Ung rebell

Vissa dör unga, men blir ändå odödliga. James Dean är en av dessa. Ung rebell blev på många sätt hans mest kända film. Konstigt nog dog övriga huvudrollsinnehavare i filmen också unga.

Jim Stark (James Dean, Öster om Eden) har precis börjat på en ny skola. Han är inte riktigt vad man kan kalla skötsam så den lokala polisstationen utgör vanligtvis kvällens slutstation. Jim försöker ta sig upp i hierarkin på Dawson High School. Dels för att han är en stark person och dels för att han vill imponera på Judy (Natalie Wood). Förutom detta har en yngre grabb sett Jim och börjat se upp till honom. Plato (Sal Mineo) som grabben heter, följer Jim överallt. I ett ”chicken race run” som Jim överlever, blir han plötsligt mål för hela det tuffa gänget, men samtidigt lyckas han vinna Judys hjärta.

Storyn utspelar sig på femtiotalet och är också inspelad på femtiotalet. Detta var det första decennium som ungdomar började ses som en del av kulturen på riktigt. Eller en del är nog för litet, de blev en drivkraft för populärkulturen. Ung rebell är en del av det hela. Dels berättar den en småstadshistoria om ungdomar. Detta i sig är inte nog. Ung rebell berättar den ur en ungdoms perspektiv. James Dean fick huvudrollen som Jim Stark och detta blev en del i ikoniseringen av Dean. Just detta att filmen ses ur en ung människas ögon är tydligt då i stort sett alla vuxna har roller som varken betyder något eller är trevliga.

I en scen går Jims pappa omkring på alla fyra i ett förkläde för att ta upp mat han tappat när han skulle bära in en matbricka till sin sjuka mamma. Förklädet sitter kvar i flera scener och blir på något sätt en symbol för hur töntig pappan är i Jims ögon. Töntig men ändå älskad, fast inget man vill visa upp för kompisarna. Jims mamma får representera något helt annat. Modern står för den fasta handen, den dominanta härskaren. Hon är den som fått familjen att flytta runt. Flytta bort från hennes skam över familjen, över sonen Jims tilltag och makens tillkortakommanden. Att flytta ger henne trygghet, men för sonen Jim ger rotlösheten ett utanförskap som han kompenserar genom att vara rebellisk. Den enda vuxna person som på något sätt behandlar ungdomarna med respekt är polisen som arresterar Jim i början av filmen.

Filmen blev epokgörande på flera sätt. Både själva vinklingen där ungdomar sätts i fokus utan att förlöjligas eller sättas åt sidan är en sådan grej. Men även faktumet att James Dean körde ihjäl sig med sin Porsche gjorde filmen ikonisk. Än idag kan man se modet med jeans, vit T-tröja och kort jacka. Vilket är den klädsel som Dean bar i filmen.

Filmens inledning är en klassiker. Jim Stark har festat loss och kryper hemåt på trottoaren innan han arresteras för att så småningom hämtas hem av mamma och pappa från polisstationen. Det är också på polisstationen som Jim Stark för första gången träffar Judy och Plato. James Dean tolkade rollen och la till små detaljer i spelet som gör att en mer genuin känsla uppstår.

Bilden är restaurerad, men det går inte att missa att det finns ålderstecken och annat. I vissa scener ger auraeffekterna nästan effekten av att rörliga objekt flyter omkring. Detta tillsammans med att färgerna är lite fadda gör att filmen ser ut som den femtiotalsproduktion det är. Kommentatorspåret av Douglas L Rathgeb är välgjort och väl värt en genomlyssning. Detaljer kring scenerna som till exempel hur trångt det var vid inspelningarna i planetariet eller att den övergivna byggnaden där delar av handlingen utspelas inte alls finns där den ligger avslöjas.

Ung rebell är en klassiker som påverkade en hel generation. Bilden av James Dean i kort jacka, T-tröja och jeans är förmodligen lika ikonisk som Marilyn Monroes kjolscen.

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.