Under sanden

Maj 1945, kriget är slut i Europa men det är inte över för alla. En grupp av unga tyska krigsfångar har skickats till Danmark för att städa upp efter sin nations härjande i landet. I den dansk/tyska filmproduktion Under sanden får vi se vad som händer när de militära segrarna sjunker till sina tidigare fienders nivå. Den danska regissören Martin Zandvliet har återberättat en historia som kommer att lämna få personer oberörda.

us4

Filmen börjar med en scen som tydliggör att sergeanten Carl Rasmussen (Roland Møller) är oerhört trött på tyskar i sitt land. De tidigare ockupanterna håller på att marschera söderut, samtidigt blir de både bespottade och utschasade av den danske sergeanten. Snart framgår det att han har tagit på sig ansvaret för att leda de tyska krigsfångar som har fått i uppdrag att rensa den danska västkusten från de drygt två miljoner minor som nazisterna hade lagt ut där. Ett uppdrag som sergeanten trodde skulle bli en själslig utrensning i form av att få bestraffa tyskar, visar sig snart vara en smärtsam och beprövande uppgift. De tyska krigsfångar som han får befäl över visar sig vara tonåringar som blivit inkallade i krigets slutskede. Pojkar som troligtvis haft flera svåra år bakom sig precis som den danska sergeanten själv. Pojkarna fortsätter att ta order fast under nytt befäl. Till en början går allting både snabbt och effektivt, det visar sig dock snart att minorna är mer opålitliga att ha att göra med än vad pojkar till en början har trott. Minorna sprängs i luften när pojkarna minst anar det och som tittare är jag hela tiden på spänn. Rädslan som växer fram är påtaglig, sorglig och oerhört obehaglig. Filmskaparna har förvandlat de vackra danska västkustmiljöerna till en krigsskådeplats  av sällan skådade psykiska mått.

us3

För att skapa en unik och meningsfull berättelse av historier från andra världskrigets krävs det att man som filmskapare hittar en ny vinkel eller letar efter något som inte tidigare har återberättats. Enligt min mening har regissören Martin Zandvliet lyckats med båda delarna. Under Sanden börjar som en historia om hämnd men snart växer en viktig fråga fram:- Vad händer om segrarna tar över sina tidigare fienders moral? Roland Møller spelar den danska sergeanten Carl Rasmussen helt briljant. En karaktär som går från rent hat till tvivel och sorg. De unga tyska skådespelarna levererar också riktigt stabila insatser.  De spelar unga plikttrogna soldater som samtidigt är rädda små pojkar som har fått en uppgift de aldrig skulle haft i de bästa av världar. Andra danska befäl menar att de tyska pojkarna kunde slåss för sitt land och då kan de också städa upp efter sitt land.

us1

I Danmark har Under Sanden setts utav 175 000 personer, nu vänds blicken mot Sverige för att återskapa succén. Zandvliet har skapat en film som är lika hemsk som den är viktig. När jag lämnade biografen hade jag en klump i magen, ingen vill tro att vår värld kan husera sådana här hemskheter. I en miljö som många tittare kommer att känna igen ifrån den mer lättsmälta danska serien Badhotellet, kan ni nu istället se en historia som prövar dig som tittare men som också belyser det viktiga i livet. Filmen snuddar på briljans men den är en aning förutsägbar och lite väl Hollywoodanpassad. Under Sanden belyser samma sak som den norska filmen Max Manus gjorde för några år sedan, vi svenskar skall vara väldigt glada att vi inte drogs in i andra världskrigets hemskheter.

Fotnot: Filmen har premiär fredagen den 15:e april.

Tips: Skippa filmens trailer om ni vill se filmen, den visar alldeles för mycket.

 

Maj 1945, kriget är slut i Europa men det är inte över för alla. En grupp av unga tyska krigsfångar har skickats till Danmark för att städa upp efter sin nations härjande i landet. I den dansk/tyska filmproduktion Under sanden får vi se vad som händer när de militära segrarna sjunker till sina tidigare fienders nivå. Den danska regissören Martin Zandvliet har återberättat en historia som kommer att lämna få personer oberörda. Filmen börjar med en scen som tydliggör att sergeanten Carl Rasmussen (Roland Møller) är oerhört trött på tyskar i sitt land. De tidigare ockupanterna håller på att marschera söderut, samtidigt blir de både bespottade och…

Review Overview

Betyg

80

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.