Urtidsbilder

Ur varselklotet, Flodskörden och senaste sci-fi-berättelsen Passagen står redan i hyllan. Två större tryck hänger på väggen i mitt hus och jag har slukat allt med glädje genom åren. Simon Stålenhag har med sina berättelser i televerksorangea Sverige som fond fångat åttiotalsdystopisk science fiction på ett sätt som få andra. Passagen, eller The Electric State som den heter på engelska, har plockats upp av Amazon Prime och ska bli TV-serie. Vi har recenserat Passagen tidigare.

En konstbok med mer än dinosaurier. Det här är inte en dinosaur.

Till utställningarna på Naturhistoriska riksmuséet i Stockholm skapade Stålenhag en serie bilder med naturskildringar av urtidens djur. Dessa bilder har vetenskapsjournalisten Anna Davour försett med bakgrundsfakta och en text som sätter djuren i sina sammanhang. Jordens- och livets uppkomst och utveckling hamnar i centrum och bilderna blir ögonblicksbilder av jordens långa historia.

Urtidsbilder är ett mellanting mellan konstbok och faktabok. Texterna är korta, beskrivande och informativa. De kompletterar bilderna med fakta och inlevelse i hur det kunde varit för miljontals år sedan. Det är författaren och vetenskapsjournalisten Anna Davour som har givit liv åt texterna och att hon har forskarbakgrund, även om det är i experimentell astropartikelfysik, så märks det att hon efterforskat ordentligt i ämnet. Att hitta balansen mellan lagom lång text och bra innehåll visas i Urtidsbilder på ett exemplariskt sätt. Det är också kul att Davour lyfter fram Mary Anning, paleontolog från 1800 talets Storbritannien, som lämnande efter sig ett arv av ny kunskap inom fältet.

Stora bilder och korta texter tar oss med på en resa till en annan tid, en annan värld.

Paleonteologi och geologi är vetenskaper som innehåller många kontroverser historiskt och har exempelvis varit i kontrovers med kyrkan, speciellt under 1800-talet i samband med Darwins publikationer om evolutionen. Då upptäcktes fossil som skapade uppståndelse i den bibeldikterande världen och det var inte ovanligt att fynden anklagades för att vara falsarier. På den tiden kunde du som paleontolog råka illa ut om du hamnade på kollisionskurs med kyrkan. Något som inte händer idag tack och lov. Att vara paleontolog innebär att man pusslar ihop de ledtrådar som finns och spekulerar kring  vad det kan innebära och hur det hänger ihop. Det är fragmentariskt och tolkningarna skapar ibland kontroverser. I Urtidsbilder har Davour använt sig av etablerade fakta som i och för sig kan ändras om starkare fynd uppdagas i framtiden.

Stålenhags bilder tar oss med på en resa till en annan tid en annan värld. Det är utan sci-fi-motiv men det är lätt att se boken som en tidsmaskin fyllt med ögonblicksbilder. När dimetrodonen blickar ut från sin klippa och fångar in solens strålar på sitt ryggsegel är du där som åskådare och sugs in i landskapet. De imponerande ammoniterna, bläckfiskar med snäckskal, som för 300 miljoner år sedan simmade runt i haven i jakt på plankton och andra smådjur samtidigt som våra skandinaviska bergskedjor bildades. När dammet piskas upp från striden mellan dinosaurer och ger liv åt bilden om kampen för överlevnad. Ja Urtidsbilder är en tidskapsel till en främmande och spännande värld.

Det här är dinosaurier.

Alla som är intresserade av vår historia har glädje av den här boken, stora som små. Det är lätt att kategorisera Urtidsbilder som en dinosauriebok, men det är det inte. Visst, den innehåller dinosaurier, men mycket mer än så. Se den gärna som en konstbok och en faktabok som leder till djupare intresse och studier. Den här boken fungerar bra som present till de flesta med sina vackra illustrationer och tillgängliga text. Hela utgåvan andas kvalitet och omsorg och skulle ha sin plats i bokhyllan hos de flesta.

Ifall du har vägarna förbi Uppsala imorgon (2019-03-25) ska du besöka Evolutionsmuséet mellan 17-19 då det är boksläpp för Urtidsbilder. Simon Stålenhag och Anna Davour kommer vara på plats.

Samtliga bilder: Simon Stålenhag och Fria Ligan

Ur varselklotet, Flodskörden och senaste sci-fi-berättelsen Passagen står redan i hyllan. Två större tryck hänger på väggen i mitt hus och jag har slukat allt med glädje genom åren. Simon Stålenhag har med sina berättelser i televerksorangea Sverige som fond fångat åttiotalsdystopisk science fiction på ett sätt som få andra. Passagen, eller The Electric State som den heter på engelska, har plockats upp av Amazon Prime och ska bli TV-serie. Vi har recenserat Passagen tidigare. En konstbok med mer än dinosaurier. Det här är inte en dinosaur. Till utställningarna på Naturhistoriska riksmuséet i Stockholm skapade Stålenhag en serie bilder med…

Review Overview

Betyg

100

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.