Unika favoriter: Sjätte plats – Gymkata

Längst ner på listan över våra egna unika favoriter (vad det innebär kan du läsa om här) hamnade Gymkata som fick 9 poäng. Det var Rikard som ville att övriga fem recensenter skulle se just den. Mats fick uppdraget att skriva recensionen och den kan läsas här. De övrigas åsikter hittar du nedan.

Rikard om Gymkata:
Som de flesta filmer stötte jag på Gymkata under de dygn jag spenderat på IMDb. Under sent 90-tal uppdaterade jag mig på Jackie Chans filmografi och såg Battle Creek Brawl, regisserad av Robert Clouse. När jag senare kollade upp denne man såg jag att han även låg bakom Enter the Dragon, som jag sett tidigare, och samme Bruce Lees Game of Death som hamnade näst på ”att se”-listan. Jag såg även den intressanta titeln Gymkata, men då det inte verkade finnas något enkelt sätt att se den på tänkte jag inte så mycket mer på den.

Så i januari 2007 släpptes äntligen Gymkata på amerikansk DVD av självaste Warner Brothers, dessutom med ett helt fantastiskt och stilrent illustrerat omslag. När detta projekt kring unika filmer drogs igång låg det nära till hands att åter plocka Gymkata från hyllan. Jag tycker att det är en väldigt kul film, dels på grund av den unika mixen av gymnastik och kampsport, dels på grund av alla andra tveksamma val Clouse gjort.

Erik L:
Endast på 80-talet skulle ett manus som detta lyckas bli filmat. Helt klart unikt! Allt från skådespelare till scenerier och karaktärer känns som ett surrealistiskt avsnitt av MacGyver.

Erik N:
För mig är det ungefär lika svårt att tycka illa om Gymkata, som att tycka den är bra. Precis som The Expendables 2 väckte den någon slags förpubertal actionälskare till liv hos mig och det är ju värt något, precis som den underbart löjliga premissen. Samtidigt hinner det bli ganska platt, enformigt och småtråkigt mellan varven.

Mattias:
Jag förmodar att Rikard valt den här filmen bara för att bråka. Gymkata innehåller väldigt mycket bråk. Jag förstår mig inte på sådant. Men jag vill ändå lägga lite fokus på scenen där Jonathan ska gå på händerna uppför en trappa i början av filmen. Den måste vara det mest omedvetet homoerotiska som Hollywood släppte ifrån sig på 80-talet vid sidan av Terror på Elm Street 2. Under några sekunder ser man bara hans minimala träningsbyxor som täcker hans skrev medan han kämpar sig uppåt. Lika överraskande var alla original i någon slags spökstad i slutet av filmen. Då piggnade jag till och hamnade för en kort stund  i en film som mer påminde om surrealistisk skräck.

Anton:
Normalt sett så har jag svårt för ironiskt filmtittande. Det känns som sådan slöseri med tid att se filmer för att ”de är så dåliga att de blir bra” när det finns genuint bra filmer att se. Men ibland behöver man rensa paletten med lite genomusel 80-talsaction med en bisarr grundpremiss. Har filmhistoriens bäst placerade bygelhäst!

Rikard om åsikterna:
Gymkata är värd mycket mer kärlek än en sistaplats. Ni nämner ju en massa bra grejer som borde ha tagit filmen högst upp på listan: Surrealistisk skräck kombinerat med MacGyver, bisarr och löjlig premiss, omedveten homoerotik och bygelhästar. Ser ni inte att ni på samma sätt som en sån där gubbe som man ritar sin del, viker och ger till kompisen, skapat ett mästerverk?

About Filmfenix

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.