True List – Sanningen om serier – Episode 7: Ozark

Möt Marty Byrde, en ekonomisk rådgivare från Chicago. Marty har en ganska tuff vecka. Han ska skaffa fram 8 miljoner dollar på 48 timmar. Efter det har han 48 timmar till på sig att sälja sitt hus och flytta till Ozark med sin familj. Sen ska han tillbringa de kommande fem åren med att tvätta 500 miljoner dollar åt en mexikansk knarkkartell.
Staden Ozark och dess omgivningar
är otroligt vackra, men det är också det enda vackra med denna serie. Det finns inga lyckliga människor här, men det finns gott om rednecks, religiösa, narkomaner och farliga människor. Så ja, det är egentligen en väldigt mörk serie från början till slut (eller den är väl förmodligen inte slut ännu men). Det hade jag inte väntat mig, min känsla innan jag såg den var nog mer att det skulle vara en maffia/knark-serie. Och det är den definitivt, men inte som jag tänkt mig, utan mer som Hitchcock som har tittat på True Detective och The Killing (fotnot* för övrigt två av mina favoritserier).
Ledsen att dra in Hitchcock i dramat men det är nog det otroliga fotot och spänningen i filmen som fick mig dit. Ja det är riktigt spännande hela vägen, utan återvändo, med snabba vändningar och beslut som aldrig blir som det är tänkt. Marty skapar samarbeten med hänsynslösa människor, politiker och präster. Allt detta medan både FBI, mexikanska maffian och många fler är ute efter honom.
Så vad ska jag säga, jag älskar varje filmruta. Manuset är extremt välskrivet och castingen är utan fel. Jason Bateman i huvudrollen som Marty är genialisk, helt klart hans bästa roll hittills. Här finns många guldkorn så som Julia Garner, som spelar den hårdnackade och smarta Ruth, Harris Yulin som familjens inneboende Buddy Dieker (som är en klar ljuspunkt i serien). Men alla är otroligt bra så bara för att nämna några fler; Peter Mullan och Lisa Emery som det galna paret Snell och han vi hatar mest – FBI-agenten som spelas av Jason Butler Harner. Serien hittar du så klart på Netflix, det är en Netflix Original.

Lite snabba fakta:
IMDb betyg just nu 8,4
Antal säsonger: 2, säsong 3 är planerad till 2019.
Kan ses på svenska Netflix
Mitt betyg: 9/10
Ozark | Official Trailer [HD] | Netflix
Trivia: 6 avsnitt av Ozark har regisserats av huvudrollsinnehavaren Jason Bateman.
Money is, at its essence that measure of a man’s choices.
Stay true until we meet again.

About Angela Ljungkvist

Skriver mest om film och serier på streamingsajter, men försöker även ge min kärlek till ny indiefilm. Jag älskar filmhistorien, den är magisk. Crime och dystopier är favoritgenrer men jag uppskattar all välgjord film. Fransk film ligger nära mitt hjärta. Skräckfilm är min hatkärlek och jag ser det gärna men med lampan tänd. Tim Burton är sagolik och Tarantino är min stora kärlek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.