Unforgiven 4K

När jag var yngre var jag besatt av IMDb Top 250. En film på listan som länge lyckats undgå mig var Unforgiven av och med Clint Eastwood. Sorterar man på genre så ligger den på 6:e plats under Westerns. Så när jag satte mig ner för att se filmen i höstas var förväntningarna oerhört höga. Tyvärr blev jag lite besviken. 

Ett halvår senare har jag fixat med lite teknikstrul, nu vill förstärkare, projektor och UHD-spelare samarbeta så jag kunde se filmen med HDR påslaget. Detta gjorde inte någon större skillnad, skillnaden mellan SDR och HDR är väldigt subtil. Detta är inte Valerian direkt. Vad Unforgiven däremot erbjuder i bildkvalitet är bland det bästa jag sett på UHD. Kort innan jag såg om filmen hade jag chans att testa den i en ISF-kalibrerad hemmabio med en JVC-Z1 laserprojektor på en fyrameters duk i 2.35:1. Det var som att se en restaurerad 4K DCP på Cinemateket. Unforgiven är delvis väldigt mörk, men ansikten och detaljer som inte ska försvinna i svärtan kan man se klart och tydligt. 

Ljudet är ett helt ok 5.1-spår i DTS HD Master Audio. Dialogen låter klar och tydlig och surround-högtalarna används oftast vid regn och åska eller andra naturljud. 

William Munny är en till åren kommen revolverman vars tidigare hänsynslösa våldsdåd är mytomspunna. Han har dragit sig tillbaka och blivit grisfarmare, är numera änkling och far till två barn. Clint Eastwoods gestaltning av Munny är inte helt olik den bild jag har av Clintan som den tystlåtne sammanbitne mannen. Men där är något sorgligt över honom, jag tänker lite på Lassefar i Pelle Erövraren. När en prostituerad på bordellen i den lilla staden Big Whiskey blir skuren i ansiktet samlar alla kvinnorna ihop 1000 dollar för att de ska få rättvisa – de vill att de skyldiga cowboysen ska dö. The Schofield Kid känner till Munnys bakgrund och söker upp honom. Motvilligt accepterar han uppdraget och ger sig iväg med ynglingen, men inte utan sin partner Ned Logan, spelad av Morgan Freeman.   

Vid första anblicken kan Unforgiven kännas som en film där en gamling ska ge sig in i leken igen. Resultatet blir smålustigt när Munny varken kan skjuta eller rida ordentligt. Unforgiven har något djupare, som jag tidigare bara sett i krigsfilmer. Hur kan man leva med sig själv efter att ha släckt så många liv i sin ungdom? Då man tar en mans liv så tar man ifrån honom allt han haft och allt han kommer att ha. 

Gene Hackman belönades med en Oscar för bästa manliga biroll för sin insats som Little Bill, sheriffen i Big Whiskey som gör sitt bästa för att stävja de revolvermän som uppsöker hålan för att försöka få belöningen. Hans syn på saken är att kvinnan fortfarande lever och att bordellens ägare fick ett par hästar av gärningsmännen. 

Att se om Unforgiven gjorde att jag uppskattar den mer. Clintan är hård och gammal, men under fasaden finns ett samvete trots allt, samspelet mellan honom och Morgan Freeman fungerar utmärkt. Hackman är fenomenal, sen gör även Richard Harris en mindre roll. Det är uppfriskande att se honom som en bad guy då mitt senaste minne av honom är då han spelade Dumbledore i Potter-filmerna. 

Unforgiven borde ingå i allas UHD-samling, först och främst är det en riktigt bra film, bildkvaliteten är fantastisk. Man kan plocka fram den, demonstrera och säga: “Titta här, en film från 1992”, och visa de vackra naturmiljöerna, solnedgångarna och se ett hantverk som är inspelat på film som nära inpå ser ut som 35mm hemma.

När jag var yngre var jag besatt av IMDb Top 250. En film på listan som länge lyckats undgå mig var Unforgiven av och med Clint Eastwood. Sorterar man på genre så ligger den på 6:e plats under Westerns. Så när jag satte mig ner för att se filmen i höstas var förväntningarna oerhört höga. Tyvärr blev jag lite besviken.  Ett halvår senare har jag fixat med lite teknikstrul, nu vill förstärkare, projektor och UHD-spelare samarbeta så jag kunde se filmen med HDR påslaget. Detta gjorde inte någon större skillnad, skillnaden mellan SDR och HDR är väldigt subtil. Detta är…

Review Overview

Filmen
Utgåvan

100

About Seth Petersson

Född i Helsingborg och uppvuxen framför en 28" TV med Star Wars på repeat. I tidiga tonåren vågade jag mig se Gudfadern som jag under min uppväxt lovat att inte röra i videohyllan, i just det ögonblicket blev jag filmnörd. Numera bosatt i Malmö med trevliga biografer. Är mycket förtjust i att se om favoriter eller se klassiker på stor duk och drar mig inte för att resa runt i landet "bara" för ett biobesök.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.