Trackmania Turbo (PS4)

Sedan Playstation 4 släpptes har jag efterfrågat ett racingspel som är lika underhållande och lättspelat som Nintendos Mario Kart-serie. Racingspelet Trackmania Turbo släpptes under förra veckan och finns tillgängligt på Xbox One, Playstation 4 och PC. Det är definitivt lättspelat men är det lika roligt och kompetativt? Jag har testat spelet på Playstation 4.

tt1

Trackmania Turbo är definitivt ett av de mer underhållande racingspel jag har spelat på Playstation 4 än så länge. Det är ett lättillgängligt spel som är enkelt att lära sig men som samtidigt är svårt att bemästra. Bilarna är lika lättstyrda som Marios go-karts men du slipper alla sköldpaddsskal och bananer. Trots detta finns det flera frustrationsmoment i spelet och enkla missar eller snedsteg kan kosta dig segern. Den stora skillnaden är att i Trackmania är det DINA misstag som kostar dig segern, inte random attacker ifrån skrattande vänner bredvid dig i soffan. Styrningen är enkel, det är drifting som tar tid att lära sig. I början kommer du köra in i väggen om och om igen innan du sätter varje kurva. När du väl misslyckas kommer du tillbaka till den senaste checkpoint du har passerat genom ett enkelt knapptryck. Bilarna kolliderar inte med varandra, spelets fokus ligger istället på vem som är snabbast från punkt a till b. Det finns banor där du kommer att fastna och när du väl klarar ett hinder på tredje försöket så kommer en vän och blåser förbi dig på första försöket. Vänner som jag har spelat med saknar till viss del att det inte finns någon kollision mellan bilarna. Jag tycker själv att spelet är nog frustrerande utan krockar. En enkel lösning på problemet hade varit att vi själva hade fått välja om fordonskollision skall vara igång eller ej.

tt2

Spelet innehåller flera olika spellägen för både dig som spelar själv eller för er som är flera. I kampanjläget finns det 200 olika banor och fem olika svårighetsgrader. På varje bana i kampanjen kan du få fyra olika medaljer som påverkar vilken plats du ligger på i din region och på den globala rankingen. Det finns fyra olika karttyper med fyra olika teman, öken, skog, tropisk och stadium. Varje karttyp har sin egen bil, banutformning och styrteknik. På ökenbanor kör du snabbt och har bra grepp, på skogsbanor finns det fler hinder och offroadkörning. Om du vill spela kampanjläget med en kompis kan du prova spelläget doubledriver. I detta spelläge styr ni 50% var av samma bils styrning, detta innebär att ni måste prata och synkronisera er styrning för att klara alla utmaningar. Vill du köra ett regelrätt race kan du spela med upp till tre vänner på samma skärm. Vill du spela online kan du tävla mot femton andra spelare samtidigt. Spelet fungerar även bra som ett förfestspel som du kan ha på i bakgrunden genom spelläget hotseat. I hotseat tävlar alla med samma kontroll om vem som kan klara en bana på snabbast tid, ungefär som herren på täppan. En av de häftigaste detaljerna med Trackmania Turbo är dock att du aldrig kommer att få slut på banor att spela. Inte nog med att kampanjläget innehåller 200 banor, du kan dessutom skapa egna banor samt ladda ner skapelser av andra spelare. Banskaparverktyget finns i flera utformningar och svårighetsgrader vilket möjliggör för att fler spelare kan släppa loss sin kreativitet. Det är riktigt kul att se sin bana sakta växa fram men den häftigaste känslan är att få dela den med vänner och motståndare.

tt3

Visuellt är Trackmania Turbo inte i närheten av att vara det snyggaste spelet till någon av konsolerna det finns tillgängligt på. Estetiken är dock enhetlig och vacker utan att på något sätt försöka eftersträva att sätta en ny standard. Spelets interface är en aning begränsad, det skulle vara trevligt med en karta där du kan se var på banan du befinner dig, alternativt en tidsanvisning som informerar dig om hur långt efter den snabbaste motståndaren du befinner dig. Återigen borde det vara något du kan välja själv genom inställningar i en meny.

För sin prisklass är Trackmania Turbo ett spel som ger oerhört mycket nöje per spenderad krona. Spelets pris skiljer lite från konsol till konsol men ligger på omkring trehundra kronor. Det är ett lättillgängligt spel men samtidigt ett väldigt utmanande spel. Detta racingspel är helt enkelt ett bra spel att ha i sin samling om du vill köra några snabba race med dina vänner. För dig som är en mer hardcorespelare finns det också gott om skäl att återvända flera gånger. Nya banor varje gång du startar spelet, världsrankning med officiella servrar och nya rekord att slå. Det enda som hindrar mig från att ge spelet full pott är att det inte finns någon större möjlighet att påverka de olika spellägenas inställningar. Trots detta så är Trackmania Turbo ett säkert köp som kommer att ge dig åtskilliga timmar av underhållning.

Sedan Playstation 4 släpptes har jag efterfrågat ett racingspel som är lika underhållande och lättspelat som Nintendos Mario Kart-serie. Racingspelet Trackmania Turbo släpptes under förra veckan och finns tillgängligt på Xbox One, Playstation 4 och PC. Det är definitivt lättspelat men är det lika roligt och kompetativt? Jag har testat spelet på Playstation 4. Trackmania Turbo är definitivt ett av de mer underhållande racingspel jag har spelat på Playstation 4 än så länge. Det är ett lättillgängligt spel som är enkelt att lära sig men som samtidigt är svårt att bemästra. Bilarna är lika lättstyrda som Marios go-karts men du slipper alla sköldpaddsskal…

Review Overview

Betyg

80

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.