Warcraft: The Beginning

De flesta som någon gång spelat ett av alla de spel som Blizzard Entertaintment har skapat, har troligtvis hunnit tänka tanken:- ”Undra hur det skulle vara att se en långfilm av samma kvalité som dessa spelens filmsekvenser?”. 2016 är året vi får svaret, Duncan Jones Warcraft: The Beginning är på gott ont som en lång filmsekvens från någon av alla Warcraft-spel. Frågan är om filmen attraherar fler personer än de som redan är fans av spelserien?

Cybernatural

I världen Azeroth har det varit fred under en längre period. Människor, alver, dvärgar och flera andra raser lever i en värld där fokus har skiftats från krig till att alla lever i harmoni. Plötsligt öppnas en portal till en döende värld och en ström av orker börjar välla in i Azeroth. Den långvariga freden i världen får ett abrupt slut när denna nya ras anländer och vill lägga beslag på en annan värld att leva i. Människorna leds av kung Llane (Dominic Cooper) som med hjälp av sin bästa krigare Lothar (Travis Fimmel) och den kraftiga trollkarlen Medivh (Ben Foster) måste stoppa invasionen av deras hemland. Samtidigt finns det orker som har börjat tveka på sin ledare Gul’dans (Daniel Wu) metoder, en ledare vars krafter fylls på av livsenergi. Orken Durotan (Toby Kebbell) börjar misstänka att deras hemvärld blev förstörd av deras ledares mörka magi. Tillsammans med halvorken Garona (Paula Patton) bestämmer de sig för att hjälpa människorna att stoppa Gul’dans framfart.

Cybernatural

Som ni förstår av summeringen ovan, är detta en invecklad historia med väldigt många karaktärer. Trots detta har jag inte hunnit nämna alla figurer du kommer att få lära känna i filmen. Eftersom jag själv har spelat alla Warcraft-spel blir det också lättare för mig att hänga med i alla karaktärers utveckling och motiv. Regissören Duncan Jones har tillsammans med Charles Leavitt skrivit ett filmmanus som drivs framåt av sina karaktärer. Gränsen mellan gott och ont har suddats ut. Båda sidor av konflikten har sina ruttna ägg och det är inte helt självklart vem du ska välja att heja på. Det är en ambitiös uppgift att komprimera Warcraft-universumet till en film. Att börja från början av spelens historia och lägga huvudfokus på två raser är en klok ingång. Trots denna fokus blir berättelsen smått kaotisk och jag har full förståelse för att en del biobesökare kommer att uppleva filmen som en aning rörig. Karaktärsutvecklingen finns där men begränsas utav mängden karaktärer. Skådespelarna gör godkända insatser med tanke på tiden de får men i slutändan hinner du helt enkelt inte engagera dig tillräckligt mycket för att bry dig när någon av filmens karaktärer dör.

wc5

Duncan Jones har i intervjuer visat sig vara ett stort fan av spelen och är väl insatt i världen han har gett sig i kast med att skildra. Intresset för speluniversumet och filmskaparens senaste filmer gjorde honom till en lämplig kandidat när Universal skulle välja sin regissör. Ett val av regissör som ger återbetalning i form av en hög detaljrikedom och kärleksfulla blinkningar till spelseriens olika utgåvor. En kärlek till källmaterialet som gör att jag som tittare uppskattar vad filmskaparna har försökt att göra trots en del brister. En film som återberättar historien ifrån en av världens mest framgångsrika spelserier någonsin. Trots Jones egen kärlek till spel-serien, har han ändå tagit sig friheter med materialet och det finns överraskningar även för de mest inbitna fansen.

Filmens specialeffekter är vackra men långtifrån felfria, har dock svårt att tänka mig ett bättre sätt att återge Warcraft-universumet. Det finns så pass många olika typer av miljöer, raser och djur att världen behöver få återskapas av datorgenererade figurer och miljöer. Det märks att en stor fokus har lagts vid att göra orkerna så levande som möjligt. Skådespelarnas ansiktsuttryck och rörelser är knivskarpa och tydliga. Med hjälp av toppmodern motion capture-teknik och de skickliga artisterna på ILM, har filmskaparna skapat den vackraste skildringen av Azeroth hittills.

Cybernatural

Warcraft: The Beginning är en kärleksfull skildring av en fantasyvärld som många av oss redan har en relation till. Även om detta troligtvis är den hittills bästa filmen baserad på ett datorspel, har den sina brister. Berättelsen hade gynnats av något färre karaktärer och en tydligare introduktion till världen. För alla biobesökare som inte har en tidigare relation till Warcraft-universumet, kan detta vara en aning för rörigt och stort för att ta till sig. För alla fans av Warcraft och Duncan Jones är detta en film som måste ses på bio. Soundtracket av Ramin Djawadi andas Warcraft och världen är helt vansinnigt detaljrik. Jag hoppas att filmen är tillräckligt framgångsrik för att generera flera uppföljare, för trots sina brister är detta ett universum jag gärna ser på bioduken fler gånger.

Fotnot: Filmen har premiär på fredag den 27:e maj.

De flesta som någon gång spelat ett av alla de spel som Blizzard Entertaintment har skapat, har troligtvis hunnit tänka tanken:- "Undra hur det skulle vara att se en långfilm av samma kvalité som dessa spelens filmsekvenser?". 2016 är året vi får svaret, Duncan Jones Warcraft: The Beginning är på gott ont som en lång filmsekvens från någon av alla Warcraft-spel. Frågan är om filmen attraherar fler personer än de som redan är fans av spelserien? I världen Azeroth har det varit fred under en längre period. Människor, alver, dvärgar och flera andra raser lever i en värld där fokus har skiftats från krig till att alla lever…

Review Overview

Betyg

70

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.