Uncut Gems

Adam Sandler har länge varit en symbol för den massproducerade komedirörelsen inom amerikansk filmindustri som närmast kan beskrivas som pubertal dynga. Thats my boy, Grown Ups och Jiddra inte med Zohan är bara ett axplock av alla de titlar han medverkat i vars primära funktion nuförtiden består i att de ska visas klockan 22.30 en tisdag kväll på kanal 11. Adams CV är dock inte helt nattsvart utan har faktiskt med tiden getts små ljusglimtar som Paul Thomas Anderssons Punch Drunk Love och Noah Baumbachs The Meyerowitz Stories. Med tanke på att receptet bakom Adams välspelade filmer berott på att en skicklig regissör stått bakom kameran hade man verkligen fog för att bli exalterad när Safdie bröderna (Good Time) annonserades som Adam Sandlers nya arbetspartners för denna film. Jag hade på känn att det kunde bli väldigt bra men jag trodde inte att det var möjligt att resultatet skulle bli så exceptionellt som det blev.

Adam Sandler som Howard Ratner

Det första vi som tittare får ta del av är ett klipp från något som liknar en diamantgruva i södra Afrika. Det är uppror och några av arbetarna tar det kaotiska tillfället i akt att stjäla med sig en bit av en förtrollande vacker ädelsten, som vi senare får veta är en svart opal. Efter detta videoklipp försätts vi i trans under kalejdoskopliknande förtexter och vips så är vi ett pulserande New York City. På gatorna halvjoggar den smyckestyngde juveleraren Howard Ratner (Sandler) samtidigt som han stressat talar i sin mobiltelefon. Han har haft en lång dag men än är den inte över, och det märks snabbt att hans naturliga tempo är anpassat till hans minst sagt hetsiga vardag. Hans arbetsplats består av en sunkig och ansträngt stilren butik där han kränger sina smycken för tusentals dollar. Det är ingen öppen butik utan det finns flera passager man måste ta sig förbi av säkerhetsskäl, ironiskt nog är det oftast de mest aggressiva kunder som lyckas med just det. Howards huvudsakliga uppgift i butiken är att få allt att fungera samt att erbjuda sina kunder bubbelvatten vilket de väldigt sällan är intresserade av.

Det framgår snabbt att Howard inte är guds bäste son. Han har en pågående affär med en annan kvinna bakom ryggen på sin nuvarande fru och han står i skuld till kors och tvärs. Många av de som han är skyldig pengar är inte rädda för att bruka våld men man får en känsla av att Howard har vant sig med det hotet. Han snackar till sig lite tid och så lyckas han betala tillbaka de där skulderna när pengar väl finns. En av de personerna som fortfarande ej blivit återbetalda är Howards svåger men det oroas inte Howard av speciellt mycket då han när som helst får hem en svart opal som på nolltid kommer att betala av skulden. Av en slump råkar dock NBA-proffset Kevin Garnett vara på plats när paketet innehållande opalen anländer till butiken och Howard som givetvis måste vara insmickrande mot sina välbärgade kunder låter honom titta på stenen och studera den på nära håll. Stenen förtrollar Kevin och han bara måste ha den. Efter mycket om och men tillåter Howard Kevin att låna opalen men han anar att något inte stämmer och att det här kan få problematiska följder.

Uncut Gems är mer än något annat en film om press. Existentiell som materiell, psykisk som fysisk, och hur lätt det är att den går över styr. Howard är spelmissbrukare och är inte rädd för att riskera allt han har för att vinna ännu mer. Jag ska inte avslöja allt för mycket om finalscenen men som scen betraktat är det en av de mest stressiga och svettiga scener jag någonsin bevittnat. Allt står på spel, livet, värdigheten och en jävla massa pengar.

Kevin Garnetts möte med Howard

Under de dryga två timmar som Uncut Gems utspelar sig finns det så gott som noll sympati att känna för någon som helst karaktär. Alla är liksom outhärdliga på olika sätt och man skulle absolut inte vilja ta en fika med någon av dem. Det här kan givetvis låta som ett stort problem, att känna sympati för protagonisten är ju en bärande balk i många filmer. Denna film lyckas dock att på ett alldeles briljant sätt runda det hindret då det inte är sympati för huvudkaraktärerna som ger filmen nerv utan snarare de kaotiska situationer som karaktärerna försätts i. Howard är ju den allting kretsar kring och självklart kan man känna en viss sympati för honom men absolut inte på det felfria sättet. Howard är nämligen ett ”fuck-up” ut av guds nåde som aldrig lyckas med något ordentligt utan tycks ständigt falla på målsnöret även när det tycks vara passerat. Slutligen måste vi alla Sandler-kritiker än gång för alla bikta oss för allt det ont vi sagt om denne skådespelare, den skådespelarprestation som han bjuder på i denna film är något av det bästa jag sett på länge, genialiskt.

Om du är en person som uteslutande tittar på film för att koppla av så kan jag genast avråda dig från att se Uncut Gems. Den kommer med ett stresspåslag från och med första bildrutan som inte lämnar för ens i den sista. Det vore oförskämt att ge dialogen ens ett femstjärnigt betyg för den är så mycket mer än bara dialog. Till att börja med är det oerhört sällan vi endast hör en röst i denna film, det är nästan alltid folk som talar i mun på varandra och mumlar. Hela filmens atmosfär är byggt på just det, mumlet. Det skapar förvisso en mardrömslik ljudvägg för någon som ogillar högljudda och bullrande personer, det gör jag själv men vem har sagt att en mardrömslik ljudvägg är en dålig sådan? Utövar detta är dialogerna en ljuvlig blandning av nödvändig exposition och trams, precis som en bra dialog ska vara.

Howard i upplösningstillstånd efter att hans flickvän eventuellt varit otrogen.

Slutligen skulle jag vilja ge alla er som ännu inte sett Uncut Gems en uppmaning till hur ni ska se den. Själv hade jag lyckan att få se denna på stor duk i Sveriges (om inte världens) vackraste biograf Draken under Göteborg Film Festival. Jag var omtumlad efter att ha bevittnat den på ett så instängt sätt som bara biografvisningar kan ge en och jag tror inte att mina intryck hade varit lika starka om jag sett den lite i förbifarten på Netflix. Min uppmaning till dig lyder i alla fall att du ska: 1)isolera dig genom att sätta din mobiltelefon på flygplansläge 2) koppla upp Netflix till en TV, 3) Släcka alla störande lampor 4) Pausa inte en enda gång. Om du följer dessa steg bör du få en så pass maxad filmupplevelse som möjligt.

Adam Sandler har länge varit en symbol för den massproducerade komedirörelsen inom amerikansk filmindustri som närmast kan beskrivas som pubertal dynga. Thats my boy, Grown Ups och Jiddra inte med Zohan är bara ett axplock av alla de titlar han medverkat i vars primära funktion nuförtiden består i att de ska visas klockan 22.30 en tisdag kväll på kanal 11. Adams CV är dock inte helt nattsvart utan har faktiskt med tiden getts små ljusglimtar som Paul Thomas Anderssons Punch Drunk Love och Noah Baumbachs The Meyerowitz Stories. Med tanke på att receptet bakom Adams välspelade filmer berott på att…

Review Overview

Betyg

Betyg

90

About Svante Håkansson

Jag är en 16-årig kille från Sala med lätt besatthet för alla film-boxar signerade Artificial Eye eller Criterion. Mitt största nöje på fritiden är att springa mellan biografer när det är filmfestival och att försöka se så många oscarsnominerade filmer som bara går.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.