Valkyria Chronicles Remastered

Valkyria_Chronicles-02
En av den förra generationens bästa spel var Valkyria Chronicles som kom till PS3. En blandning av rollspel med taktiska element och med en engagerade historia blev det snabbt en personlig favorit bland många spelare även om spelet passerade förbi många. 2014 släpptes en version på PC och baserat på detta så har man nu släppt Valkyria Chronicles Remastered.

Spelet utspelar sig i en fiktiv värld som påminner om Europa under andra världskriget. Det pågår ett krig mellan stormakterna Imperial Alliance och Atlantic Federation över ett värdefullt ämne som kallas Ragnite. Denna mineral används till att driva i stort sett allting och det lilla landet Gallia har en hel del av mineral vilket gör att Imperial Alliance attackerar dem. Spelet handlar om en lite grupp med motståndsmän ledda av Welkin Gunther son till den legendariske generalen Belgen Gunther som ledde landet genom det förra världskriget.

Valkyria Chronicles är en bland av rollspel och omgångsbaserat strategispel. Vid varje uppdrag får du en genomgång vad som måste genomföras och hur många omgångar du har på dig att klarar av detta. Sedan får du välja en grupp med soldater att ta med dig. Det finns fem specifika roller som dessa soldater kan ha. Scout är bra på att röra sig, se fiender men har inte särskilt mycket eldkraft, Shocktroopers är den andra delen av skalan som kan enkelt ta ut de flesta infanteritrupper. Lancers är till för att ta hand om motståndarens pansar, krypskyttar kan ta ut de flesta trupper på långt håll och dina ingenjör kan reparera din pansarvagn om så behövs.Valkyria_Chronicles-04

Varje uppdrag gäller det att hitta rätt balans mellan alla dessa trupper. Ytterligare ett rollspelsinslag är att varje soldat samarbetar bättre med vissa soldater och har speciella egenskaper. Vissa får plus på att träffa om de är ute i naturen, medan andra blir bättre om de är tillsammans med någon av det motsatta könet. Mellan uppdragen kan du uppgradera varje trupptyp också för att göra dem lite bättre. Tillskillnad från ett spel som Fire Emblem så har inte varje unik soldat en egen level utan alla soldater av samma typ har samma level. Vilket gör att det blir inte lika kännbar påverkan om en soldat dör under ett uppdrag. Och det simulerar också bättre den större krigsapparat som är i Valkyria Chronicles.

Så när du väl är ute på uppdrag får du varje runda ett antal command points att styra dina soldater med. När du väljer denna soldat ändrar spelet perspektiv till ett third person shooter och du får styra din soldat på fältet. Det hela blir ganska taktiskt då du bara har en viss energi att förbruka. Du har inte heller tillräckligt poäng för att förflytta alla soldater så du måste välja med omsorg hur du rör dig framåt. Valkyria Chronicles blir väldigt fort ett taktiskt spel där man får prova fram olika strategier innan man finner vad som passar varje uppdrag.

Samtidigt drivs allt detta framåt av en ovanligt djup och rörande historia. Utan att avslöja för mycket så finns det många klassiska element vi har vant oss att se i ett japanskt rollspel här och för mig är styrkan i spelet kombinationen av en historia som berör spelaren och bra taktiska element som utmanar mig när jag spelar.

Valkyria Chronicles är helt klart en hidden gem från den förra generationen och har du inte spelat det ännu så har du ingen ursäkt länge, ut och köp!

En av den förra generationens bästa spel var Valkyria Chronicles som kom till PS3. En blandning av rollspel med taktiska element och med en engagerade historia blev det snabbt en personlig favorit bland många spelare även om spelet passerade förbi många. 2014 släpptes en version på PC och baserat på detta så har man nu släppt Valkyria Chronicles Remastered. Spelet utspelar sig i en fiktiv värld som påminner om Europa under andra världskriget. Det pågår ett krig mellan stormakterna Imperial Alliance och Atlantic Federation över ett värdefullt ämne som kallas Ragnite. Denna mineral används till att driva i stort sett…

Review Overview

Betyg

90

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.