Warrior

Warrior blandar familjedrama och MMA-fighting på ett ganska framgångsrikt sätt. Synd bara att distributören SF levererar en potentiell storsäljare i en usel utåva.

Tom Hardy och Nick Nolte som sonen och fadern, har mycket ouppklarat.

När Paddy (Nick Nolte) parkerar bilen på gatan mitt emot sitt hus, ser han någon sitta och vänta på honom. Det är Tommy (Tom Hardy), hans son, de har inte setts på 14 år. Det är så länge sedan Tommy och hans mor lämnade den då alkoholiserade fadern och maken. Kvar stannade äldsta sonen Brendan (Joel Edgerton). Tommy återvänder för att konfrontera sin far, som numera är nykter alkoholist, vilket gör att Tommy har svårt att bemöta honom. Den far som tidigare alltid utåt var hård, tuff och kompromisslös, finns inte längre kvar. Paddy är numera en gammal man som försöker förstå vart den tid som försvann i botten på en whiskeyflaska tog vägen. Brendan har bildat familj och även han har i stort sett brutit med fadern.

Brendan (Joel Edgerton) skrapar ihop några slantar till familjen.

I Atlantic City skall Sparta, en MMA-turnering, avgöras och vinnaren tar hem en prischeck på 5 miljoner dollar. Som ni förstår så kommer de två bröderna blanda sig i detta. Fysiklärare Brendan, som har en bakgrund inom UFC (Ultimate Fighting Championship), drygar ut familjens skrala kassa genom några amatörarrangerade MMA-matcher (Mixed Martial Art). Tommy, som bubblar av oventilerad ilska både mot fadern och mot brodern, tar ut sina aggressioner på ett lokalt kampsortsgym, där ett youtube-klipp snabbt ger den okände fightern ett rykte som MMA-smiskare av rang. På Sparta kommer den trasiga familjens vägar ofrånkomligen att korsas, eller krossas.

Regissören Gavin O’Connor, som även är en av manusförfattarna, har lyckats göra en bra och underhållande film, men har misslyckats med att utnyttja storyns fulla potential. Filmens svagheter ligger bland annat i dess träiga dialog som i mellan åt känns som den ena klichén staplad på den andra. Pratar folk verkligen sådär med varandra kan man undra? Men filmskaparnas störta miss är just den missade potentialen. Nick Nolte som verkligen äger varje scen han är med i, får alldeles för liten del i berättelsen. Antydningarna om hur för djävlig de två brödernas uppväxt var, haglar tätt, men det skippar man att gå djupare in på, vilket leder till att det känslomässiga engagemanget i karaktärerna inte utnyttjas till fullo. Det blir ett field goal istället för en homerun. En tåfjutt istället för en bicycleta, ja ni fattar. Istället för att bygga upp filmen kring detta, så spretar storyn lite för mycket och blir således ett litet skrap på ytan här och där. Det är både Irakkrig och bolånebubblor som flaxar förbi.

Filmens sista tredjedel, som innefattar turneringen och det mesta av fightingen, är den starkaste delen. Utan att vara någon som helst expert på MMA, så tycker jag att fightingscenerna är snyggt gjorda och fulla av riktig närkontakt, den här filmen gjorde ont att spela in! Jag tycker också att det är bra att den så kallade ”ground and pound” knockouten visas, då en fighter efter en nedtagning befinner sig i ett så starkt övertag att han sittandes på sin motståndare kan överösa honom med slag och slå ut honom, då den enligt mig är ett av de obehagligaste inslagen i sporten, vilket jag också tycker i viss mån framgår i filmen.

Tom Hardy, som briljerade med sitt skådespel i Bronson, en film med en annan sorts fighting, glimtar till i några dramatiska scener, men är faktiskt som allra bäst inne i buren. Joel Edgerton, snacka om att han har undvikit min skådespelar-radar, är mer jämn i sin prestation och överraskar utan att glänsa. Glänsa kan man dock säga att Nick Nolte gör i sin roll, som faktiskt var speciellt skriven för honom. Och med ett eget missbruk i ryggsäcken blir rolltolkningen än mer övertygande. Värd att nämna är också Frank Grillo som gör en bra roll som kampsportstränare, även om hans förkärlek till klassisk musik blir lite väl pretentiöst för min smak.

Tom Hardy levererar inne i buren.

Warrior hade alla möjligheter att slå en känslomässig knockout på mig då den utan tvivel innehåller alla nödvändiga ingredienser, tyvärr var kocken inte modig(?) nog att välja ut de bästa råvarorna och skippa några av de mest uttjatade varianterna. Det räckte trots detta en bra bit.

Warriors utgåva är ett stort nej, nej, nej. Vilken miss av SF. Här har man lyckats ge ut en väldigt uppsnackad film i en utgåva som inte bara saknar US och UK-utgåvans specialanpassade tre ljudspår, utan också har en croppad aspect ratio. Filmens originalratio är 2.40:1, men utgåvan levereras i en 1.78:1 widescreen edition. Att detta fortfarande förekommer 2012 är för mig en gåta, och är i det närmaste ett helgerån. Filmen berövas den bredd som filmskaparna har valt, till förmån för en bild som skall täcka hela tv-rutan.

