Transformers: The last knight

Transformers: The last knight (hädanefter benämnd TTLK) faller tungt mot marken på samma sätt som en robotalstrande planet inte gör det. Jag tror att TTLK har en handling och att den inbegriper några av de här sakerna: Världen har förklarat krig mot alla transformers, autobots som decepticons. De som finns kvar lever gömda eller skyddas av människor, som Cade Yeager (Mark Wahlberg). Cade hamnar i England. Kung Arthur och Merlin använder sig av en transformerdrake för att vinna en strid. Saker går sönder.

Varför jag inte är säker på om TTLK har en handling är därför att efter två och en halv timmes spektakel är det inte helt självklart vad som egentligen har skett. Det här är inte ens så dåligt att det är bra. Michael Bay har åstadkommit en helt o-distraherande film som inte bara kunde ha varit en halvtimme kortare, utan de flesta scenerna kunde enkelt ha suddats bort från rymdtidskontinuumet. I vissa ögonblick kunde man sitta upp och lystra, för att sedan besviket sjunka tillbaka i stolen (sällan har en vadderad biofåtölj känts så obekväm).

Transformers från 2007 var en bubblig popcornfilm med en sammanhängande handling, något engagerade skådisar (usel dialog och kvinnosyn men…) och hade turen att vara bland det första en biopublik såg av stora datoranimerade robotar som pucklade på varandra. TTLK är ett osammanhängande och vulgärt hopkok på de delar som inte fungerade då och fortfarande inte fungerar nu. Majoriteten av transformers är platta seriefigurer (på ett dåligt sätt.) (Har de alltid varit det?). Michael Bay klarar nästan av att ha med en brådmogen 14-årig tjej utan att sexualisera henne. Nästan. Han verkar även tro att en stark kvinnlig karaktär måste besitta en professorstitel från Oxford och samtidigt passa i vad som benämns som en ”strippklänning”.

Filmen börjar på 400-talet med ett medeltida slagfält där kung Arthur med riddare väntar på att Merlin ska anlända med sin ”magi”, dvs. transformers, till undsättning. Varför filmen inte väljer att stanna här, där det i alla fall finns något någorlunda originellt att hämta är ett mysterium. Slagfältet har dessutom olämpligt förlagts mitt i ett skogsparti omgivet av miltals öppna böljande kullar som hade fungerat så mycket bättre för ändamålet. Är det möjligtvis en slags kompromiss mellan en referens till Gladiators öppningsscen och nödvändigheten att ha Merlin galopperandes över nämnda böljande kullar? Bay verkar tycka att han inte längre behöver förklara något, utan tar sin tid att komma till skott helt utan hänsyn till publiken. Liksom Guy Richies King Arthur är TTLK uppenbarligen konstruerad av de sämsta delarna som filmades medan de fungerande och överskådliga scenerna lämnats i baksätet på en taxi som sedan demolerades av en olyckshändelse. När man för en kort, alltför kort, stund får en tillbakablick till Bumblebees förflutna som infiltratörbil under 2a världskriget och det hela bokstavligen är över efter en minut är det bara suckframkallande: där åkte filmens bästa och mest fantasieggande idé förbi. Tänk om de kunde ha gjort något som liknade Captain America: the first avenger fast med robotar? Tankarna vandrar till bättre filmer medan Sir Anthony Hopkins gaggar på vita duken om hemliga sällskap och att Mark Wahlberg har något utvalt uppdrag (Spoiler: Gissa vem som är the last knight?). Michael Bays omsorg om kaos och dåliga förklaringar fungerar inte längre. När inte ens Optimus Prime, som alltid varit filmseriens centralgestalt får den tid han behöver för ett klassiskt handlingsspår finns det inte längre något hopp.

Transformers: The last knight (hädanefter benämnd TTLK) faller tungt mot marken på samma sätt som en robotalstrande planet inte gör det. Jag tror att TTLK har en handling och att den inbegriper några av de här sakerna: Världen har förklarat krig mot alla transformers, autobots som decepticons. De som finns kvar lever gömda eller skyddas av människor, som Cade Yeager (Mark Wahlberg). Cade hamnar i England. Kung Arthur och Merlin använder sig av en transformerdrake för att vinna en strid. Saker går sönder. Varför jag inte är säker på om TTLK har en handling är därför att efter två och…

Review Overview

Betyg

20

About Alva Bexell

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.