War for the Planet of the Apes (4K UHD)

Tidigare i år släpptes tredje delen i den rebootade Apornas Planet-franschisen. Likt förra filmen är det återigen Matt Reeves som är regissör och nu är det alltså dags för honom att sy ihop säcken för berättelsen om apan Ceasars kamp om att bygga upp sitt apsamhälle. Även denna gången står människor i apornas väg och de beslut Ceasar fattar kan vara avgörande för hans familjs, vänners och följeslagares överlevnad.

Efter den invärtes konflikten i Dawn of the Planet of the Apes är Ceasars ledarskapsstatus inom hans apsamhälle mer eller mindre cementerat. Men konflikterna har påverkat Ceasar, spelad av Andy Serkis, mer än vad hans yttre medger. I hoppet om att få leva i fred går han och hans apfamilj återigen bet när en grupp människor, ledda av en militärledare (Woody Harellson), återigen attackerar dem. Det blir personligt för Ceasar eftersom hans egen familj drabbas. Efter attacken står Ceasar inför två val. Antingen att vara ledaren alla förväntar sig att han skall vara eller att förvandlas till en apa driven av ett hämndbegär likt hans gamla vän Koba. Ceasar väljer en, inte så gyllene, mellanväg…

Mark Bomback som var med och skrev manuset till del två i trilogin är tillbaka, samtidigt har regissören Matt Reeves tagit en mer aktiv roll i skrivprocessen när Ceasars resa närmar sig sitt slut. Resultatet är en relativt enkel historia som drivs framåt av karaktärerna och manusförfattarnas starka relation till dem. Kampen mellan att göra det som förväntas av en och det man själv vill kan nog många identifiera sig med. Från den actiontunga inledningen tas vi med vidare på en emotionell resa som både inger hopp och förtvivlan. Samtidigt som filmen låter oss tittare komma närmre aporna, får vi även stifta bekantskap med nya omgivningar och karaktärer. När berättelsen når sitt slut känns det som att trilogin får sig ett värdigt slut, samtidigt finns det en öppning för fortsatta äventyr i denna franchise framgångssaga.

Har ni inte köpt konceptet med talande apor, kommer inte denna filmen till att omvända er. Filmen är mer eller mindre berättad helt ur Ceasars perspektiv. Man kan säga att trilogin har gått ifrån att vara helt presenterad ur människans perspektiv till att numera främst behandla apornas perspektiv. Är det givet att det Ceasar försöker uppnå är bättre än det vi människor har idag? Svaret är upp till oss tittare att avgöra. Men om vi hade fråntagits all vår elektronik och de mest basala supportsystem, är jag inte säker på att vi hade hanterat det lika bra som filmseriens apor.

Berättelsen gynnas av att vi redan känner till alla inblandade. Såväl skådespelare som karaktärer, men även människorna bakom filmen. Andy Serkis fortsätter att bevisa att han är den mest erfarna och skickliga motion-capture-skådespelaren idag. Även Woody Harrelson gör en stark insats men han fungerar främst som en katalysator för Ceasars karaktärsutveckling. War for the Planet of the Apes enda svagheter är att den känns en aning lång och att den har fler avslut än vad som behövs. I mina ögon är detta ändå den mest jämna blockbuster-trilogin i modern tid. Just därför känns det inte givet att trilogin behöver få en fortsättning, men om manuset och berättelsen meriterar det så låt gå. När Serkis karriär i framtiden sammanfattas kommer hans arbete med den trilogin med största sannolikhet att framhävas.

Utgåvan: Tredje filmen i serien har återigen ett nytt format, denna gång är det 2.40:1 som gäller. Denna utgåvan tar även klivet från de tidigare filmernas DTS-HD Master Audio 7.1-ljudspår och erbjuder ett excellent Dolby Atmos-spår. Tyvärr har War of the Planet of the Apes färdigställts i 2k precis som vi vant oss vid i denna trilogi och överlag. Som tidigare nämnt blir skillnaden i skärpa jämfört en blu-ray-utgåva aldrig lika tydlig som när den ställs mot en 4k-utgåva som har riktig 4K.  Tyvärr är det nästintill standard för formatet vid detta laget, men extramaterialet finns enbart på blu-ray-skivan som följer med. Skillnaden i skärpa är, om än liten, aningen tydligare i denna filmen jämfört med tidigare delar i trilogin. Detta är det bästa tillgängliga sättet att se filmen.

Tidigare recensioner:
Rise of the Planet of the Apes
Dawn of the Planet of the Apes

Tidigare i år släpptes tredje delen i den rebootade Apornas Planet-franschisen. Likt förra filmen är det återigen Matt Reeves som är regissör och nu är det alltså dags för honom att sy ihop säcken för berättelsen om apan Ceasars kamp om att bygga upp sitt apsamhälle. Även denna gången står människor i apornas väg och de beslut Ceasar fattar kan vara avgörande för hans familjs, vänners och följeslagares överlevnad. Efter den invärtes konflikten i Dawn of the Planet of the Apes är Ceasars ledarskapsstatus inom hans apsamhälle mer eller mindre cementerat. Men konflikterna har påverkat Ceasar, spelad av Andy Serkis, mer än…

Review Overview

Betyg
Utgåvan

75

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.