Valheim (Early Access)

Fem miljoner sålda exemplar på mindre än två månader och 95% positiva recensioner av cirka 150 000 skrivna. Valheim har tagit spelvärlden med storm och får en allt större närvaro på Twitch, Youtube och i media. Jag har byggt, dräpt, seglat och hittat på olika upptåg under 73 timmar i spelet. Här kommer mina tankar kring svenskutvecklade Valheim.

Se upp när du samlar ved, du vet inte vem som kan överfalla dig.

Det är lätt att dra paralleller till Minecraft. Survival, svenskt och utvecklat av en liten grupp individer. Över någon dag exploderar spelet i PC-världen och ryktet om något alldeles extra sprider sig. Men varför är då Valheim värd din tid? Finns det verkligen mer att hämta i survivalgenrén?

Skövdebaserade Iron Gate bevisar att svaret på den senare frågan är ett stort JA. Trots att jag har loggat sjuttiotre timmar i spelet känner jag mig långtifrån klar med mitt vikingaäventyr. Det som gör spelet relevant är att de har gått all in på nordisk mytologi utan att Hollywoodifiera universumet. Väsen i skogen är fula, märkliga och har till och med svenska namn. Det mest förvånande med spelet är dock hur ”komplett” det känns med tanke på att det än så länge bara är släppt på Steam som Early Access. Under min timmar med spelet har jag enbart stött på en handfull buggar och ingen av dem var särdeles spelförstörande.

Dit hem får fler och fler troféer i takt med dina erövringar.

Spelet börjar med att du blir avsläppt av en Odens korp Hugin i din procedurellt generade vikingasandlåda. Här får ta dina första stapplande steg mot att bli en redig viking. Första steget är att samla ved och sten för att göra din första redskap. Härifrån är inte steget lång till din första läderrustning och miljöer som känns något mindre utmanande. Mitt främsta tips är att lyssna på Hugins råd och att läsa alla runor du stöter på. Mycket av det korpen berättar kan göra din vardag betydligt enklare och resten ger dig mer kunskap om världen du befinner dig i. Även om det går bra att möta dina utmaningar själv, avnjuts spelet så klart bäst i sällskap av likasinnade och härligt tugg över Discord.

På många sätt påminner spelet om andra survival-titlar. Du börjar med elementära redskap och fortsätter mot hårdare och mer versatila mineraler. Efter att ha kommit förbi järn hittar jag mineralen ”blackmetal” och fnissar för mig själv. En stor vikingaborg senare och fem dräpta bossar så har jag mycket kvar att göra trots att det ännu inte finns fler bossar eller recept att hitta. Utforska min gigantiska värd, visa mina kreationer och insupa den fornordiska miljön.

Busig placering av brasa i väntan på att någon skall komma och hälsa på.

Utvecklarna har humor och vågar ta ut svängarna. Trots detta förhåller de sig till att de vill skapa ett välsvarvat survival-spel med tydlig karaktär. Valheim är den mest ”färdiga” early access-titeln jag har lagt vantarna på. Min tidigare fråga kring om spelet är värd din tid kan jag redan svara ja på. Valheim blåser liv i surivalgenren stora kärlek för källmaterialet och sitt underhållande gameplay. Ge spelet ett år till så skall jag återkomma med ett betyg och ytterligare tankar. Till dess räknar jag med att ha loggat ytterligare några hundra timmar.

быстрый займ без отказа и проверок

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.