Vaiana

Med Vaiana visar Disney upp en nyfunnen medvetenhet om samtiden med en stark titelkaraktär som klär väl i rollen som förebild för unga. Berättelsen utspelar sig främst på havet mellan de många polynesiska öarna i Oceanien. En skådeplats som blir levande med läskiga varelser, härliga sångnummer och pricksäkra skämt för både stora och små.

(Disney©)

Berättelsen handlar om en ung polynesisk hövdingadotter från ön Motunui. Den unga viljestarka kvinnan heter Vaiana (Auli’i Cravalho) och hon har en inre röst som kallar henne till havet. Problemet är att det är en naturmiljö som hennes far, hövdingen Tui (Temuera Morrison), desperat vill hålla henne borta ifrån. Tui vill att hans dotter skall leva som honom och växa upp och bli öns nästa hövding. Men när lavademonen Te Kās mörker når Motunui, visar det sig att många av berättelserna som Vaianas farmor Tala (Rachael House) berättat för henne är sanna. Innan Vaiana vet ordet av har hon blivit utvald av havet att söka upp halvguden Maui (Dwayne Johnson) för återställa balansen på havet och de Polynesiska öarna. Tillsammans med den tokiga tuppen Heihei (Alan Tudyk) och Maui, beger sig Vaiana ut på fartfyllt äventyr. Berättelsen håller för en hel Disney-långfilm men regissörerna Ron Clements och John Musker hade behövt fila ytterligare på filmens växelvis struliga tempo. Emellanåt känns Vaiana som en bergochdalbana där berättelsekurvorna inte är helt i synk med huvuddragen i historien. Animationerna i Disneys filmer är fantastiska men en aning fantasilösa. Jag väntar fortfarande på en datoranimerad Disney-film som tar ut svängarna och pushar skaparnas fantasier till skapelser vi ännu inte kunnat föreställa oss.

Filmen lyfts av dess minnesvärda sångnummer som främst är skrivna av Lin-Manuel Miranda. Inte sedan Lejonkungen, har en Disneyfilm innehållit så här många bra sångnummer. Favoriterna är Dwayne Johnsons framförande av You’re welcome och We know the way av Opetaia Foa’i och Lin-Manuel Miranda. Låten We know the way framförs delvis på ett nästintill utdött polynesiskt språk. Låtarna sätter sig snabbt och följer med i ens tankar långt efter det att filmen har slutat rulla.

(Disney©)

Hövdingadottern Vaiana är en stark förebild för alla unga, hon följer sina föräldrars råd men även sitt eget hjärta. Auli’i Cravalho var endast fjorton år när hon blev anlitad att porträttera titelkaraktären. Under inspelningen hade hon hunnit bli femton år och med en stark insats har hon säkrat sin framtid inom branschen i flera år framöver. Ingen berättar för hennes karaktär vad hon inte kan eller skall göra, in ens halvguden Maui. Det är härligt att se att Disney har insett att en människas midjemått inte går att nå runt med avståndet mellan tummen och pekfingret. Det är också glädjande att få se att Disney förstår att en stark ung kvinna som Vaiana inte behöver ha ett kärleksintresse vid sin sida för att engagera sina unga tittare. Framstegen i filmjättens synsätt är efterlängtade och jag hoppas att de fortsätter på den inslagna vägen i fortsättningen.

(Disney©)

De starka sångnumren och de starka rollprestationerna gör Vaiana till en modern favorit i Disneys bibliotek av animerade äventyr. Med ytterligare tid i redigeringsrummet hade berättelsen kunnat bli en aning tightare och därigenom kunnat nå upp till Lejonkungens höjder. Trots sina få brister är detta en film som jag och många andra kommer att se flera gånger igen, om inte bara för att uppleva låtarna igen och igen…

Utgåvan:

Trots ett stort utbud av extramaterial, fanns det bevisligen mer att ta del av. På Amerikanska utgåvan finns det ytterligare inslag och där innehåller skivan även ljud i 7.1 HD-kvalité. Trots detta får vi en solid utgåva med fantastisk bild och fina färger. Men när man vet att det finns en bättre utgåva där ute, finns det ingen anledning att vara nöjd med något som är en aning sämre? En tröst är att den amerikanska utgåvan är regionfri om ni inte måste ha möjlighet att se filmen med sina svenska röster.

Alva Bexells recension från i januari kan ni läsa här.

Med Vaiana visar Disney upp en nyfunnen medvetenhet om samtiden med en stark titelkaraktär som klär väl i rollen som förebild för unga. Berättelsen utspelar sig främst på havet mellan de många polynesiska öarna i Oceanien. En skådeplats som blir levande med läskiga varelser, härliga sångnummer och pricksäkra skämt för både stora och små. Berättelsen handlar om en ung polynesisk hövdingadotter från ön Motunui. Den unga viljestarka kvinnan heter Vaiana (Auli'i Cravalho) och hon har en inre röst som kallar henne till havet. Problemet är att det är en naturmiljö som hennes far, hövdingen Tui (Temuera Morrison), desperat…

Review Overview

Betyg
Utåvan

75

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.