Valkyria

Författaren Robert Harris beskrev i sin bok Fatherland en alternativ utveckling av andra världskriget. Hitler har vunnit och stortyskland är det nya romarriket. En skrämmande vision av en alternativ historiegång. Fatherland har även filmatiserats under nittiotalet med Rutger Hauer i huvudrollen. En mycket bra och spännande bok som rekommenderas varmt. I Bryan Singers Valkyria kittlas vi av tanken – vad skulle hänt om Hitler skulle mördats tidigare under andra världskriget?valkyria4 På film har tyskar i princip varit synonymt med nazister och porträtterats på nästan samma sätt under väldigt lång tid. På senare år har dock ett flertal filmer om tyska motståndsmän dykt upp, bland annat Sophie Scholl och Min bästa fiende. Det har gett en mer nyanserad bild av Tyskland under kriget. I Valkyria följer vi von Stauffenberg (Tom Cruise) med anhang som konspirerar för att mörda Hitler och göra statskupp för att få Tyskland på rätt spår. Attentatet planeras i minsta detalj och allt följer planen. Von Stauffenberg skall lämna en bomb vid ett möte i Hitlers bunker. Eftersom bunkern kommer vara stängd kommer även en liten bomb att göra stor skada på grund av tryckvågen. På plats vid bunkern har emellertid Hitler ändrat omständigheterna för mötet. Det varma vädret har gjort att mötet inte kommer hållas i bunkern utan i en annan byggnad med flertalet fönster. Von Stauffenberg inser att bomben inte är tillräckligt kraftig för att göra jobbet och måste improvisera.valkyria3

Valkyria är baserad på en sann historia och är inspelad i Berlin. I största utsträckning har de riktiga byggnaderna använts istället för kulisser vilket ger filmen mer tyngd och verklighetsförankring. Flygplan, bilar och andra ”props” som syns i filmen är allt som oftast äkta och CGI har använts mycket sparsamt. Skådespelet är bra över hela skalan, men inte så imponerande som rollistan. Förutom Tom Cruise återfinns bland annat Kenneth Branagh, Bill Nighy, Eddie Izzard, Tom Wilkinson och Tomas Kretschmann. Tack och lov slipper de tala engelska med tysk brytning. Ja förutom Tomas, men han är ursäktad.

Tyvärr är Valkyria bara lagom i utförandet, det vill säga den är varken dålig eller riktigt bra. Den är bitvis spännande, men eftersom de flesta vet att Hitler inte dog 1944 är det ganska lätt att räkna ut hur det går. Filmen är inte ett helt korrekt historiskt dokument för den som kan sin historia. Von Stauffenberg och hans gäng var aristokrater och deras syften att bli av med Hitler och SS var inte för att skapa en demokratisk republik utan att de skulle få tillbaks sin forna makt som Hitler berövat dem. Något som filmen eller extramaterialet inte tar upp eller nämner. Jag har sett den elaka formuleringen ”halvnazister mot helnazister” vilket historiskt är närmre sanningen. Det förringar dock inte deras mod att trotsa naziregimen.valkyrie01

Valkyria är något underhållande men misslyckas med att beröra eller bli spännande. Ett godkänt hantverk, men jag hade förväntat mig mer av Bryan Singer. Filmen finns tillgänglig på Netflix och dubbel Blu-ray-utgåvan finns att köpa för tre tjugor.

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.