Under the Dome

UNDER THE DOME 1 111Jag trodde att det här skulle vara en miniserie i kanske sex delar precis som vanligt med Stephen King-böcker sedan slutet av 80-talet. Det visade sig vara första säsongen av vad som verkar vara en planerad långkörare. Min gissning är att den spolas efter säsong 2.

En helt vanlig småstad någonstans i USA isoleras från omvärlden när den innesluts i en genomskinlig kupol. Relationer och konflikter inne i staden ställs på sin spets under de nya levnadsförhållandena samtidigt som ingen verkar veta varifrån kupolen kommer eller varför den dykt upp just där.

UNDER THE DOME 1 1138Jag läste boken med samma namn för några år sedan. En rejäl tegelsten där premissen är densamma och som tydligen var en idé som King påbörjade redan i mitten av 70-talet men lät ligga i malpåse. Även om jag förstår tanken med boken, att studera hur människor agerar när de blir isolerade från omvärlden med begränsade resurser, och även presentera en mängd karaktärer, var jag inte riktigt tillfredsställd. Det kändes hela tiden som om King inte riktigt varit i form, som om idéerna hela tiden varit snäppet under det hand brukar prestera och som att karaktärerna inte riktigt nådde fram. Att se det översatt till tv-serie kändes väl inte överdrivet lockande, men när jag som sagt var missade det faktum att det var någon slags långkörare prövade jag ändå.

Flera av karaktärerna har förändrats, kombinerats eller skrivits om helt. Många av namnen kommer jag ihåg från boken, men de fyller inte riktigt samma funktion. Sedan är många av intrigerna helt annorlunda och flera händelseförlopp är konstruerade av manusförfattarna, även om King tydligen givit sin välsignelse. Den bakomliggande orsaken till kupolen verkar dessutom vara en annan än i boken. I vissa avseenden kan jag tycka att en del justeringar är direkta förbättringar, exempelvis gör man de två motpolerna betydligt mer nyanserade. Hjälten Dale ”Barbie” Barbara får ett lite mer solkigt förflutet och känns inte fullt lika helylle som sin litterära föregångare samtidigt som den lömske James ”Big Jim” Rennie inte längre är helt igenom vidrig. Att man sedan även valt en hel del andra vägar säger jag ingenting om, då det ju trots allt även måste fungera i episodformat.

UNDER THE DOME 1 114Tyvärr är resultatet en ganska ointressant dussinserie som jag antar har sin huvudsakliga målgrupp bland mindre nogräknade tonåringar som tycker om science fiction och action. Upplägget är enkelt och det mesta presenteras väldigt tydligt, utan att ta ut svängarna eller fördjupa något. Under the Dome leverar lite spänning, några våldsamheter och sedan får man sitta och fundera lite över varifrån kupolen kommer. Mycket mer än så har den inte att erbjuda. Inledningsvis hade jag även väldigt svårt för den banala dialogen där en del repliker verkligen tänjer på gränserna för vad som egentligen är för korkat för att få visas. Antingen vande jag mig vid den eller så blev det helt enkelt bättre några avsnitt in. Jag tycker även att serien som sådan hittade lite fart mitt i säsongen för att sedan börja kännas allt mer desperat i att hitta på nya vändningar och sakta tappade en hel del under de sista avsnitten. Hur detta ska fungera i ytterligare 13 avsnitt har jag svårt att föreställa mig, om idéerna redan tryter.

Bland skådespelarna är det även där ganska ojämnt. Mike Vogel (Niceville) som spelar Barbie är en riktig tråkmåns som mest känns om en spelbar huvudkaraktär i vilken tv-spel som helst. Även ungdomarna Mackenzie Lintz och Colin Ford (En ny start) har svårt att övertyga och är tyvärr även skyldiga till de allra mest horribla replikskiftena. Då känns det desto tryggare med Dean Norris från Breaking Bad som skurken Big Jim och mest spännande att titta på är nog faktiskt Britt Robertson i rollen som Angie, som även om hon spelar över ibland, faktiskt har en intensitet som i övrigt saknas helt i serien.

Julia-Shumway-under-the-dome-34485167-1920-1080Trots att det slutar med en rejäl cliffhanger ska det mycket till innan jag ser den andra säsongen när den kommer. För mig finns det alldeles för lite att hänga upp intresset på, utan intressanta karaktärer, egentligen spänning eller något mysterium som kittlar. Samtidigt är det väldigt oförarglig underhållning som säkert kan hitta sin publik. Det kunde varit mycket värre. Mick Garris kunde ha varit inblandad.

 

About Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.