Var är filmerna Disney?

Nu har segertåget som är Disney Plus kommit till Sverige. Disney som koncern kan i princip smula sönder motståndet om de så önskar och de gör det också. På nio månader har de 60 miljoner kunder och har lagt sig på ungefär halva priset mot sina konkurrenter. Lägg till att de har tillgång till ett imponerande bibliotek av filmer och tv-serier och det är knock-out redan i första ronden. Men det är just problemet jag har, var är filmerna Disney?

Filmer har alltid varit knepigt med Disney. De är studio med ett tydligt familjefokus. Vissa typer av filmer gör inte Disney, punkt. Det var därför 70-talet var en sådan katastrof för Disney, när resten av Hollywood släppte lös auteurer som skapade några av de bästa filmerna som någonsin gjorts så skapade Disney Full speed igen, Herbie!, Den äventyrliga flykten och Åh vilken fredag. Det var när den tecknade divisionen tog fart igen på 90-talet som Disney återigen blev en spelare att räkna med. Sedan kom Marvel och resten är historia.

Och tittar jag på listan över filmer på tjänsten som släpptes så märks det tydligt. Marvel? Check! Star Wars? Check! Tecknade klassiker? Check!  Beverly Hills Chihuahua? Check! Men vill du ha ett mer moget utbud så finns det inte här. På 80-talet startade Disney Touchstone Pictures som ett sätt att möta konkurrens från andra studio och kunna släppa mer mognare filmer utan att för den skulle rucka på sitt familjefokus. Och Touchstone släppte en hel del riktigt bra filmer. Men på Disney Plus syns dessa inte alls med några få undantag (The Rockeeter kunde jag hitta).

Samma sak är det med nyligen uppköpta 20th Century Fox. Inte en enda av deras filmer finns här vad jag kunde se (jag skall erkänna att jag inte lusläst lista utan skummat igenom den). Det är såklart för att man vill undvika att fel film dyker upp i flödet när barnen sätter sig ner för att titta. Men för mig som filmälskare så känns tjänsten ovanligt trist. Jag har inget intresse att se Star Wars och Marvel igen. Jag kanske vill se någon filmpärla från Touchstone som är svår att få tag på. Döda poeters sällskap eller Con Air (kom igen! Nic Cage i hockeyfrilla, alltid en filmpärla). Eller alla gamla klassiker som Fox har släppt genom åren. Men som tjänsten är nu är den inriktad på en sak, barnfamiljer.

Men det finns hopp. På twitter har flera personer skrivit att Disney funderar på att införa en funktion där du via en pinkod kommer fler filmer och på det sättet kommer man kunna ge oss filmer för en mer vuxen publik. Sedan är det frågan vad det innebär. Kommer Disney våga gå fullt ut och ge oss skräck och filmer som hanterar allvarliga ämnen? Eller får vi nöja oss med Die Hard och I, Robot?

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.