True List: Zone Blanche (Black Spot)

Letar du efter någon ny serie att streama? Då tycker jag att du ska se den fransk-belgiska serien Zone Blanche (Black Spot) som finns på Netflix. Serien utspelar sin i den lilla staden Villefranche som ligger isolerad långt ifrån civilisationen. Här undersöker den lokala polisen och en nyanländ åklagare en rad besynnerliga mord och kusliga fenomen som äger rum i staden och i den uråldriga skogen som omringar samhället. En respektingivande skog som gömmer många hemligheter och mysterier.

Staden Villefranche skulle kunna vara mysig och rent av en turistattraktion med sitt vackra läge och natur, men det är den inte. Här gillar man inte främlingar, här föds man, växer upp och dör. Det är väldigt få inflyttade personer i staden och väldigt få besökare. Serien börjar dock med att staden får besök av en åklagare, som vill undersöka varför mordfrekvensen är sex gånger högre här än i resten av landet. Men det är inte bara människorna som inte gillar besökare, det är även skogen. Vilket leder till att han nästan dör innan han når fram till staden, hans bil får motorstopp mitt i skogen och hans mobil har ingen täckning. När han väl kommer fram får han inget varmt välkomnade utan han får veta att de brukar klara upp sina fall på egen hand. Men det har precis skett ett mystiskt mord i skogen som han blir inkastad i direkt.

Miljön och atmosfären i Zone Blanche påminner en hel del om Twin Peaks, det gör även själva storyn, fast med en annan mystik och ett helt annat skrämmande mörker. Serien består egentligen av tre historier som flätas samman. Den ena delen handlar om de mord och mystiska händelser som poliserna och åklagaren försöker reda upp, den andra delen handlar om den mäktiga familjen Steiner som i stort sett äger hela staden och den tredje delen handlar om kommissarie Laurène som kämpar med sitt eget mörker. Varje avsnitt har ett eller flera nya mord, ofta med någon koppling till den inflytelserika familjen och dess närhet eller till Laurène själv. Samtidigt följer vi en underliggande historia som vävs samman i alla avsnitt. Alla i Villefranche har något att dölja och dess mörka hemligheter sipprar sakta upp mot ytan.

Serien passar alla som gillar mörka, skrämmande serier med mystiska mord och ockulta inslag. Karaktärsbeskrivningarna är välgjorda och trovärdiga och skådespeleriet är överlag mycket bra. Storyn är oerhört fantasifull och spännande och seriens foto är otroligt vackert. Jag gillar verkligen denna serien, och jag är glad att det dyker upp fler och fler välgjorda europeiska serier på Netflix, jag har listat några av dem i ett tidigare inlägg, om du vill ha fler tips. Zone Blanche lämnar ett tomrum efter sig, och det måste ju vara ett bra betyg. Men tack och lov finns det fler belgiska serier att se på Netflix, så nu tänkte jag börja titta på 13 Budord.

Zone Blanche är skapad av Mathieu Missoffe och i huvudrollerna ser vi Suliane Brahim, Hubert Delattre och Laurent Capelluto.

Lite snabba fakta:
IMDb betyg just nu 7,6
Mitt betyg: 8,5/10
Antal säsonger: 2 (blir eventuellt en 3:e, oklart i skrivande stund)
Kan ses på: Netflix
Trivia: Benämningen Zone Blanche betyder vitt område direktöversatt men syftar på ett område där man inte har någon mobiltäckning. Den engelska översättningen Black Spot är ju därför inte helt korrekt, borde ju vara Dead Zone.

Bilder © EGO PRODUCTIONS/BE-FILMS/FTV

About Angela Ljungkvist

Skriver mest om film och serier på streamingsajter, men försöker även ge min kärlek till ny indiefilm. Jag älskar filmhistorien, den är magisk. Crime och dystopier är favoritgenrer men jag uppskattar all välgjord film. Fransk film ligger nära mitt hjärta. Skräckfilm är min hatkärlek och jag ser det gärna men med lampan tänd. Tim Burton är sagolik och Tarantino är min stora kärlek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.