Tvivel

tvivel 03

Har du någonsin gjort något som du varit övertygad om att det är helt rätt, men sedan när tiden gått börjat fundera på om du verkligen handlade rätt och vad konsekvensen av ditt handlande – rätt eller fel – leder till? I filmen Tvivel ställs frågan på sin spets när en nunna börjar tvivla på om hon handlat rätt och tvivlet sträcker sig längre än så för även om hon i sak handlat rätt kanske konsekvensen av handlandet ändå blir fel.

Vi befinner oss på en skola i USA någon gång på 60-talet. Skolan heter St Nicholas Church School och är en katolsk skola som leds av den stränga nunnan systers Aloysius Beauvier (Meryl Streep). Den unga lärarinnan syster James (Amy Adams) upptäcker av en tillfällighet att en detalj som får henne att misstänka församlingens charmige präst fader Flynn (Philip Seymour Hoffman) för att ha ett otillbörligt förhållande med en av skolpojkarna – den svarte eleven Donald Miller (Joseph Foster). Syster Aloysius bestämmer sig för att sätta dit fader Flynn. Fader Flynn å andra sidan är helt oförstående eftersom han enkom anser att han försökt skapa en attraktiv skola och anser att anklagelserna är helt ogrundade.

tvivel 02

Att spela en roll där det enda som syns av kroppen är ansiktet är naturligtvis svårt. Det är slående hur mycket av vår karaktär som trots allt sitter i håret. Meryl Streep lyckas dock att gestalta den stränga syster Aloysius mycket väl med en närhet och stringens som är i toppklass. Även Amy Adams gör ett bra arbete med den unga oskyldiga syster James, även om hennes rollperson inte på långa vägar har den tyngd som Streeps syster Aloysius har. Philip Seymour Hoffmans tolkning av fader Flynn är också en riktig godbit att se. Fader Flynn är en person som det finns skäl att kanske hysa agg emot på grund av de anklagelser som vi får till oss mellan raderna, men Hoffman lyckas med konststycket att försätta oss i tvivel. När filmen är klar är jag lika tvivlande som syster Aloysius. Det hemska som antyds i Flynns handlingar ställs i bjärt kontrast mot det trevliga yttre och charmanta sättet som fader Flynn har. Hans retorik är klockren när han uppklädd i sin kyrkliga skrud pratar till församlingen och ibland nästan rör sig utanför det som kyrkan vid tiden stod för.

Filmen bygger på John Patrick Stanleys egen pjäs med samma namn och det är till stor del egna erfarenheter som visas i filmen och miljöerna är autentiska från Stanleys egna barndomskvarter. I kommentarspåret berättar Stanley bakgrunden till flera av scenerna, miljöerna och birollerna. De strikta reglerna från den katolska skolan är till stor del självupplevda erfarenheter.

tvivel 01

Problemet med filmen är att det för mig som svensk är svårt att placera in filmen i dess kontext. Jag har ingen erfarenhet alls av katolsk tro och det som antyds i filmen, med präster som fattar tycke för korgossar är en fördom som jag har personligen har och som alltså också uttrycks i denna film, även om det i mitt fall är helt ogrundat eftersom jag varken har träffat en katolsk präst och än mindre en korgosse. Filmen lämnar frågan öppen och det blir aldrig riktigt klargjort vem som egentligen har rätt och därav filmens klockrena titel Tvivel.

TOPP tvivel

Extramaterialet presenteras i HD-upplösning på bilden och SD-upplösning i stereo på ljudet. Extramaterialet är välgjort och intressant. Kommentarspåret är värt en genomlyssning då regissören John Patrick Stanley fyller på med mycket fakta om scenerna och bland annat berättar om sin egen uppväxt i just de kvarter som filmen spelades in i. Det är helt klart ett mervärde att lyssna på kommentarerna. Den lilla featuretten där skådespelarna själva pratar om filmen i ett rundabordssamtal (fast utan bord) är trevlig att se. Stämningen är mycket god bland skådespelarna. Extramaterialet är textat på svenska.

En sevärd film om en värld som är ganska avlägsen för mig. Bra skådespeleri och en tänkvärd handling gör den till ett sevärt köp.

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.