Wave Breakers

Surfsaga med underdog-aura förlagd i 1970-talets Australien om två bröder och deras mamma som en natt lämnar pappan för att hitta ett nytt liv någonstans där vågorna bryter som bäst.

wave breakers 6De två bröderna Andy (Myles Pollard, X-Men Origins: Wolverine) och Jimmy Kelly (Xavier Samuel, Bait, The Twilight Saga: Eclipse) delar ända från barnsben samma naiva dröm om att surfa sig genom livet och känna sig fria under tiden. Skådeplatsen är ett litet kustsamhälle i Australien där bröderna under 1970-talet startar världens första surfbolag under namnet Drift. Allt är mer eller mindre ”happy days mate”, tills drogsmuggling, finansiella tillkortakommanden och ett argsint MC-gäng orsakar trubbel i paradiset.

wave breakers 5Wave Breakers är inspirerad av en sann historia som i denna film börjar med ett koppel svartvita flashbackscener från 1960-talet som etablerar hur bröderna bokstavligt talat ställer upp för varandra i vått och torrt. Precis som alla surfare hela tiden letar efter nya kickar är även Andy och Kelly ute efter de största vågorna. När de träffar den kringflackande fotografen och surfaren JB (Sam Worthington, Avatar, Man on a Ledge) och hans vackra resesällskap Lani (Lesley-Ann Brandt, Spartacus: Gods of the Arena), klickar de omedelbart och tillsammans inser det saltindränkta gänget att det finns en chans att leva sin dröm genom att faktiskt använda sitt gedigna kunnande inom sporten. Så istället för att fastna på sågverket bygger de upp en firma från grunden, där de tillverkar brädor och våtdräkter med lite hjälp av sin varma mor och hennes symaskin.

wave breakers 1Drömmen är inom räckhåll, men banken tror inte alls på idén och vägrar låna ut några pengar. Till slut räcker det inte bara att kasta ytterligare en räka på grillen, räkningarna måste betalas och problemen hopar sig från flera håll samtidigt. Det uppstår en del interna bråk och som om det inte vore nog har någon dessutom fastnat i drogernas klor, vilket leder till det jättefarliga MC-gängets inblandning. Splittringen är nära när plötsligt möjligheterna till en snabb lösning dyker upp. Det ska nämligen anordnas en stor tävling på brödernas egen hemmavåg. Surf’s up dude!

wave breakers 2Folkabussarna, frisyrerna, musiken och rökat – alla de typiska attributen är på plats och tillsammans med den avslappnade hippieattityden har filmen en ganska skön och cool stämning. Om den inte hade sett så snygg ut och haft så fint filmade miljöer och surfing hade oket av en typisk TV-filmskänsla lätt kunnat ligga tung över Wave Breakers. Allt elakt är ändå relativt snällt, många små men viktiga bitar får för lite plats och man underutnyttjar allt från de kriminella till en kärlekshistoria. Dessutom får jag aldrig känslan av att bröderna drar igång någon riktig revolution, då man har slarvat bort den i ett virrvarr av sidospår och tagit den enkla vägen genom att använda tävlingen som sedvanlig kulminering. Så långe vi pratar om huvudpersonerna är skådespelet genomgående passionerat och godkänt och en del karaktärer hade jag gärna sett mer av, till exempel mamman som spelas av Robyn Malcolm (Top of the Lake).

wave breakers 4Jag är dock väldigt svag för denna typ av skildringar och uppskattar att man lyckats fånga tidsandan och gruppkänslan kring surfarna ganska bra. En trea är ett något snällt betyg med tanke på att medryckarfaktorn i Wave Breakers inte ens är i närheten av liknande filmer om hur trender och alternativa livsstilar formas, som till exempel Lords of Dogtown. Gillar man att surfa från TV-soffan kanske Chasing Mavericks kan vara ytterligare ett alternativ.

 

 

About Hans Råman

Älskar fredagsmys, gärna med min favoritfilm Nyckeln till frihet, men är allätare inom både film och musik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.