Waking Life

Är vi vakna eller drömmer vi? Lever vi i en dröm? Är nuet samma sak som evigheten? Waking Life är en lustfylld film om livet och döden.

waking01

Den unge huvudpersonen (spelad av Wiley Wiggins) har intressanta möten med en rad olika personer. De diskuterar filosofi, drömmar, livet, döden, fri vilja och det mänskliga tillståndet. Wiggins vaknar och upptäcker att han har drömt. Han möter nya människor som han diskuterar sina upplevelser med bara för att ännu en gång vakna och upptäcka att även uppvaknandet varit en dröm. Drömmarna verkar ha tagit över hans liv och han undrar när han egentligen ska vakna på riktigt.

waking02

Waking Life ger tittaren som vill ha det ordentlig hjärngympa. Den lilla story som finns har jag redan beskrivit, den riktiga filmen finns i animationen och i de långa samtalen som kräver att man är en tittare som då och då funderar över meningen med livet. Filosofer, författare, professorer och konstnärer berättar om sina olika teorier för Wiggins som inte kan förstå hur han i drömmarna kan uttrycka så avancerade tankar. Drömmar kommer ju från det egna jaget och de egna erfarenheterna, eller?

waking04

Waking Life är filmad med en handhållen digitalkamera och sedan klippt som vilken film som helst. Efter detta har man gjort animeringar på det filmade materialet. Ljudupptagningarna kommer från inspelningsplatsen och ger bilderna en autenticitet som animerade filmer annars saknar. Bilderna och skådespelarnas rörelser fångas naturligt och ibland glömmer man bort att filmen är animerad trots att alla scener är utpräglat stilistiska. Det småskakiga fotot har resulterat i en animation där bakgrunderna rör sig på ett drömskt vis bakom karaktärerna som är mer realistiska. Från en realistisk scen kan regissören Richard Linklater föra oss till någonting surrealistisk som en ursinnig fånge som bokstavligt talat är röd eller en föreläsare som visar sig vara en schimpans. Ibland kan skådespelarna förvandlas till någonting som ska illustrera deras repliker. Trots det djupa eller flummiga innehållet är bilderna hela tiden lekfulla och roliga att titta på.

waking05

Richard Linklater (Bara en natt, Bernie och Slacker) berättar på kommentarspåret att Waking Life är något av en uppsamlingsfilm. Idéer och texter som han inte lyckats inkludera i sina andra filmer får samsas här och skapar en mosaik av tankar och infall. Jag har inte sett Slacker sedan tonåren och då tog jag inte alls till mig den. Kanske Waking Life påminner lite om den, jag minns att de pratade väldigt mycket.

waking03

Den amerikanska utgåvan av Waking Life är riktigt bra. Jag brukar inte vara intresserad av extramaterial som handlar om digitala effekter och de mer tekniska aspekterna av filmarbetet men de 20 minuterna som art directorn Bob Sabiston visar hur mjukvaruprogrammet som de använt i filmen fungerar är väldigt intressant. Här finns även några utvalda scener som visar hur filmen såg ut innan den animerades, bortklippta scener och allt annat man kan tänkas vilja fördjupa sig i, i denna ganska unika film.

Är vi vakna eller drömmer vi? Lever vi i en dröm? Är nuet samma sak som evigheten? Waking Life är en lustfylld film om livet och döden. Den unge huvudpersonen (spelad av Wiley Wiggins) har intressanta möten med en rad olika personer. De diskuterar filosofi, drömmar, livet, döden, fri vilja och det mänskliga tillståndet. Wiggins vaknar och upptäcker att han har drömt. Han möter nya människor som han diskuterar sina upplevelser med bara för att ännu en gång vakna och upptäcka att även uppvaknandet varit en dröm. Drömmarna verkar ha tagit över hans liv och han undrar när han egentligen…

Review Overview

Betyg

70

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.