Tori Amos – Live at Montreux 1991/1992

Jazzfestivalen i Montreux är en av de största i världen (tydligen näst störst efter Jazzfestivalen i Montreal!). Den startades på sextiotalet och även om jazzen är huvudspåret har man redan från tidigt sjuttiotal inviterat andra genrer och från åttiotalets mitt har detta blivit än mer markant. Det är därför kanske inte så konstigt att man vågade satsa på att låta en relativt okänd artist, som inte tillhör jazzgenren, spela. Mer anmärkningsvärt är kanske att man lät filma det hela med kvalitetsutrustning. Tori Amos – live at Montreux 1991/1992 är två konserter från den berömda jazzfestivalen på samma blu-ray.

Tori Amos släppte sitt första album Little Earthquakes som soloartist  1992. Innan dess hade hon gjort ett försök med gruppen Y Kant Tori Read med bland annat en skiva 1988. Den gruppen rosade inte marknaden och bandet lades ner och skivan har fallit in i musikhistoriens stora arkiv för bortglömda alster. Tori var som barn betraktad som ett musikaliskt underbarn som kunde spela, men detta med att läsa noter var det värre med (därav bandnamnet). 1991, som alltså den första av de två trekvartstimmes långa konserterna kommer ifrån, hade Tori Amos inte släppt sitt första album ännu.

Den första konserten från 1991 och innehåller 10 låtar varav lejonparten kommer från hennes kommande album. Tori sitter ensam med en flygel. Hon ser liten och spröd ut. Hon framför de olika låtarna med en klädsam självsäkerhet som aldrig ens gränsar till kaxighet. Ibland försöker hon sig på lite mellansnack dock utan större reaktioner från publiken. Låtarna sitter som de ska och många av dem klassar faktiskt ut versionerna som sedan hamnade på skivan. Den vackra Leather med den utmanande texten:  ”Look I’m standing naked before you, Don’t you want more then my sex, I can scream as loud as your last on, But I can’t claim innocence” låter till exempel betydligt bättre än studioversionen. Tori har under hela spelningen en närvaro och lyster som verkligen går rakt genom rutan och ut i vardagsrummet.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ZoD5Prfzc08[/youtube]

Den andra konserten kom året efter. Little earthquakes har släppts och vunnit relativt stora framgångar, så denna gång har vi en kändare och mer etablerad artist på scenen. Det är fortfarande Tori och en flygel. Denna gång är det dock inte samma utstrålning och denna gång märks publiken mera. Den märks så pass att Tori mitt i en låt stoppar och frågar om publiken är här för att diskutera eller lyssna på musik. Låtvalet är inte exakt det samma men stommen finns kvar från förra årets konsert. Denna gång påfyllt med den klassiska hiten Whole Lotta Love och Nirvanas megahit Smells Like Teen Spirit som får avsluta konserten. Och det är faktiskt först i detta avslutande nummer jag verkligen känner att även detta är en bra konsert. Möjligen var det min eufori över den första konserten som fick den andra att verka vara i sämre dager för det är onekligen en mer rutinerad artist jag ser på scenen.

Den första konserten har mycket bra bild och ljud. Detta förstärker intrycket av konserten. Bildens detaljrikedom ligger på pormasknivå och ljudet för fram både text och flygel på ett mycket förtjänstfullt sätt. Den andra konserten känns tamare både vad det gäller framträdandet, men också vad det gäller bild och ljud, men det är trots allt mycket bättre än vad jag förväntade mig för en konsert från 1992.

Låtlistan är följande:

1. Silent All These Years
2. Precious Things
3. China
4. Crucify
5. Leather
6. Song For Eric
7. Upside Down
8. Happy Phantom
9. Winter
10. Thank You
11. Little Earthquakes
12. Crucify
13. Silent All These Years
14. Precious Things
15. Happy Phantom
16. Whole Lotta Love / Thank You
17. Me And A Gun
18. Winter
19. Smells Like Teen Spirit

De tio första låtarna är från konserten 1991 och de övriga från 1992.

Ett bra köp för den som gillar Tori Amos tidiga verk eller för den som gillar kvinnliga siger-songwriter i allmänhet. Detta är inte jazz alls oavsett vad festivalnamnet antyder.

 

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.