Wandavision

Det har gått ett par veckor sedan sista avsnittet på Wandavision och har jag hunnit samla mina tankar för att försöka mig på att skriva en recension och fundera lite på hur framtiden för Marvel ser ut. Helt klart är att Marvel i varje fall med Wandavision bryter ny mark.

Innan MCU fanns det sällan ett längre perspektiv när det gällde superhjälte filmer. Vi kanske fick 2-3 stycken med samma huvudpersoner i samma universum men oftast hängde inte saker ihop mer än så. Marvel ändrade på det och plötsligt hängde filmer med olika karaktärer ihop och byggde tillsammans något större. Ett universum. Men saker har rört på sig sedan 2008 och nu 20-talet ser streaming ut att ta över ännu och vi kan fundera på hur bio skall klara av att överleva. Så det är helt naturligt att MCU också tar steget in i streaming. Disney själva har sagt att de kommer lägga mer fokus där i framtiden och jag tror att det är ett bra ställe att kunna berätta historier på. Historier som är annorlunda än de som finns på vita duken.

Wandavision handlar om depression, förlust och hur vi hanterar denna förlust. I Wandas fall inte särskilt bra. Genom att ta över en hel stad och tvinga dem att vara en del av hennes sitcom-serie får hon tillfällig lycka med Vision igen men priset får alla andra betala som fastnar i denna alternativa verklighet. Det som börjar som glada, harmlösa tv-komedier från 50-/60-talet går sakta över till något mer allvarsamt och djupare. Samtidigt ser vi också mer av världen utanför och hur andra människor hanterar sorg.

En av saker som har skett i och med ”blippen” är att människor har försvunnit och kommit tillbaka. Folk har hanterar sin sorg, gått vidare och plötsligt är dessa människor där igen. Andra har börjat försöka göra saker för att se till att något liknande aldrig händer igen. Olika sätt att hantera sorg. Och serier ger oss en inblick i hur annorlunda livet är nu i MCU. Kanske lite mer allvar också än vi sett tidigare när ”blippen” mer funnits där som komisk effekt eller för att höja oddsen. En tv-serie kan gå lite djupare på dessa allvarliga ämnen än vad en film kan göra och jag uppskattar vad MCU försöker att göra här.

De sista åren har vad jag kallar för spoiler-kulturen ökat markant. Det är alla dessa personer som sitter och djup analyserar varje avsnitt och pekar ut alla ledtrådar till vad som skall komma att hända senare i en serie. Jag tror jag vet vilka jag menar. Marvel gick en annan väg än många och jag har aldrig sett så många fanteorier som var helt fel och så mycket som antytts som aldrig blev verklighet. Kanske vill Marvel säga till oss ”försök inte lista ut saker, vi är smartare än er” men det var lite kul att följa när teori efter teori föll platt till marken.

Wandavision bröt inte ny mark när det gäller tv men när det gäller superhjältegenren. Det var ett nytt fräscht grepp och vågade visa saker som inte kommit upp i filmerna på samma sätt och verkligen gå ner på djupet i dem tack vare antal avsnitt. Som avstamp för nästa fas i MCU tycker jag den lovar gott.

Det har gått ett par veckor sedan sista avsnittet på Wandavision och har jag hunnit samla mina tankar för att försöka mig på att skriva en recension och fundera lite på hur framtiden för Marvel ser ut. Helt klart är att Marvel i varje fall med Wandavision bryter ny mark. Innan MCU fanns det sällan ett längre perspektiv när det gällde superhjälte filmer. Vi kanske fick 2-3 stycken med samma huvudpersoner i samma universum men oftast hängde inte saker ihop mer än så. Marvel ändrade på det och plötsligt hängde filmer med olika karaktärer ihop och byggde tillsammans något större.…

Review Overview

Betyg

80

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.