Wandavision avsnitt 1 & 2

Denna text är skriven efter att ha sett de två första avsnitten av Disney+ första Marvel-serie Wandavision. Jag kommer att skriva lite om avsnitten, vad jag tyckte och hur jag tror att allting hänger ihop på det stora hela. Bra att veta är att Marvel har meddelat att detta är en del av MCU och en direkt uppföljare till End Game.

Redan här började jag fundera, men dog inte Vision i filmerna? Och han kom inte tillbaka i den sista filmen. Så hur kan han vara i livet här då? I serietidningarna har Wanda enormt stora krafter, hon kan skapa verkligheten som hon vill och har en gång dödat alla mutanter. Så att hon skall ha kunnat skapa en egen verklighet här där Vision är i livet igen kanske inte är så otroligt.

Första avsnittet börjar som en klassisk amerikansk komediserie, det är svartvitt, 4:3 format och inspelade skratt. Den mest tydliga blinkning är till Bewitched där huvudpersonen av häxa och en stor del handlingen var att hon försökte dölja sina krafter för nyfikna grannar. En teori som jag tycker är intressant är att Wanda tittade på mycket tv under sin uppväxt och här har återskapat det som hon minns som en trygg zon. En sak som förstärker den teorin är att dessa tv-serier fokuserade på hemmet och allt utan för vet vi inte så mycket om. Därför Vision är så förvirrad vad de egentligen gör på hans jobb, för det var aldrig något som vi fick reda på i sådana serier och därför vet inte Wanda det heller när hon skapar verkligheten.

Så Wanda och Vision bor i en typisk småstad i USA och lever sina liv där med sina grannar, kollegor och andra. En stor del av de första avsnitten är hur Wanda och Vision kämpar för att verka normala fast de inte är det. Därför blir det mycket komik och situationer där de visar hur lite koll de har. Allt detta till inspelade skratt. Väldigt mycket detaljer påminner om dessa gamla serier. Det finns nästan inga datoranimerade effekter i de två första avsnitten. Istället är det praktiska effekter med trådar precis som i de gamla serierna.

En av de få gångerna detta bryts är en sekvens där Visions chef sätter i halsen och hans hjälper honom genom att ta bort maten. Men det kommer efter samma person har frågat varifrån Wanda och Vision kommer och hur länge de varit gifta. Det är uppenbart att dessa frågor blir för mycket för Wanda som inte vill bli påmind om sitt förflutna och sätter fast matbiten för att få tyst på honom.

De finns flera sådana små scener i de första avsnitten där verkligheten börjar krackelera för någon eller något försöker ta sig in. Men vem är det och vad är deras avsikter? Det vet vi inte ännu även om det just nu finns gott spekulationer. En intressant detalj i slutet på andra avsnittet är att Wanda och Vision hör ett ljud utanför och springer ut. I en av serien mest David Lynch-aktiga scener kliver en bioodlare upp ur kloakerna innan Wanda spolar tillbaka tiden och också ändrar serien från svartvitt till färg. Detta är uppenbarligen Wanda som inte vill att någon försöker ta sig in i den verklighet hon byggt upp och därför ändrar den när det kommer hot utifrån.

Så vilket är hotet utifrån? Det verkar som S.W.O.R.D. (Sentient Weapon Observation Response Division) är de som söker efter Wanda. Deras logga dyker upp flera gånger och är alltid närvarande när någon försöker bryta sig i Wandas alternativa verklighet. Det finns också starka indikationer på att Agatha Harkness som är en häxa som har funnits i Wandas närhet i serien är inne i denna verklighet och försöker påverka henne på något sätt.  

Wandavision kommer nog vara en vattendelare för MCU-fansen. Detta är inte din vanliga superhjältefilm. Men det är inte heller din vanliga tv-serier. Detta är något mer, annorlunda, det är Marvel som tar ut svängarna. Det är inte alla som kommer tycka det fungera eller hänga med. Men för de mer hängivna fansen finns det en hel del att se här. Varje avsnitt kommer att representera ett årtionde och hela tiden flytta serien närmare och närmare idag. Så frågan är om Wandavision kommer få ett lyckligt slut eller om verkligenheten kommer att komma kraschandes när på Wanda till slut?

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.