Trolls

Trolls är, om ingenting annat en visuellt imponerande film i gloriös 3D där inte ens hotet om att bli obarmhärtigt uppäten kastar mer än en genomskinlig skugga över äventyret. Vad den övertygar mest med, är idén om att det går att göra en underhållande, men inte alltid utmärkt, film om vad som helst. Leksaker är den senaste trenden att komma till en skärm eller duk nära dig efter den ovanligt lyckade Lego filmen och nu kommer alltså turen till de små danska lyckotrollen med sina gigantiska hår att få stöpas in i en berättelse.

10205551_watch-new-trolls-trailer-from-dreamworks_63f4aad8_m

Filmskaparna bakom Shrek 2 har tagit den vanliga blandningen av populärkulturella vitsar och sagofigurer till en nivå som kanske passar de mindre barnen bäst med en helt ospektakulärt ooriginell berättelse, om prinssessan Poppy som ger sig ut på ett räddningsuppdrag. Hennes vänner har kidnappats av de stora, fula och trista Bergerna som tror att det enda sättet att bli glad på är att äta de kroniskt lyckliga trollen. Poppy drar med sig den grådaskiga ’preppern’ Kvist som vägrar att sjunga och kramas som alla andra och är fast övertygad om att de kommer att bli uppätna. Han har så klart en tragisk bakgrundshistoria som kryper fram och sedan gäller det bara att övertyga Bergerna att, som det står på affischen, ”hitta sin inre lycka” istället för att skada andra.

Härunder finns det kanske en samhällskritik inbakad för en cynisk vuxen som vill ha något att underhålla sig själv med, men för det mesta drunknar allt i en färgexplosion av visuell uppfinningsrikedom. Det psykedeliska 70-talet verkar ha varit den främsta inspirationskällan för animationen, alltifrån kläder och tapeter i bergerstaden till kalejdoskopiska färgexplosioner, och varje scen i trollbyn fullkomligt sprudlar av regnbågar och glitter. Vissa mellanspel är gjorda i stil av klipp och klister värdigt Panduro Hobby och mycket av texturen i växter och troll har en livfull, filtad yta som ger ett genomtänkt intryck.

trolls-trailer-we-did-it-dreamworks

Sånger kommer med jämna mellanrum och de plockar glatt från alla tiders radiohittar (Kvist får Simon och Garfunkel som godnattvisa av Poppy) till nyskrivet av Justin Timberlake och Max Martin i en salig blandning av engelska och översatta texter. Sångnumren liknar ryska dockor eller popupböcker som viker upp sig eller öppnar sig för att avslöja nya skämt eller trick i en rasande takt. Ibland är trollen helt outhärdliga, ibland genuint roliga och det finns gapflabb att hitta för den som gillar irrelevant humor. Det vanliga vuxenfrieriet befinner sig på en annan nivå än barnfrieriet, att ett mycket litet barn (tänk den åldern när de älskar att göra high-five) kan få ut en rolig upplevelse utan att offra blinkningarna för en medföljande vuxen. Det dyker upp och försvinner varelser och karaktärer – från det glittriga autotunetrollet till den lilla bebisen till ett talande moln– så att alla kan hitta sin favorit (och kanske nya leksak?).

Ibland kunde allting gärna få sakta ner över de vackra sagolandskapen men det är väldigt få pauser, utom en scen sent i filmen: helt svartvit och tyst är det som om allting håller andan några sekunder, innan den numera obligatoriska slutscenen med dans och sång som återfinns i nästan alla animerade storfilmer för barn. Utom Pixar.

Trolls är, om ingenting annat en visuellt imponerande film i gloriös 3D där inte ens hotet om att bli obarmhärtigt uppäten kastar mer än en genomskinlig skugga över äventyret. Vad den övertygar mest med, är idén om att det går att göra en underhållande, men inte alltid utmärkt, film om vad som helst. Leksaker är den senaste trenden att komma till en skärm eller duk nära dig efter den ovanligt lyckade Lego filmen och nu kommer alltså turen till de små danska lyckotrollen med sina gigantiska hår att få stöpas in i en berättelse. Filmskaparna bakom Shrek 2 har tagit…

Review Overview

Betyg

60

About Alva Bexell

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.