Unika favoriter: Andra plats – Le deuxième souffle

souffle04

Precis som The City of the Dead igår fick Le deuxième souffle 18 poäng av deltagarna i unika favoriter-projektet. Men då Le deuxième souffle fick fem poäng av två skribenter och The City of the Dead endast fick en femma hamnade Erik L:s unika favorit på andra plats. Utlottningen bestämde att Mattias skulle skriva recensionen och övriga åsikter läser du nedan.

Erik L. om Le deuxième souffle:
Unik film om man sätter den i perspektiv till den ”moderna” crime-thrillern. Regissören Jean-Pierre Melville tog inte bara sitt efternamn från den amerikanska författaren Herman Melville, han tog även den amerikanska gangsterfilmen till Frankrike och till en helt ny nivå. Melville var också en inspiration till regissörerna inom den franska nya vågen, med sin independentproduktion och inspelningar utanför studiomiljöerna. Melvilles gangsterfilmer är visuellt utsökta, detaljrika och tillför även en viss humanisering av de kriminella elementen, vilket i sin tur ger filmerna ett större djup än många andra filmer i genren. Med dagens mått mätt hittar man Le deuxième souffles största svaghet i berättartempot, vilket inte helt kan kompenseras med stilmässig genialitet och några scener i värdsklass-nivå. Melville inspirerades alltså av den amerikanska gangsterfilmen och han har utan tvivel i sin tur inspirerat den moderna thrillern och då kanske i första hand den amerikanska. Oskolade urkraften Lino Ventura är magnifik i huvudrollen och hans insats allena är nog motiv för att ta sig an denna franska pärla från 1966.

souffle02

Rikard:
Jag tyckte om Le deuxième souffle, till och med de stilbildande action-scenerna uppe på berget. Här skulle filmen tagit slut för min del men tyvärr så pågick den i 45 minuter till. Ett mycket bra hantverk så jag har nog mest mig själv att skylla för att jag inte kunde hålla koncentrationen uppe under hela speltiden.

Mats:
Det genomtänkta kamerarbetet kompenserar till viss del det långsamma tempot. I och för sig finns det sekvenser med rapp klippning, men tyvärr så passerar de snabbt. Sekvensen på berget är den jag tänker på främst. FIlmmusiken omfamnar hela filmen och sätter tonen i denna film noir och skådespeleriet håller hög klass. Jag skulle tro att många av dagens stora regissörer har detaljstuderat vissa sekvenser i den här filmen och låtit sig inspireras.

Erik N:
Jag brukar egentligen tycka väldigt bra om Jean-Pierre Melvilles filmer, kanske framförallt L’armée des ombres, men även flera andra. Denna hade jag aldrig kommit mig för att se, men hade tyvärr alldeles för höga förväntningar, då jag blev gruvligt besviken. En del spännande segment, det håller jag med om, men överlag väldigt torrt och oinspirerat

Anton:
Tekniskt perfekt film noir vars enda riktiga nackdel är filmlängden som är lite för utdragen. Annars håller det här mästerlig klass med engagerande karaktärer, superb dialog (även om jag på grund av i princip obefintlig franska måste lita helt på den svenska översättaren) och en smekande filmmusik. Jag blir mycket sugen att se nyversionen från 2009, mest för att få det bekräftat att vissa saker var bättre förr.

souffle03

Erik L. om åsikterna:
Jag är inte förvånad över kommentarerna från de övriga. Filmens längd på 150 minuter är i mastigaste laget med tanke på att berättartempot emellanåt är långsamt, vilket för vissa kan upplevas som frustrerande, medan någon (jag) kanske tycker att det var befriande i en ganska generisk genre? Lite förvånad kanske jag däremot är att ingen nämnde en enligt mig ganska uppenbar koppling till den moderna klassikern Heat. Le deuxième souffle betyder ”andra andningen” och är en helt lysande titel som säger väldigt mycket om handlingen, utan att avslöja för mycket. Kanske beror kritiken från några av deltagarna på just det faktum att de aldrig kom in i andra andningen?

About Filmfenix

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.