Varför misslyckas DCEU när Marvel gör succé?

Att det är superhjältefilmer som dominerat Hollywood i drygt tio år har nog inte undgått många människor på denna jord. Marvels Cinematic Universe (MCU) tog sin början i och med Iron Man 2008 och har tio år senare vräkt fram 18 filmer och tio olika serier – vissa med flera säsonger. Lägg därtill att det är sex filmer och fyra filmer till bekräftade inom de närmsta åren. Vad som är bekräftat, alltså. Disney har haft, och kommer ha, sitt på det torra ett tag till, med andra ord. Ett år efter att Disney köpte upp Marvel Studios började Warner Bros. snegla på sin konkurrent som sedan -08 tjänat storkovan. Bolaget ville såklart inte vara sämre, och 2013 grundades DC Extended Universe (DCEU) som debuterade med Superman-rullen Man of Steel samma år. Men så här fem år senare har både intäkterna och hyllningarna uteblivit för universumet trots starka kort som Batman, Superman och Wonder Woman.

Angående intäkterna har sajten Box Office Mojo järnkoll på hur mycket filmer har spelat in, och på deras lista över de 729 mest inkomstbringande filmerna i filmhistorien hittar vi Marvel’s The Avengers, Avengers: Age of Ultron och Iron Man 3 på plats 5, 7 och 13 medan Batman v Superman: Dawn of Justice, Wonder Woman och Suicide Squad hamnar på plats 56, 67 respektive 90. Intäkterna? Marvels tre rullar har kammat hem 1,5 miljarder dollar, 1,4 miljarder dollar respektive 1,1 miljarder dollar medan DC:s tre dito landar på 873 miljoner dollar, 821 miljoner dollar samt 746 miljoner dollar. I svenska riksdaler betyder det att Marvels tre filmer har lirat in cirka 32,5 miljarder medan DC:s tre mäktar med 19,5 miljarder spänn. Här ska även tilläggas att även Black Panther (plats 14), Captain America: Civil War (16) och Spider-Man: Homecoming (52) spelat in mer än Batman v Superman: Dawn of Justice. Justice League hamnar först på plats 114 med sina 657 miljoner inspelade dollar.

Hur kommer det sig att Marvels universum har rosat, och gör det fortfarande, marknaden medan DC:s rullar genomgående betraktas vara ren och skär skräp, både utifrån intäkter och omdömen? Jo, jag har några tankar kring det.

Superhjältegenren börjar bli uttjatad

Detta är givetvis bara en tidsfråga – en så pass nischad genre orkar inte vara omåttligt populär hur länge som helst (sedan kan nischade genrer så klart återfödas efter något årtionde eller så och bli lika stora igen). Det har redan nu i ett par års tid varit en hel del belackare som vädrat sitt missnöje och anser att genren är rejält urvattnad, men än så länge går filmerna fortfarande som på räls intäktsmässigt. I varje fall för Disney och Marvel. Man of Steel anlände i ett skede då superhjältegenren hade blomstrat i fem år och faktiskt redan då fått ett varningens finger uppslängt i ansiktet angående att det började bli tjatigt. Nu är visserligen Man of Steel en svag film i övrigt, men den, och DCEU, hade naturligtvis mått bra av att ha lanserats senast 2010.

FIghten mellan Batman och Superman är en av DCEU:s höjdpunkter.

Färre etablerade karaktärer

Jag älskar Batman. Innerligt. Jag vill ha två Batman-filmer om året, minst. Men bortsett från honom och Wonder Woman är det tunnsått av intressanta och häftiga karaktärer. Marvel stoltserar med Iron Man, Captain America, Thor, Loki, och Hulk, för att nämna några, som är en skara intressanta och välskrivna karaktärer. En perfekt mix, helt enkelt. Detta är en blandning mellan, det mest självskrivna, hur intressanta karaktärerna är för gemene man, men också beroende på hur väletablerade de är. Hade det varit annorlunda ifall DCEU släppte sin första film 2008 och Marvel släppte sin 2013? Förmodligen, för i detta nu är undertecknad personligen mer intresserad av en fristående film med valfri Marvel-karaktär än en fristående film med Aquaman eller Cyborg. Den senare hade jag för övrigt inte ens hört talas om innan Batman v Superman: Dawn of Justice. Om det säger mer om mig eller om karaktärerna i sig låter vi vara osagt.

