Trolljägaren (Ur filmhyllan)

bild2

Grannlandet Norge har lyckats med en del bra skräckfilmer. Tidigare har Död Snö och Thale recenserats på Filmfenix. När vi fick uppdraget att recensera en film ur hyllan så tänkte jag direkt på Trolljägaren.

Tre ungdomar, Thomas, Johanna och Kalle, gör ett skolprojekt om den märkliga björndöden som härjar i Norge. De får då höra talas om Hans, en mystisk man som ingen riktigt känner. Vad de vet är att han troligtvis är den skyldige till alla döda björnar, som inte skjutits av jägare. Ungdomarna följer efter Hans till en campingplats och vill få en intervju med honom. Efter många om och men får de följa med ut i skogen på hans jakt. Men det är inte björnar det handlar om, det är troll.

bild1

Filmen är gjord som en ”Found Footage” film, vilket innebär att allt är inspelat med en skakig hand-kamera, i stil med en dokumentär. Andra kända filmer i genren är bland annat The Blair Witch Project och Paranormal Activity. Detta gör det hela mer verklighetstroget och realistiskt. Man kan tänka sig att det är en lågbudgetfilm, men ser man till de ovan nämnda filmerna så hade denna en väldigt hög budget, 21 000 000 svenska kronor. Det är alltså en väldigt påkostad film trots den genrekategori den befinner sig i.

Skådespelet är bra, verklighetstroget och realistiskt. Misslyckas det med skådespelet så förstörs hela filmupplevelsen. När det gäller found footage/mockumentär så är det väldigt viktigt att det känns realistiskt. För en tid sedan såg jag en amerikansk film i genren som hette Bigfoot: The Lost Coast Tapes. Där fick man känslan att skådespelarna läste direkt ur manus, utan någon inlevelse och allt kändes väldigt krystat. I Trolljägaren har de, som sagt, lyckats mycket bra med skådespelet, och det är mycket tack vare detta som det blir en behaglig filmupplevelse.

bild4kort

De datoranimerade trollen har de fått till riktigt bra där de går i de norska skogarna och slätterna. Det finns andra filmer med klart sämre CGI om man säger så… Sekvenser när de slår på ”night-vision” på filmkameran görs lite då och då och fungerar bra och gör att det inte blir så enformigt och stelt. De ger gott om information om trollsorter, historier och att dessa troll är inte som i sagorna. Det får vi reda på genom följande fråga: ”Men om trollet vill äta ikapp, vad gör vi då?” som associerar till folksagan ”Askepilten som åt ikapp med trollet”.

bild5

Det finns en del saker man bör tänka på när det gäller troll. Lite trollvett helt enkelt. Detta har de listat på omslagets baksida:
1. Var aldrig ute i skogen efter solnedgången
2. Gå inte på långpromenad om du är kristen. Aldrig. (De kan känna doften av kristet blod)
3. Var utrustad med ultraviolett ljus även på korta promenader. (De tål inte solljus)
4. Gå aldrig så fort att du börjar svettas. (De känner doften mycket väl)
5. Var skeptisk till stora mosstäckta träd. (Det är inte en liten ekorre som orsakat det)
6. Lyssna inte på erfarna ”fjällfolk”. De vet ingenting om troll.
7. Gå själv, du vet aldrig vem som är kristen.
8. Om du möter ett troll, gräv ner dig och vänta på soluppgången.

Första gången jag såg filmen blev jag fast direkt och har sett den flertalet gånger. Jag måste dock erkänna att jag var lite skeptisk till det hela innan första titten. Trolljägare? Norsk film? Jag älskade ju, redan då, Död Snö och tänkte att jag kanske ska ge denna en chans. Jag är glad att jag gjorde det.

 

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

One comment

  1. Jag såg den här tre gånger inom två veckor när den kom eftersom jag ville visa den för kompisar, så den överraskade mig med. Det är fortfarande en av de bästa PoV-skräckfilmerna.
    Gillar man norsk skräck så bör man ta sig en titt på Fritt Vilt, som jag tyckte var underhållande när den kom. Dags att se om den snart.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.