Transformers: Fall of Cybertron

High Moon Studios låter oss uppleva Cybertrons sista skälvande dagar i vad som mycket väl kan vara ett av de bästa spelen som baserats på Transformers-licensen.

Cybertron är på väg att gå under. Det evighetslånga kriget mellan Autobots och Decepticons har gått hårt åt planeten och tillgången på det vitala ämnet Energon börjar tryta. Som sista utväg har Autobots konstruerat en Ark som ska säkerställa deras fortlevnad i en annan del av universum. Decepticons arbetar emellertid enigt en annan agenda som grusar Autobots planer och även om Cybertrons oundvikliga undergång hotar båda fraktionerna så rasar kriget obönhörligen vidare. Slutet är nära…

Spelutvecklarna på High Moon Studios följer upp det framgångsrika Transformers: War of Cybertron med ett av de bästa licens-spelen jag haft glädjen att uppleva. Spelets berättelse och övergripande design grundar sig på den tecknade serien vilket gör att vi slipper se Michael Bay’s överarbetade Hollywood-tolkning. Istället får jag ta del av ett variationsrikt spel som tar mig på en nostalgisk resa till min egen barndoms glada dagar. Igenkänningsfaktorn är hög och när jag under spelets gång stöter på Ratchet, Soundwave, Grimlock och Insecticons, sitter jag med ett stort leende på läpparna och minns både serietidningar och leksaker. Det är så här Transformers ska se ut och jag älskar det!

Jag beundrar verkligen att utvecklarna har bemödat sig med att förära spelet en välskriven berättelse och inte bara förlitat sig på varumärket styrka. Storyn är kryddad med såväl humor som dramatik och ger en inblick i hur de transformerande robotarna hamnade på vår blå planet. Dialogen är välskriven och röstskådespelarna lyckas verkligen ge kolosserna liv och personlighet. Dessutom uppskattar jag den dramaturgiska uppbyggnaden och att allt inte är svart eller vitt utan erbjuder olika perspektiv på konflikten mellan Autobots och Decepticons.

Spelmässigt bjuder Transformers: Fall of Cybertron på en variationsrik upplevelse. Du får spela som flera olika robotar, utforska omväxlande miljöer och botanisera bland ett digert vapenutbud där alla krutpåkar är uppgraderingsbara. Bandesignen är bra och kontrollen är smidig utan att för den delen förlora robotarnas tyngd. Spelets hektiska eldstrider kan ibland tyckas bjuda på övermäktigt motstånd, men med tillräcklig sinnesnärvaro så redes situationen vanligtvis ut genom att vara taktisk och hålla huvudet kallt. Spelet är riktigt snyggt och inslagen av färg är en uppfriskande tillgång som gör att det sticker ut i en tid då de flesta actionspel tenderar att gå i gråbruna färgtoner. Musiken är dessutom en fullständigt enastående stämningshöjare som tillsammans med en välarbetad ljuddesign skapar en känsla av storskalighet och dramatik.

Kampanjen är kort men naggande god, så lyckligtvis har man även inkluderat en välkonstruerad multiplayer-komponent. Det är tydligt att High Moon Studios inspirerats av de mest framgångsrika online-spelen på marknaden då de gjort sitt bästa för att plocka russinen ur kakan och inkludera egna varianter på de mest populära komponenterna. Bland annat hittar vi upplåsningsbara prylar i form av perks och kosmetiska uppgraderingar samt ett spelläge kallat Escalation, som påminner starkt om Horde från Gears of War. Möjligheten att konstruera en egen Transformer är också ett trevligt inslag, men det krävs att du spenderar många timmar online för att kunna låsa upp alla modifikationer. Online-delen är dessvärre inte är lika välpolerad som hos konkurrenterna, och frågan är hur länge det dröjer innan intresset för Transformers: Fall of Cybertron falnar och spelarna återvänder till mer etablerade titlar som Halo: Reach eller Call of Duty: Modern Warfare 3.

Oavsett om du är ett Transformers-fan eller inte så bör du göra dig själv en tjänst och kolla in Transformers: Fall of Cybertron. High Moon Studios levererar en gedigen produkt som erbjuder det mesta som du kan förvänta dig av ett högkvalitativt actionspel. Det är inte ofta som ett spel får mig att känna mig som en 8-åring igen men när Transformers: Fall of Cybertron är som bäst så framkallar det varma känslor i mitt bröst. Därför ska jag nu gå ner till källaren och rädda mina gamla G1 Transformers från glömskans mörka domäner, det förtjänar de. Och vem vet, jag kanske till och med blandar ett glas saft, kryper in under soffbordet och leker lite med Grimlock, Darkwing och de andra robotarna.

About Alexander Bing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.