Filmernas ton

Marvel lyckas med konsstycket att leverera varje film med en perfekt balans mellan humor och allvar. Röster har höjts att många av filmerna till och med är lite väl allvarliga, och därför sågs den ordentligt lättsamma och humoristiska Thor: Ragnarok som ett friskt tillskott i genren. DCEU å sin sida levererar dödsallvarliga rullar. Det är i viss mån Suicide Squad som innehåll en viss del komik, även fast filmen i sig är mörk, mörk och åter mörk. Båda universumen handlar på det stora hela om ett stundande hot från utomjordiska livsformer som ska förgöra vår planet, men trots denna gemensamma nämnare är ändå DCEU betydligt mörkare, och i detta fall är det på ett mindre smickrande sätt. Det beror främst på att filmerna tar sig själva på ett för stort allvar, saknar humor, filmernas färgsättning samt att stora delar av filmerna utspelar sig efter mörkrets inbrott. Detta bidrar till att de filmerna känns, och är, mörkare än de i Marvels universum. De senare balanserar, oftast, perfekt mellan nyss nämnda punkter.

Marvel-karaktärerna är ute och gör upp – mitt på ljusa dagen.

Ligga långt efter Marvel-stressen

Det märks tydligt att Warner Bros. känner att de är många långa mil bakom Disneys framgångar på så vis att de kastar åskådarna rakt in i hjältarnas samarbete, det vill säga Justice League – själva essensen i DCEU. Man of Steel, Batman v Superman: Dawn of Justice och Wonder Woman leder oss rakt in i Justice League – gruppen är bildad, nu ska de rädda världen. Tre karaktärer presenteras, med blandade resultat, i tre filmer och helt plötsligt står hela ligan där med tre karaktärer: The Flash (nej, serien på Netflix har inget att göra med DCEU), Aquaman och Cyborg, som vi inte vet någonting om. Marvel däremot hade all tid i världen och tog det piano när de skickade ut Iron Man, The Incredible Hulk, Iron Man 2, Thor samt Captain America: First Avenger innan det var dags att deras liga, Avengers, skulle göra debut i Marvel’s The Avengers. På så vis fick åskådarna lära känna de större karaktärerna, huvudkaraktärerna om man så vill, innan det var dags för dem att börja strida tillsammans. De mindre karaktärerna är det visserligen blandad kompott på – Black Widow fick vi se för första gången i Iron Man 2 medan Hawkeye gjorde debut i just Marvel’s The Avengers. Givetvis hade DCEU mått bättre om de presenterat The Flash, Aquaman samt Cyborg innan Justice League. Gärna i egna, fristående filmer.

Här ovan har vi alltså mina tankar kring varför Marvel sopar banan med DC. Jag vill inte ta parti åt något håll – i en utopi hade båda universumen för min del gärna varit lika bra. På olika sätt då förhoppningsvis. Zack Snyder kanske inte är rätt man att hålla i DCEU:s tyglar? I 300 och Watchmen ser vi samma ton, men där fungerar den betydligt bättre.

Att loppet mot MCU är kört för DCEU kan man konstatera genom att kika på intäkterna, men även kvaliteten på filmerna har inte varit särskilt hög. Mycket pga. det jag redan gått igenom. Näst på tur står Aquaman (december 2018), Shazam! (april 2019) och Wonder Woman 2 (november 2019), men att Justice League, som ju måste se lite som universumets flaggskepp, spelat in klart minst av alla hittills släppta filmer bådar verkligen inte gott för framtiden.

 

Visste du om att:

…Justice League bildades före Avengers? Justice League debuterade 1960 i serietidningen The Brave and the Bold #28 medan Avengers dök upp i The Avengers #1 1963.

… Justice League hade sju originalmedlemmar gentemot filmadaptionens sex samt att Cyborg inte hör till originalmedlemmarna? I serietidningsoriginalet är det Superman, Batman, Wonder Woman, Aquaman, The Flash, Green Lantern och Martian Manhunter som bildar gruppen, men medlemmarna har såklart bytts genom åren.

About Kenny Nordgren

En nästan värmlänning som sedan hösten 2014 är bosatt i Kungälv utanför Göteborg. Arbetar till vardags som pedagog på en låg- och mellanstadieskola. I ryggsäcken finns fem år på universitet med studier inom filmvetenskap och historia. Dagdrömmer om att inom en överskådlig framtid få chansen att skriva en doktorsavhandling rörande skräckfilm. Gillar förutom film även fotboll, tv-spel, hårdrock och att laga rolig mat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.