Vad betyder slutet av avsnitt fem på Wandavision för MCU?

Denna text innehåller spoilers, spekulationer och vilda gissningar om hur framtiden kommer att se ut MCU. Så nu är ni förvarnade! Jag gillar verkligen Wandavision och den riktigt som MCU har tagit i och med serien. Marvel har medvetet tagit en risk i att släppa en serie som denna men den har också visat vilken kreativitet som finns i inom bolaget. I och med fas fyra kanske vi får ser ännu mer av detta och mindre traditionella filmer och serier som vi är vana vid när det gäller superhjältar.

När Disney köpte Fox var det bara en tidsfråga innan mutanter skulle dyka upp inom Marvels universum. X-Men och mutanter har hamnat lite i en konstig sits de sista åren. Eftersom Marvel inte ville pusha serien då de inte kunde utnyttja det i sina filmer valde de att lägga krut på The Inhumans istället ihop om att de skulle kunna ersätta X-Men och mutanter. Det försöket slutade i och med magplasket som var tv-serien The Inhumans. Men nu allting är under samma bolaget så var det bara en tidsfråga innan vi skulle få se mutanter. Framförallt när det bekräftades att Wanda Maximoff skulle vara med i Doctor Strange in the Multiverse of Madness.

Ett av de mest ikoniska ögonblicken i serievärlden

Så mutanter i MCU. Hur kommer vi dit? Vi har i 13 år varit utan dem, de har inte nämnts eller synts till. Men det har funnits ledtrådar. Spider-Man är en del av MCU och nästa film skall man ta med gamla Spider-Man från andra universum. Och Wanda har krafter att ändra verkligheten i serien. Det mest kända exemplet är House of M där hon raderar ut alla mutanter. Så jag trodde hela tiden att Doctor Strange in the Multiverse of Madness var filmen där hon gjorde allt detta, kanske med hjälp av Doctor Strange och sedan byggde vidare på detta i kommande filmer för att under fas fem släppa den en ny X-Men film med nya skådespelare och bygga därifrån.

Istället sparkar Marvel ner dörren i avsnitt fem och öppnar möjligheterna till att allting har hängt ihop hela tiden. Så när Wanda och Vision bråkar och det knackar på dörren och hennes bror står där. Hennes döde bror Pietro är det inte Aaron Taylor-Johnson som står där utan Evan Peters som spelade Quicksilver i X-Men filmerna istället. Har Wanda ändrat på verkligheten och för hit honom? Eller är det annat mer mörkare som är bakom allting som händer? Bra frågor och jag är inte så säker faktiskt men det finns en större bild att se här.

Men först två Quicksilver? Ja eftersom Quicksilver var både med i Avengers och X-Men i serierna kunde båda bolagen använda honom. I MCU var han dock aldrig mutant. Och nu dyker den som är mutant upp i MCU. Så vad betyder det? Min spekulation är att det betyder att X-Men har utspelat sig i parallella universum och att Wanda nu använder sina krafter för att föra ihop dessa multiverse. Så när hon saknar sin bror så drar hon in honom från en annan verklighet.

Betyder detta att vi kan få se fler X-Men karaktärer i kommande MCU-filmer? Jag skulle säga att det nog inte är ologiskt. Disney äger numera de gamla filmerna och vill göra något med dem. Att bygga ihop allting till ett levande universum låter som något som helt klart som MCU skulle kunna göra. Men vad än framtiden har för oss när det gäller MCU blev allting betydligt mer intressant efter slutet på avsnitt fem av Wandavision.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.