Triple 9

Ibland är det en fördel att en film smyger under radarn. Man hör inte så mycket om den och kommer inte in med så för stora förväntningar. Så var det med Triple 9, såg trailern, tänkte kul film, glömde bort den och hittade den igen nu nyligen.

Triple 9 handlar om en grupp korrumperade snutar som jobbar för den ryska maffian. Tack vare sitt jobb och kunskapen de har kring polisarbete kan de utföra spektakulära rån utan att åka fast. Men de börjar tröttna och vill lämna detta bakom sig. Men man lämnar inte den ryska maffian så enkelt. För att motivera dem att göra en sista stöt sårar de en av medlemmarna svårt. Men den sista stöten är nästan ett omöjligt uppdrag, en stöt mot en regeringsbyggnad där hemliga dokument finns. Men de har en plan, om en polis dödas så kommer hela poliskåren att åka dit och ge dem tillräcklig tid. Men har de tillräckligt med is i magen för att lyckas med att döda en kollega.

Triple 9 överraskar med att framförallt vara väldigt rå i tonen och mörk. Det är inte alls någon ljus bild av Atlanta som målas upp. Regissören John Hillcoat har tidigare gjort The Proposition, the Road och Lawless, alla filmer med mörka toner och rå stämning. Så han kan verkligen detta att skapa en film som ger tittaren ett obehag även om det inte händer något våldsamt på duken. Det är snarare miljöerna, stämningen och skådespelet i kombination som skapar detta. Man vet inte riktigt vad man har karaktärerna eller vad de är kapabla till. Och här har Hillcoat verkligen lyckats hitta en imponerade sammansättning med skådespelare, Chiwetel Ejiofor, Casey Affleck, Woody Harrelson, Aaron Paul och Kate Winslet gör alla bra roller och hjälper verkligen till att höja stämningen genom hela filmen. Jag gillade verkligen Winslet som rysk maffialedare en roll olik något annat som hon spelat. Sedan skall vi inte glömma bort Harrelsons knarkade polis som verkar balansera på gränsen mellan geni och galenskap hela tiden.

I övrigt kanske inte filmen är något större skillnad mot den typen av polisthriller som dyker upp tjogvis varje år på bio och direkt till streaming. Men Hillcoat kan genre och förstår den, han tar inte ut svängar för mycket utan håller sig inom ramar och inget sticker ut. Det gör filmen säker, den leverera precis det skall den skall göra men lite tråkig också. Det finns en nerv här, i några scener blir det riktigt spännande men jag sugs aldrig in i filmen. Snarare tvärtom, jag vet precis hur det skall sluta och trots bra stämningen, unika miljöer och bra skådespelare blir det aldrig mer än okej. Vilket är synd för denna film hade kunnat vara något riktigt bra och annorlunda om man bara hade vågat lite mer.

Problemet är när man lägger ihop de individuella bitarna så håller helheten inte riktigt ihop. Det finns nerv och spänning men det finns aldrig den där känslan av att man inte vet vad som skall hända. Och när det är dags att knyta ihop påsen och göra den stora stöten, då har vi varit där för många gånger som filmtittare för att bli förvånade. Med allt det sagt så är ändå Triple 9 en sevärd film, åtminstone för stunden. Det kändes inte som bortkastad tid att se filmen. Gillar du polisfilmer är detta helt klart något för dig.

Ibland är det en fördel att en film smyger under radarn. Man hör inte så mycket om den och kommer inte in med så för stora förväntningar. Så var det med Triple 9, såg trailern, tänkte kul film, glömde bort den och hittade den igen nu nyligen. Triple 9 handlar om en grupp korrumperade snutar som jobbar för den ryska maffian. Tack vare sitt jobb och kunskapen de har kring polisarbete kan de utföra spektakulära rån utan att åka fast. Men de börjar tröttna och vill lämna detta bakom sig. Men man lämnar inte den ryska maffian så enkelt. För…

Review Overview

Betyg

60

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.