Walking on Sunshine

walkingonsunshine280-talet? Olof Palme blev skjuten. CD-skivan introduceras på marknaden. Tjernobyl och rymdfärjan Challenger exploderar. ARPAnet byter namn och därmed föds Internet. Förutom detta var det givetvis en hel del mode och frisyrer som med lätthet kan kopplas till just åttiotalet … och en massa musik.

walking-on-sunshine01Walking on sunshine är en musikalfilm, som baserar sig på låtar som gjordes på åttiotalet. Trots att jag inte gillar musikaler tänkte jag att detta kanske kunde bli bra om inte annat för att musiken i filmen på något sätt skulle tilltala mig eftersom hela min tonårsperiod låg just under åttiotalet. Jag var och är fortfarande mycket intresserad av musik. Mitt stora intresse under åttiotalet var just musik och min skivsamling var diger. Det var både vinyl och CD i drivor hemmavid. Jag lyssnar fortfarande dagligen både på vinyl och CD trots att mer praktiska alternativ som till exempel Spotify finns. En musikalfilm med basen i musik från åttiotalet borde alltså kunna vara något för mig. Nu var väl hitmusik inte min kopp av te då, men trots det så behövdes inte många toner på respektive låt innan jag kände igen dem i denna film. Och då var det ändå coverversioner som inte alltid stämmer så väl med originalen.

40.sunshine.pressMusiken i Walking on Sunshine är, trots att det inte är mina favoritlåtar från tiden och trots att artisterna som framför dem gör det avsevärt sämre än originalen, det enda som är bra med filmen. Handlingen är i stort sett obefintlig och det lilla obefintliga är dessutom ytterst tafatt och alldeles sjusärdeles förutsägbart. Skådespelarinsatserna ligger på en nivå som troligen de inblandade skäms över själva. Den enda karaktären som överhuvudtaget lämnar ett intryck efter sig är en något överviktig tjej som försörjer sig på att skriva erotiska noveller.

Finns det då något skäl som helst att se denna film? Jo, jag kan tänka mig att den en kväll med några andra som var med på tiden när det begav sig kan vara åtminstone en oförarglig aktivitet att roa sig med, fast Mamma Mia är ju ljusår bättre.

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.