Unrailed (Switch)

På sistone har co-op-spel exploderat bland youtubers och streamers. Störst av alla är för tillfället är Among Us. Men vad är nästa stora spel? Unrailed, från tyska Indoor Astronaut, checkar av många av boxarna. Samarbete, tidspress och beroendeframkallande gameplay.

Det första du kommer vilja göra är att snabbt knappa dig igenom spelets övningsläge. När du lärt dig samla in ved med yxa, hugga sten med hacka är du redo att bygga järnvägsspår och hålla ångloket rullande. Men kommer du att göra det med syskon i soffan eller vänner online?

Oavsett vilket alternativ du väljer kommer du att behöva samarbeta med ditt crew för att ert tåg skall ta sig till nästa station och nästa efter det. Vid varje tågstation får ni möjlighet att uppgradera tåget och dess vagnar med tillhörande funktioner. När ni slutligen uppgraderar ert tåg kommer ni även till en ny miljö med nya utmaningar. Det gäller att ständigt hålla koll på omgivningen så att ångloket inte överhettar på grund av vattenbrist eller att ni bygger in er själva så tåget hinner spåra ur. Andra försvårande omständigheter kan bestå av orubbliga kossor, banditer eller snömän. Efter varje misslyckat försök kommer ni vara en förlust smartare och nästa gång kommer ni att ta er längre, det lovar jag.

Den ”blockiga” grafiken för tankarna till svenska Minecraft, fast med Among Us fågelvy. Utöver spelets slumpvist genererade miljöer, kommer världen till liv med hjälp av dynamiska vädereffekter och en dag och natt-cykel. Om du blir särskilt förtjust i världen som genererats kan du anteckna dess seed eller spara dina framsteg för att fortsätta på samma ställe i nästa session med dina vänner. Världarna är enkla men fina, ackompanjerade av mysig musik.

Men är Unrailed nästa stora co-op-spel? Troligtvis inte men behöver det vara det? När du utforskat spelets fem olika miljöer och låst upp alla spelbara karaktärer finns den ständiga driften att ta dig så långt som möjligt kvar. Visst, spelet blir en aning repetitivt men för cirka tvåhundra kronor kommer du att få ut många timmar av underhållning med dina vänner. Efter en hel svordomar och flera urspårningar kände jag mig hyfsat klar med spelet för tillfället. Men den ständiga önskan att ta sig ytterligare en kilometer kommer att locka mig tillbaka. Men med tanke på det hyfsade priset känns en liten paus helt okej!

Unrailed
Utvecklare: Indoor Astronaut
Plattformar: PC, Switch, PS4 och Xbox.
Pris: Cirka 200 kronor
Antal spelare: 1-4

På sistone har co-op-spel exploderat bland youtubers och streamers. Störst av alla är för tillfället är Among Us. Men vad är nästa stora spel? Unrailed, från tyska Indoor Astronaut, checkar av många av boxarna. Samarbete, tidspress och beroendeframkallande gameplay. Det första du kommer vilja göra är att snabbt knappa dig igenom spelets övningsläge. När du lärt dig samla in ved med yxa, hugga sten med hacka är du redo att bygga järnvägsspår och hålla ångloket rullande. Men kommer du att göra det med syskon i soffan eller vänner online? Oavsett vilket alternativ du väljer kommer du att behöva samarbeta med…

Review Overview

Betyg

70

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.