Undertale

Undertale är ett litet sött pixelrollspel som släpptes 2015 av en då 23årig man vid namn Toby Fox. Ja och tack vare de 2400 personerna som var med och kickstartade spelet. Han eftersökte 5000 dollar men lyckades dra in 10 gånger mer. Kickstartern landade på hela 51 124 dollar.

Spelet ser ut att vara gjort på slutet av 80-talet med sin pixlade stil och överblick som liknar Legend of Zelda. Fast det är också där likheterna slutar.

För länge sedan levde människor och monster tillsammans. En dag bröt ett stort krig ut mellan de två. Människorna vann kriget och spärrade in alla monster i underjorden med hjälp av magiska barriärer. Nu många år senare klättrar du upp för ett berg och råkar snubbla ner i ett hål som leder raka vägen ner till monstrens värld.

Här får du först lite introduktion till typen av pussel du kommer möta på, samt en genomgång av den stridsmekaniken som spelet använder. För på vägen möter du monster och det finns två sätt att hantera det hela.

Väljer du strid måste du snabbt trycka fast din stapel så nära mitten du kan.

1. Strid: Väljer du strid så kommer det fram en ruta med något som liknar ett stort skepp ovanifrån. Din stapel kommer snabbt röra sig från en sida till den andra. Du har bara en chans att stoppa den och det skall du göra så nära mitten du kan för att göra maximal skada. Beroende på vilket vapen du har kan du behöva trycka till snabbt några gånger till för att få till bonusskada.

2. Agera:  Interagera med monstret. Ge det komplimanger, hota den eller flörta med den osv. Genom att välja rätt drag på rätt ställe så vill monstret inte längre slåss och du kan välja att skona dem. Det är inte alltid lätt att hitta rätt taktik, men det kan vara väldigt roligt.

Efter du valt ditt drag är det sedan monstrets tur till attack och du får se till att skydda ditt lilla hjärta. Attackerna liknar varandra på det sättet att du har ett hjärta i en ruta och du måste styra undan hjärtat.  Även om attackerna liknar varandra så justeras de smått under spelets gång och lyckas undvika att göra det repetitivt och tråkigt. Snarare ligger en del av spelets charm här. Upp till tre fiender kan attackerat vid ett och samma tillfälle, det betyder att du får tre olika attacker i rutan att undvika samtidigt.

Exempel på några av monster attackerna.

Överlag är pusslen och attackerna enkla även om det kan se väldigt svårt ut. Förutom några tillfällen med frågesport och ”undvik bli träffad” moment så är det striderna ovan det som gör spelet tillsammans med storyn.

Storyn är riktigt rolig och jag som inte sett något innan hade inte förväntat mig att det skulle vara så oväntat och skruvat som det var. Supercharmigt!  Det kan även hända att det dök upp en lök skärande ninja 😉

Det finns några saker jag skulle vilja prata mer om, men som skulle sabotera nöjet för er som inte spelat detta än. Så jag får helt enkelt låta bli. Jag har lite förenklat sett saker i detta spel som jag inte sett någon annan stans.

Grafiken är klassisk, musiken är magisk och storyn är genial.
Skall jag hitta något med spelet som jag tycker de kunde justera så hade det inte vart fel med lite fler pussel och gärna lite svårare. Vissa områden man besökte var helt tysta. In med lite musik eller bakgrundsljud. Jag saknade också en meny där man kan justera tex volym eller byta knappar för styrningen men det är absolut inget som påverkar helhetsintrycket.

På tal om helhetsintrycket. Om det inte framgått redan så älskar jag spelet. Detta är redan en klassiker med kultstämpel och jag är glad att jag inte missade detta helt.

Vi har sett det förr med t.ex. Minecraft. Det behövs inte stora studios, avancerad grafik och miljarder i budget. Det behövs bara några få personer med kärlek för vad dem gör.

Betyg: 4.5 av 5

Undertale är ett litet sött pixelrollspel som släpptes 2015 av en då 23årig man vid namn Toby Fox. Ja och tack vare de 2400 personerna som var med och kickstartade spelet. Han eftersökte 5000 dollar men lyckades dra in 10 gånger mer. Kickstartern landade på hela 51 124 dollar.Spelet ser ut att vara gjort på slutet av 80-talet med sin pixlade stil och överblick som liknar Legend of Zelda. Fast det är också där likheterna slutar. För länge sedan levde människor och monster tillsammans. En dag bröt ett stort krig ut mellan de två. Människorna vann kriget och spärrade in alla…

Review Overview

Betyg

90

About Rickard Eklund

The Cake is a Lie! But i ate it.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.