroll i hennes liv. Den officiella dödsrapporten säger att hon drunknade samtidigt som man hittade spår av kokain i hennes blod. Hennes för detta man, R&B-sångaren Bobby Brown, hävdar dock bestämt att det inte var drogandet som dödade henne. Med i bilden finns andra komponenter som kan ha bidragit till, det förmodade, självmordet 11:e februari 2012.

Whitney och Bobby – ett stormigt förhållande som kanske inte var det bästa för den förstnämnda.

En del jag var lite skraj för innan jag skulle ögna igenom Whitney var att det skulle vara alldeles för mycket musik för min smak (jag som hårdrockare, som sagt), men det var snarare åt det motsatta hållet. Det är väldigt få tillfällen McDonald stannar till vid en hitlåt, en studioinspelning eller vad det nu kan vara, utan det mesta spelas i bakgrunden samtidigt som bilder och klipp visas från Whitneys karriär. Någon gång visas en topplista. En aning mer fokus på hennes topplåtar/-album hade varit på sin plats. Undertecknad lärde sig inte vilka album det var som slog, och vilken låt som var vilken, utan det är lämnat till ”common sense” att man redan ska veta det. Annars fick en ovetandes människa, som undertecknad, veta det mesta om Whitney Hustons tragiska liv. Starkast var scenerna med dottern Bobbi Kristina Brown (som sorgligt nog gick bort redan 2015, 22 år ung) och det bedrövliga sättet hon behandlades av makarna Huston/Brown när de lät henne komma i andra- eller tredjehand för att de valda att satsa på sina karriärer. Då är tårarna inte långt borta.

Whitney är en bra och tydligt strukturerad dokumentär som skildrar Whitney Hustons liv. Den går kronologiskt, vilket är bra, men det är genomgående svårt att hålla koll på vilket år det är för stunden. Det hade enkelt lösts med ett årtal någonstans i rutan. Fansen känner säkert till det mesta här, men för de som vill veta mer om Huston är det här en bra, men tragisk, faktabank.        

I Whitney går Oscarsvinnaren Kevin McDonald (Bästa dokumentärfilm för One Day in September (1999)) igenom den bortgångna artisten Whitney Hustons liv i kronologisk ordning från hennes barndom med sång i kyrkan fram till hennes död 2012. Det är spännande att skriva en recension på någonting som man inte kan någonting om. Jag sticker inte under stolen med att jag inte vet så mycket om Whitney Huston, hårdrockare som jag är och har varit i 20 år. Jag skulle kunna sträcka mig till att jag har mer info i min hjärna om tomatpuré än om Hustons karriär, vilket i sig betydde…

Review Overview

Betyg

70

About Kenny Nordgren

En nästan värmlänning som sedan hösten 2014 är bosatt i Kungälv utanför Göteborg. Arbetar till vardags som pedagog på en låg- och mellanstadieskola. I ryggsäcken finns fem år på universitet med studier inom filmvetenskap och historia. Dagdrömmer om att inom en överskådlig framtid få chansen att skriva en doktorsavhandling rörande skräckfilm. Gillar förutom film även fotboll, tv-spel, hårdrock och att laga rolig mat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.