Triple 9

En av mina starkaste filmupplevelser någonsin är John Hillcoats gråa, dystra och makalösa postapokalyptiska epos The Road. Det var en film som både lyckades få mig att bli frustrerad på världen, rädd för mänskligheten och samtidigt känna att det alltid finns hopp. Så när jag fick höra att det var Hillcoat som regisserat nya kriminaldramat Triple 9 så kan jag med säkerhet säga att ett och annat lyckorus susade igenom kroppen. 

2

Att filmen dessutom har Hollywoods toppstjärnor som Kate Winslet, Chiwetel Ejiofor, Woody Harrelson, Norman Reedus och Casey Affleck i startbåset gör på pappret en film som inte kan gå fel. Det blir aldrig helt fel – men så blir ingenting riktigt rätt heller. Triple 9 är en förvirrande röra som i sina bästa stunder är en hyfsad kopia av Michael Manns kultklassiker The Heat och i värsta fall en nihilistisk och brutal B-film med kända ansikten.

4

På många sätt börjar filmen helt fantastiskt: vi befinner oss i Atlanta, ett Oceans Eleven-gäng i hårdkokt tappning utför ett snyggt filmat, klippt och välkoreograferat bankrån där allt går i lås . Det är en scen som pågår under filmens första tio minuter och knappt utan att några ord uttalas lyckas suga oss in i den brutala värld Hillcoat skapar. Denna lovande inledning får mig att se paralleller med dystopin jag såg i The Road men denna gång med en krydda av samtid noir. Vi förstår snart att gänget är korrumperade poliser och att det här är deras sista rån. Men då de sitter helt i handen på den rysk-judiska maffian, ledd av den stenhårda Irina Vlaslov (Kate Winslet med rysk brytning) tvingas bandet göra ytterligare ett rån. Det är då saker och ting inte riktigt går som de hade tänkt sig.

3

Det är här även mina förväntningar får sig en stöt. Till skillnad från just Heat eller andra välgjorda polisthrillers där du som åskådare hålls i det mörka, där varken du eller karaktärerna har någon aning om vad som exakt försiggår och letar oss tillsammans fram till slutets katharsis är vi i Triple 9 som publik mer ett allvetande yttre öga. Jag får tidigt i spelet stenkoll på allting (inklusive ”twisten”) medan de involverade protagonisterna bara verkar förstå en bråkdel av det som sker. Något som jag upplevde bara kändes som att alla var lite korkade.

I slutet av filmen sitter jag varken upplyst eller engagerad i vad som har hänt men trots allt ändå underhållen. Med så stor potential är det såklart synd att det landar lite på sniskan. Det hade kunnat bli så mycket mer. Allting är snyggt, välgjort och med rätt mått av rått men utan de fasetter jag ändå vill tro att Hillcoat är kapabel till.

En av mina starkaste filmupplevelser någonsin är John Hillcoats gråa, dystra och makalösa postapokalyptiska epos The Road. Det var en film som både lyckades få mig att bli frustrerad på världen, rädd för mänskligheten och samtidigt känna att det alltid finns hopp. Så när jag fick höra att det var Hillcoat som regisserat nya kriminaldramat Triple 9 så kan jag med säkerhet säga att ett och annat lyckorus susade igenom kroppen.  Att filmen dessutom har Hollywoods toppstjärnor som Kate Winslet, Chiwetel Ejiofor, Woody Harrelson, Norman Reedus och Casey Affleck i startbåset gör på pappret en film som inte kan gå fel.…

Review Overview

Betyg

50

About Stefan Stanisic

En film-, scenkonst- och spelnörd som bor i Malmö. Jobbar som film och teaterregissör och har tillbringat otaliga sömnlösa nätter med att försöka klara av det omöjliga uppdraget att se alla världens filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.