TV-serier i höstmörkret

Nu när hösten nästan krupit upp i TV-soffan behöver du lite tips på serier som kan hålla dig sällskap. Här är några som du kan börja se eller hålla utkik efter.

SVT är duktiga på att suga upp bra Brittiska serier och Lita på mig med Jodie Whittaker är en sådan. Sjuksköterskan Cath stjäl bästa kompisens identitet i ett desperat försök att börja ett nytt liv som läkare i Edinburgh. En annorlunda dramathriller som byggs på solitt skådespel med Whittaker i spetsen. Du känner kanske igen henne från serien Broadchurch och du kommer säkert se mer av henne för hon är första kvinnan gestalta The Doctor i Doctor Who. Försvinner inom några dagar från SVTplay så skynda.

Netflix-serien Atypical handlar om 18-årige Sam som har bestämt sig för att skaffa en flickvän. Eftersom han är högfunktionell autist är livet med sina sociala strukturer inte alltid lika enkel att tolka som för normalstörda. Hans överbeskyddande mamma Elsa har svårt att släppa taget om Sam. En serie med mycket värme och humor. Dessutom porträtteras autismspektra på ett bra och ärligt sätt och inte som  ett medel för att endast skapa humor. Keir Gilchrist, som du sett i It Follows, gör en fenomenal tolkning som Sam. Jennifer Jason Leigh spelar mamman med galet kontrollbehov. Kan vara den bästa humorserien på Netflix just nu.

Gillar du true crime så är American Vandal ett måste. Dylan Maxwell blir avstängd från skolan för vandalism. Brottet är 27 bilar som spraymålats med kukar. Andraårseleven Peter Maldonado börjar undersöka fallet och vid närmare granskning börjar han undra om Dylan verkligen är skyldig? Netflixserien är en fantastiskt underhållande mockumentary som använder alla grepp du förväntar dig från true crime-genren.

The Sinner handlar om småbarnsmamman Cora (Jessica Biel) som under ett besök till stranden med sin familj brutalt mördar en man inför en hel strand med människor. Ett enkelt fall för polisen eftersom Cora erkänner att hon gjort det. Polisen Harry Ambrose (Bill Pullman) gillar inte att han inte förstår varför hon gjort det? Vem och med vad är solklart men motivet är oklart. Händelsen sätter igång en kriminalundersökning där Ambrose blir besatt av att förstå vad som är motivet till Coras handling. Miniserien från bolaget USA på åtta avsnitt tar oss på en resa ner i Coras psyke och hemligheter från det förflutna. Biel och Pullman gör fantastiska rollprestationer och serien kommer garanterat kamma hem priser framöver.

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.