True List: HBO’s Watchmen

I söndags hade första avsnittet av HBO-serien Watchmen premiär. Serien bygger på DC Comics ikoniska serieroman från 80-talet med samma namn. Den är regisserad av Damon Lindelof, som tidigare gjort bland annat tv-serierna Lost och The Leftovers. Filmade serieromaner är inte min starkaste genre så jag tyckte det var bäst att ta reda på lite mer om Watchmen innan jag såg den…

Detta är vad jag undrade över och fick svar på:
Är HBO:s serie Watchmen en adaption eller en uppföljning av serieromanen? Nej, den är varken eller, den utspelar sig i en annan tid och de flesta karaktärerna är nya.
Är serien en remake av Jack Snyders film Watchmen från 2009? Nej, Jack Snyders film är mer trogen serieromanen med samma handling och karaktärer.
Har Watchmens skapare varit inblandad i produktionen? Nej, Alan Moore vill i vanlig ordning inte vara inblandad i filmatiseringar av hans verk.
Det var mina huvudfrågor, nu känner jag mig redo att se serien!

Ja så fort jag började se serien så insåg jag att lite bakgrundsinformation var bra ändå, men även att jag hade behövt mer. Jag har ingen aning om vad som är relaterat till originalet eller nytt. Men ni får min version. Serien börjar med scener från rasmassakern i Tulsa, Oklahoma 1921, som tyvärr har inträffat på riktigt, och hoppar sedan vidare till år 2019, fortfarande i Tulsa. Ja det är ganska mycket tvära kast i serien, men jag förmodar att det kommer bli förståeligt framöver. Men seriens story just nu handlar om ”Det sjunde kavalleriet” som försöker starta ett nytt raskrig. Och det verkar endast vara dessa Watchmen som kan stoppa det.

Som jag skrev från början så är detta inte min bästa genre och jag har lite svårt för den, jag hittar inget sammanhang. Därför hade jag velat ha mer förkunskaper, men jag skulle ju inte behöva det enligt min lilla förundersökning… Jag kan inte ge serien en rättvis bild, men det tycker jag är svårt efter ett avsnitt i vanliga fall. Men för att sammanfatta första avsnittet av HBO’s Watchmen; förvirrande, märkligt, politiskt, ganska våldsamt men även spännande, vackert och med en nyanserad känsla för sitt ursprung. Jag känner att jag måste se hela serien för att ge den en rättvis bedömning så jag återkommer. Har du missat trailern, varsågod!

Lite snabba fakta:
IMDb betyg just nu 6,9
Mitt betyg (just nu): 6/10
Antal säsonger: 1 (enligt regissören blir det bara 1 säsong men det beror på hur serien blir mottagen)
Kan ses på: HBO
Trivia: Rättigheterna till att filma Watchmen köptes redan 1986 av 20th Century Fox men det var svårigheter med att få till ett manus så rättigheterna gick vidare mellan olika filmbolag i flera år men fastnade till slut i ”development hell”. Terry Gillam som var tänkt att regissera filmen kallade den ”ofilmbar”. Den landade slutligen 2009 i Jack Snyders film Watchmen.
Bilder och video © HBO

About Angela Ljungkvist

Skriver mest om film och serier på streamingsajter, men försöker även ge min kärlek till ny indiefilm. Jag älskar filmhistorien, den är magisk. Crime och dystopier är favoritgenrer men jag uppskattar all välgjord film. Fransk film ligger nära mitt hjärta. Skräckfilm är min hatkärlek och jag ser det gärna men med lampan tänd. Tim Burton är sagolik och Tarantino är min stora kärlek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.