Man kan tycka att den lilla biten som faller bort är försumbar, men förutom ovan nämnda undermineringen av filmskaparna, så vill jag påstå att Warriors fotografiska presentation blir lidande av detta. Det är nämligen så att filmen till stora delar är fotad med en handhållen kamera som är väldigt rörlig, något som jag menar blir extra påtagligt om inte hela den tänkta inramningen finns med i bild. Olika detaljer som skall finnas med i bildkompositionen saknas eller visas bara till viss del och skapar på så sätt en obalans i bilden. Jag fick via mejl reda på att man behandlar detta ärende gentemot den firma som sköter replikeringen av filmen till den svenska utgåvan, och att man återkommer i frågan när man vet mera om orsakerna. Ytterligare ett mejl från SF bekräftar att man alltid beställer original aspect ratio, men att leverantör i detta fall begått ett misstag, vilket upptäcktes försent. Vidare menar man att rutinerna kring kvalitetskontrollen lagts om för att undvika framtida misstag, vilket lovar gott.

När jag tidigare spekulerade kring detta, så gissade jag att det vara så att SF fått Warrior som en del i ett paket och då haft liten möjlighet att påverka innehållet, samtidigt så tycker man att SF borde ha musklerna att både göra sin research bättre samt att ställa krav på bolagen kring materialet. Istället så kommer många att undvika denna utgåva och köpa US eller UK-utgåvan. Förhoppningsvis så rättar man till problemen kring kontrollen av utgåvorna och fortsätter att distribuera intressanta titlar som denna, med samma innehåll som de utländska utgåvorna.

Ljudspåret som finns med är DTS HDMA 7.1, vilket är helt i sin ordning, men vi får inte med de DTS HDMA 5.1 och Dolby Digital 2.0 spåren som finns på de andra utgåvorna. Vad skall vi med dem till tänker ni? Jo det är nämligen så att Lionsgate har lagt ned lite krut på detta, vilket framgår i den beskrivning som finns med på utgåvorna:

Lionsgate and the filmmakers are proud to offer you three separate audio options on this ”Warrior” Blu-ray disc. These are intended to make the highest quality audio experience available to the home viewer, depending on your listening environment.

English 5.1 DTS-HD Master Audio – the best choice for properly aligned 5.1 surround home theater systems. This represents the original theatrical experience as the filmmakers intended.

English 7.1 DTS-HD Master Audio – this option was mixed for those who specifically have a discrete four-channel surround 7.1 home theater set up. It is specifically created to provide a more enveloping and immersive surround experience.

English 2.0 Dolby Digital – created for systems with only two speakers or for a Dolby Pro-Logic decoding system if available.

Om detta är förklaringen till att jag, med min 5.1 setup, upplever ljudmixen som ojämn, där dialogen är för lågt mixad i förhållande till ljudeffekterna, är omöjligt att säga innan jag jämfört utgåvorna, men det kan mycket väl vara så. Och det faktum att vi berövats valmöjligheten på ljudspåren känns såklart fattigt. Även extramaterialet som finns på US/UK-utgåvan lyser med sin frånvaro.

Warrior blandar familjedrama och MMA-fighting på ett ganska framgångsrikt sätt. Synd bara att distributören SF levererar en potentiell storsäljare i en usel utåva. När Paddy (Nick Nolte) parkerar bilen på gatan mitt emot sitt hus, ser han någon sitta och vänta på honom. Det är Tommy (Tom Hardy), hans son, de har inte setts på 14 år. Det är så länge sedan Tommy och hans mor lämnade den då alkoholiserade fadern och maken. Kvar stannade äldsta sonen Brendan (Joel Edgerton). Tommy återvänder för att…

Review Overview

Betyg

70

About Erik Larsson

Hinner allt mer sällan hitta tid att se och skriva om film i den omfattning jag önskar, därför är jag numera ofta extremt selektiv i mina val av filmer, klämmer dock in en och annan mainstream-film för att inte helt tappa kontakten med vad som är aktuellt. Är en av grundarna till Filmfenix och driver även filmpoden Film(sökarna).

4 comments

  1. Bra skriven recension! Nu väntar jag med spänning på en recension av den brittiska utgåvan. Är sugen på köpa filmen.

  2. Usch för sådant här utgåveslarv. Skärpning SF!

  3. Har fått svar från SF och har uppdaterat recensionen med detta:
    Jag har via mejl från SF fått reda på att man behandlar detta ärende gentemot den firma som sköter replikeringen av filmen till den svenska utgåvan, och att man återkommer i frågan när man vet mera om orsakerna.

  4. Ny uppdatering:

    Jag fick via mejl reda på att man behandlar detta ärende gentemot den firma som sköter replikeringen av filmen till den svenska utgåvan, och att man återkommer i frågan när man vet mera om orsakerna. Ytterligare ett mejl från SF bekräftar att man alltid beställer original aspect ratio, men att leverantör i detta fall begått ett misstag, vilket upptäcktes försent. Vidare menar man att rutinerna kring kvalitetskontrollen lagts om för att undvika framtida misstag, vilket lovar gott.

    När jag tidigare spekulerade kring detta, så gissade jag att det vara så att SF fått Warrior som en del i ett paket och då haft liten möjlighet att påverka innehållet, samtidigt så tycker man att SF borde ha musklerna att både göra sin research bättre samt att ställa krav på bolagen kring materialet. Istället så kommer många att undvika denna utgåva och köpa US eller UK-utgåvan. Förhoppningsvis så rättar man till problemen kring kontrollen av utgåvorna och fortsätter att distribuera intressanta titlar som denna, med samma innehåll som de utländska utgåvorna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.