Underbart är kort

Innan Oscarsgalan finns det en del kategorier det inte snackas så mycket om, nej, jag menar inte de tekniska kategorierna, utan kortfilmer: Dokumentär, animerad och spelfilm. 

Innan årets gala hade jag chansen att se samtliga nominerade animerade kortfilmer och spelfilmer. Animerade kortfilmer ligger mig varmt om hjärtat och jag väljer därför att fördjupa mig i årets skörd.

För tio år sedan hade jag precis köpt min första Mac som jag kopplade till min nya HDTV. Som vanligt låg Sverige efter när det gäller Apples tjänster så jag skaffade mig ett amerikanskt konto och köpte ett presentkort värt tio dollar på eBay. Första filmen jag köpte var kortfilmen I Met the Walrus som var nominerad för en Oscar tidigare det året. Den kostade 1,99 dollar. Året efter köpte jag de animerade kortfilmer jag kunde få tag på från 2009 års gala.

Shorts International brukar släppa en eller två samlingar i samband med galan, en med de animerade kortfilmerna och en med spelfilmerna. I år blev det de flesta animerade samt samtliga spelfilmer. Lyckligtvis kunde jag hitta de två andra animerade kortfilmerna separat.

Lou – datoranimerad 

Pixar fick sin första Oscarsnominering för Luxo Jr redan 1987 och tog hem en statyett i kategorin för filmen Piper förra året. Lou utspelar sig på en lekplats där en mobbare snor leksaker från de andra barnen. Detta bevittnas av en hög med prylar i en låda för upphittade saker, som beslutar sig för att ge mobbaren en tillrättavisning. Lou är jättesöt, fylld med kul detaljer och fartfylld, men det känns som om den återanvänder en del från tidigare filmer. Först och främst Toy Story, men hur Lou rör sig påminner en del om bläckfisken Hank från Finding Dory.

Dear Basketball – tecknad

Dear Basketball är den film som känns mest unik stilmässigt i år. Den består nästan uteslutande av en stil som ser ut som när animationen skissats fram med blyerts och precis börjar få liv. Filmen är baserad på en känslomässig text Kobe Bryant skrev när han skulle gå i pension efter 20 år i LA Lakers.

Negative Space – stop motion

När jag såg Negative Space kände jag igen stop motion-stilen, den påminde om en annan kortfilm jag sett tidigare: Something Left, Something Taken. Det visade sig att det är samma regissörer som gjort Negative Space. Filmen är baserad på en dikt av Ron Koertge – kort och sobert om förhållandet mellan en en son och hans far och hur man bäst packar en resväska. Då jag såg Something Left, Something Taken tog jag kontakt med en av regissörerna som svarade på flera mail och var jättetrevlig. Jag är väldigt glad att de får ett erkännande på årets Oscarsgala.

Garden Party – datoranimerad 

En lyxig, övergiven villa har övertagits av grodor och paddor som inte bara utforskar de olika rummen utan även smaskar i sig macarons och rysk kaviar. Utseendemässigt är Garden Party väldigt realistiskt gjord. Grodorna och paddorna skulle jag inte beskriva som antropomorfiska, animatörerna har säkert tagit sig några friheter men realism känns som deras mål. Filmen bjuder på en del slapstickhumor, till exempel när en stor padda fastnar i kakburken. Under filmens gång får vi reda på att något inte står rätt till då några kulhål skymtas – varför är villan övergiven, har något hänt? Makaber och rolig i en snygg balans.

Revolting Rhymes – datoranimerad

Revolting Rhymes är den första av två TV-filmer baserade på Roald Dahls bok med samma namn. En varg slår sig ner vid samma bord som en kvinna på ett café. Kvinnan berättar att hon snart ska passa två små barn och visar sagoboken hon brukar läsa ur. Den stora vargen bläddrar i boken och påpekar faktafel och börjar själv berätta hur det gick till, på vers! Roald Dahl var min favorit bland barnboksförfattarna då jag växte upp. Jag kände inte till denna bok som tydligen var hans kortaste. Men att få höra Dominic West läsa Dahls texter och samtidigt se Quentin Blakes illustrationer bli tredimensionella är väldigt kul. Allteftersom vargen berättar får vi lära oss att de tre små grisarna, Rödluvan, Askungen och Snövit alla lever i samma stad. För dig som sett Into the Woods låter kanske detta koncept ganska bekant? Min efterforskning visar att Roald Dahls bok gavs ut före Into the Woods.

Vilken film vinner då? Pixar är inte alltid ett säkert kort men jag väger mellan Lou eller Dear Basketball. Jag vet att Jack Nicholson som är stort LA Lakers-fan kommer rösta på den.

Själv hade jag röstat på Negative Space.

About Seth Petersson

Född i Helsingborg och uppvuxen framför en 28" TV med Star Wars på repeat. I tidiga tonåren vågade jag mig se Gudfadern som jag under min uppväxt lovat att inte röra i videohyllan, i just det ögonblicket blev jag filmnörd. Numera bosatt i Malmö med trevliga biografer. Är mycket förtjust i att se om favoriter eller se klassiker på stor duk och drar mig inte för att resa runt i landet "bara" för ett biobesök.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.