Where in the World Is Osama bin Laden?

Då vi redan recenserat Super Size Me, The Greatest Movie Ever Sold och Mansome på Filmfenix.se vore det dumt att inte kika på filmen Morgan Spurlock följde upp genombrottet med. Eller så är det dumt – saknar filmen relevans nu när Usama är död?

Where in the World is Osama bin Laden 01

Då Morgan och hans fru väntar barn börjar han fundera över den osäkra värld vi lever i. För att rättfärdiga att sätta ett barn till världen bestämmer han sig för att i alla fall försöka leta upp det största hotet mot USA 2008 – Usama bin Ladin. Vad han ska göra om han hittar honom är mer oklart, men till Nordafrika och Mellanöstern reser han. Givetvis går han först en kurs hos en överlevnadsexpert för att överleva handgranater och annat som skulle kunna kastas mot honom i utlandet. På plats finner han både personer som sympatiserar med bin Ladin och de som tycker det han gjort är fruktansvärt, men framför allt möter han människor som bara vill leva i fred igen.

Jag har gillat allt jag sett av Spurlock utom Mansome som kändes som ett rejält hafsverk, dessutom med en verkligt osympatisk huvudperson vid sidan av Morgan. De senaste filmerna får ses som bevis på att Spurlock inte är nästa Michael Moore som man kanske misstänkte efter Super Size Me. Han har knappast utvecklats sedan dess utan han blir nog inte bättre än så här. Han lever mycket på sin kommersialitet och här liksom i debuten utsätter han dessutom sig själv för relativt stor fara. Jag hade ju aldrig trott att han skulle resa vidare efter att han besökt Marocko och Egypten och definitivt inte till, för en amerikan, farliga länder som Afghanistan och Pakistan. Vid gränsen mellan dessa länder utsätts han för ett riktigt hot, visst kan det vara delvis iscensatt men faran för honom att befinna sig där gör det ändå hjärtklappande att se på.

Where in the World is Osama bin Laden 02

Spurlock är också väldigt duktig på att klippa sina filmer så att det blir lättsmält underhållning, tänk Expressen snarare än DN. Här har han dessutom tagit till greppet att måla upp sin jakt på Usama med hjälp av grafik hämtad från valfritt beat ’em up-spel – en mycket lyckad kapitelmarkering. Dessutom är Spurlock betydligt lättare att gilla än exempelvis tidigare nämnda Moore. Om det finns något som kan kallas ”man next door” så är han en sådan. Om jag skulle bo i en amerikansk förort och resa bort ett par månader, skulle jag vara helt bekväm med att be honom klippa mitt gräs. Någon djupt grävande journalist är han dock inte. Han frågar folk om de vet var Usama är och om de sympatiserar med honom, och gör de det så kliver han därifrån lika fort.

Where in the World is Osama bin Laden 03Det spelar faktiskt ingen större roll att Usama är hittad. Om det är någonting Where in the World Is Osama Bin Laden? ”avslöjar” så är det att Usama bara är en människa och inte problemet. Var problemet ligger tror jag vi alla har en uppfattning av, men det är nog en film för en dokumentärfilmare som är orädd på ett helt annat sätt än Morgan Spurlock.

About Rikard Eriksson

Vacker som en dag och analyserar filmer ned på hink-och-spade-nivå. Jag är recensenten som aldrig skulle tveka på att röja en viktig reflektion ur världen om den hamnar mitt emellan två meningar som rimmar. Filmer jag tycker om att se är inte det välpolerade biojunket, utan de kanske är lite trubbiga i kanterna… eller bara trubbiga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.