Twilight

Det är omöjligt att börja titta på Twilight-sagan utan att vara påverkad av det som andra redan tyckt om filmen. Jag vet att den riktar sig till tonårsflickor, att Stephen King hatar den, att en del hävdar att den har en konservativ kvinnosyn som går ut på att kvinnor ska hålla sig oskuld tills de gifter sig och att man till exempel i podcasten Team Jack varit förbannad på all kritik som de hävdar grundar sig i ett förakt för kultur som riktar sig till kvinnor. Jag vill helst ställa mig på flickornas sida och hoppas kunna uppskatta Twilight-filmerna.

Den anpassningsbara tonåringen Bella tvingas flytta till sin pappa i den lilla staden Forks när hennes mammas nya man vill ut och resa. Under den nya skolans biologilektioner lär hon känna den hemlighetsfulla Edward Cullen. Hon viger sitt liv till att lista ut om blicken Edward ständigt utstrålar innebär att han lider, är arg eller bara är kåt. När det visar sig att han och hans familj är hungriga vampyrer dras Bella in i interna konflikter kring hur vampyrer ska leva sina liv.

Jag hade helt fel om Twilight. Jag trodde det skulle vara en typisk high school-film med några vampyrer och varulvar inkastade. Det är helt fel. Precis som när jag tittar på Apornas planet, X-Men eller Harry Potter tar jag för givet att det ska finnas budskap i historien som handlar om hur vi verkliga människor lever våra liv. Det är då glädjande när jag ramlar över en film som denna som på ett underhållande och lättsamt (men tyvärr ganska långtråkigt och ointressant) tar upp glappet som finns mellan det som kristdemokrater kallar kultureliten och vanligt folk.

I Twilight är det vanliga folket den vampyrgruppering som fortfarande följer sina instinkter och mördar för njutnings skull och Cullens familj är de som föraktar sina djuriska instinkter och vill driva vampyrrasen vidare genom sin kunskap och gå en mer human väg. Skurkvampyrerna har inte hängt med i den intellektuella utvecklingen och sprickan mellan grupperna är tydlig då den ena driver runt som luffare medan eliten isolerar sig i lyxvillor. Precis som kristdemokrater vägrar släppa sin ”pojkar ska få vara pojkar”-inställning trots att det på ett teoretiskt plan hade kunnat gagna en hel del barn om samhället varit åtminstone lite mindre sexistiskt vill luffarvampyrerna inte sluta dricka människoblod och bli vegetarianska vampyrer som nöjer sig med djurblod.

Återkommande i filmen är familjen Cullens ständiga sug efter en mer riktig måltid. Edward lider av ett enormt självförakt och fruktar de primitiva känslor han känner som han vet kan skada Bella. Han hånar henne för att hon är mer rädd för att familjen Cullen inte ska acceptera henne än att de ska döda henne. Bella håller fast vid Edward trots hotet han utgör liksom en kvinna stannar kvar hos sin man trots att han misshandlar henne.

Jag tycker aldrig man får reda på så mycket om Bella och varför hon känner detta sug efter att domineras av en man. Det vi vet är att hon är skilsmässobarn, att hon har dåligt självförtroende när det kommer till dans och att hennes mamma verkar ha samma förhållande till män som hon själv nu utvecklar. Jag tycker det är väldigt ledsamt om Bella är en tjej som kvinnliga tittare identifierar sig med. Bella ligger passiv och imponeras av Edwards talanger i stället för att uppvisa några egna och när hon har en våt dröm får vi se båda hennes händer så att vi inte ens ska misstänka att hon tillfredsställer sig själv. Jag trodde att hennes ångest över att behöva dansa skulle leda fram till någon frigörelse när hon och Edward går på bal i slutet. Men i stället för att låta henne dansa själv lyfter Edward upp henne på sina fötter och leder dansen. Är det så här unga kvinnors drömförhållande ser ut är kultureliten verkligen fel ute.

Och det kanske är just det filmerna vill förmedla, att allt intellektualiserande står i vägen för vad vi människor egentligen vill. Twilight är drömmen för människor som slänger ur sig ”politiskt korrekt” och antyder att åsikterna som framförts av deras meningsmotståndare inte är uppriktigt menade. Vad annat kan man ta med sig från en film som säger att vegetarianer längtar efter att äta kött?

Jag är ledsen, men jag vägrar acceptera att Twilight är så banal som den skulle framstå om jag inte tänkte mig att den har något budskap. Det är trots allt bättre med budskap som man inte nödvändigtvis håller med om (även om man kan förstå det) än en tråkig historia om en tjej som nöjer sig med att vara rekvisita i vampyrernas värld. Men det kanske blir bättre i uppföljarna. Det här är trots allt bara första filmen av fem. Hoppas varulvarna dyker upp redan i nästa film.

 

Det är omöjligt att börja titta på Twilight-sagan utan att vara påverkad av det som andra redan tyckt om filmen. Jag vet att den riktar sig till tonårsflickor, att Stephen King hatar den, att en del hävdar att den har en konservativ kvinnosyn som går ut på att kvinnor ska hålla sig oskuld tills de gifter sig och att man till exempel i podcasten Team Jack varit förbannad på all kritik som de hävdar grundar sig i ett förakt för kultur som riktar sig till kvinnor. Jag vill helst ställa mig på flickornas sida och hoppas kunna uppskatta Twilight-filmerna. Den…

Review Overview

Betyg

30

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.