Vägen

Jordens undergång är ett tema som förmodligen har satt människors fantasi i rörelse sedan civilisationens början. Vissa domedagsprofetior sätter ut år och till-och-med datum när undergången skall ske. Jehovas vittnen har varit mest flitiga och en rad tidpunkter har satts ut och vid detta nu även passerats (hittills i varje fall). Inom litteraturen är temat populärt och återfinns redan i Bibeln. I Vägen får vi följa en familjs kamp efter katastrofen.

vägen 01

De är lyckliga och kära. Hon är gravid och han stolt som en tupp, när det plötsligt händer. Vad som händer är inte riktigt klart, men det innebär att hela den mänskliga samhällsstrukturen faller samman. All växtlighet och alla djur dör. Kvar finns spridda grupper av människor som försöker att överleva. Vissa samlar sig i grupper och plundrar allt de kan komma över och i brist på föda att äta dödar man även människor och hänger sig åt kannibalism. Utsikterna är inte goda för mänskligheten. Den lilla familjen som vi följer består av pappan (Viggo Mortensen), mamman (Charlize Theron) och sonen (Kodi Smit-McPhee). De heter säkert något, men namn verkar vara av sekundär betydelse. Mamman klarar inte trycket och ger helt sonika upp, men pappan vägrar ge upp. Han tar med sig sonen för att ge sig av söderut mot havet. Mot vad vet han inte, det är kärleken till sonen som driver honom. Med sig har han en revolver med två kulor. En för sonen och en honom själv. För världen där ute består enbart av människor som de inte kan lita på. Eller rättare sagt av människor som pappan inte vill eller vågar lita på. Sonen vill tro gott om andra. Pappans beslut grundar sig enbart på misstron till andra och detta kan bli deras fall.

vägen 02

Viggo Mortensen gör en utmärkt tolkning som den kämpande pappan som vägrar att ge upp och som ständigt strävar framåt trots alla motgångar. Världen har gått sönder och Viggo ser verkligen ut som om han håller på att vandra samma väg. Skitig, orakad och utmärglad, men med glöden fortfarande kvar i ögonen. Kodi Smit-McPhee lyckas spela sonen så pass bra att han trots det lilla utrymme som finns inte enbart känns som en ditkastad söt barnskådespelare. Charlize Theron är med och spelar mamman, men detta är en perifer roll som Theron varken gör till eller från på. Då är det roligare att se Robert Duvall spontan agera i rollen som den gamle mannen (The Old Man).

Vägen är baserad på Cormac McCarthys novell The Road från 2006. McCarthy har även skrivit No Country for Old Men som också filmatiserats. The Road gav McCarthy Pulitzer-priset 2007. McCarthy lyckas i sin bok skapa stämningen av apokalyps utan att berätta vad som egentligen hänt. Vi vet inte om det är krig eller meteor eller något helt annat. Det enda vi får reda på är att läget är förtvivlat, så pass förtvivlat att självmord är ett attraktivt alternativ till att leva för de allra flesta. Denna känsla följer med från boken till filmen. Det finns egentligen inget hopp längre, men det hindrar inte pappan från att gå vidare.

vägen 03

Stundtals känns filmen inte konsekvent. Det är små detaljer som att det inte verkar väldigt listigt att i ena sekunden gömma sig för kannibaler och i nästa stund ha en eld som lyser upp en tältduk mitt i natten. Ett sken som borde synas miltals och dra åt sig uppmärksamhet när man inte vill bli hittad.

En utmärkt film i avdelningen dyster framtidsvision. Viggo Mortensen gör sin kanske bästa rollprestation och är klockren som den kämpande pappan. Vill du se en riktigt dyster framtidsvision så se denna.

 

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.