Vacation

Jag är lite svag för Chevy Chase. Han var den enda ljuspunkten i Tom i bollen och han var rätt rolig i Fletch. Förmodligen är han dock mest känd som Ett päron till farsa och en rad olika semestrar. Även här är han trivsam att titta på.

national-lampoons-vacationFamiljen Griswold ska bila genom USA för att besöka Walley World i Los Angeles. Det blir naturligtvis en rad strapatser som testar allas tålamod och leder in på villovägar. Bland annat får de oönskat resesällskap i form av en gammal släkting, de tappar bort bagage och gör några mindre väl valda övernattningar.

För att vara en lättsam komedi i regi av Harold Ramis (Ghostbusters, Groundhog Day) och som dessutom är skriven att John Hughes är den oväntat vuxen på några ställen. Mamma Ellen (Beverly D’Angelo – American History X) visar brösten, det antyds om incest och smusslas med marijuana bland barnen. Filmen är oväntat grym mot djur och pappa Clark (Chase) börjar säga att hans familj är ”fucked in the head” när det slutligen brister för honom. Efter en kollision häver dottern Audrey (Dana Barron – Death Wish 4: The Crackdown) i förbifarten ur sig att hon nog just fick mens och sonen Rusty (Anthony Michael Hall – Sixteen Candles) klämmer i sig en öl, utan att det görs någon stor grej av det. Med tanke på att båda två är i de tidiga tonåren och dessutom spelas av skådespelare som faktiskt ser ut att vara så gamla, känns det rätt vasst. Jag vet inte om alla skämt är speciellt roliga, men att det när man minst anar det blir överrumplande smutsigt gör att jag reagerar. Att bli lite överraskad är en förutsättning för att en komedi ska fungera och där förtjänar Vacation beröm. Titeln som Warner valt att sätta på omslaget för denna release är lite märklig med tanke på hur välkänd den ändå är i Sverige som Ett päron till farsa.

vacation 2Men det är ju egentligen inte alls en så ruffig film som jag kanske får det att låta nu. Det är heller inte en speciellt rolig film, utan snarare trivsam och varm. Karaktärerna är inte skrivna utifrån att de ska kunna leverera skämt, utan känns någorlunda som riktiga föräldrar och riktiga tonåringar. Clark är en rätt fin pappa som ångrar att han missat så mycket av barnens uppväxt eftersom han jobbat så mycket och nu verkligen bara vill få så mycket kvalitetstid som möjligt med familjen. Ellen är mer pragmatisk och har tydligen varit hemmafru, så hon känner inget större behov av att bila genom USA, men gör det ändå för kärlekens skull. Tonåringarna är sådär lagom trotsiga och lätta att tycka om, även om de inte har så mycket att göra i filmen egentligen.

3135_4Ganska mycket av humorn handlar om att Chase är rolig att titta på. Han clownar i runt, men har små gester, miner eller sätt att leverera repliker som är puttrigt att titta på. Han är tillräckligt bra skådis för att man ska köpa honom som en familjefar som faktiskt verkligen vill göra den här resan. Sedan bjuder handlingen som sådan inte på så mycket mer än en serie episoder, precis som vilken road movie som helst, men att åka med är rätt behagligt. Den hade gärna fått locka till lite fler skratt eller kanske vara lite mer finurligt skriven, men jag tycker det står sig bra som en sådan där klassisk komedi från tidigt 80-tal som vevats sönder på tv genom åren. Utgåvan har även ett kommentarspår med regissör och huvudpersoner som jag tyckte var trevligt att lyssna på.

 

About Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.

One comment

  1. Trenden är att filmbolagen snålar in på sina utgåvor. Numera känns det standard att filmerna ges ut som en gemensam nordisk utgåva.

    Tror dock att denna gång kommer folk inte att köpa så många eftersom man inte riktigt vet vilken film det handlar om (designen på denna utgåva är tveksam och dessutom finns det flera olika delar i serien att hålla reda på). Man hade helt enkelt tjänat mer på att trycka upp ett svenskt omslag med den klassiska titeln: ”Ett Päron till Farsa”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.