Topplista: De fem bästa Star Wars-filmerna

Häromdagen hade Solo: A Star Wars Story premiär i vårt avlånga land, och vad passar bättre än att runda av arbetsveckan med en topplista över de fem bästa Star Wars-filmerna. Enligt undertecknad förstås, men diskutera gärna i kommentarsfältet på Facebook-inlägget!

 

5. Star Wars: Return of the Jedi

Originaltrilogins avslutande del  pendlar mellan att vara rymdsagans bästa eller sämsta film. Under andra halvan av filmen delas film upp i tre olika äventyr: Lukes konfrontation med Darth Vader och kejsaren, rebellernas attack mot Dödsstjärnan och landtrupperna på Endors skogsmåne. När Lukes duell med sin far genererar gåshud bara man tänker på scenerna är det svårt att inte koppla ihop Ewoksen, skogsmånens urinvånare, med Jar Jar Binks. Då menar jag inte utseendemässigt, för de små bumbibjörnarna är i varje fall gulliga. Med en vanlig rebellattack istället för björnligan hade denna mest troligt varit nummer ett för mig.

 

4. Rouge One: A Star Wars Story

Farhågorna var stora och frågorna många när Godzilla-gubben Gareth Edwards knåpade ihop en helt fristående Star Wars-rulle som utspelade sig mitt under imperiets stormaktstid. Med facit i hand behövde man inte vara ett uns orolig, för Rouge One är en snortät heist-rulle med många urläckra actionsekvenser. Bäst är förstås scenen när Darth Vader går lös på rebellerna. Kanske, kanske den bästa scenen i en Star Wars-film någonsin.

 

3. Star Wars: The Force Awakens

Fortsättning på originaltrilogin med Luke, Han, Leia, C3PO och alla de andra gemytliga och älskade karaktärerna. Det skulle bli ett kärt återseende, men det ska erkännas att jag inte låg sömnlös på nätterna av förväntningar, det måste sägas. Nu lyckades dock Lost-skaparen J.J. Abrams med att göra den tredje bästa Star Wars-rullen hittills, och efter biobesöket var jag alldeles kollrig och halvt genomsvettig. Visst, likheterna med Star Wars: A New Hope är ju ofantligt många, det är ju lika tydligt som att man blir blöt av att bada, men hos denna herre, med många med mig, fungerade det ändå alldeles, alldeles utmärkt. Synd att Abrams inte fick förtroende till att ratta The Last Jedi.

 

2. Star Wars: A New Hope

Filmen där allt startar. Luke Skywalker knatar runt i öknen på Tatooine och tror att han är en obetydlig liten människa i ett oändligt stort universum. Det vet vi ju alla att det givetvis är fel, men det är fantastiskt att få följa, i synnerhet nu efter The Force Awakens och The Last Jedi, den lille Luke i början på hans äventyr som i slutändan kröns med att han störtar Imperiet. Obi-Wan Kenobi fick en betydligt starkare roll i filmen efter att han introducerades, eller hur man nu ska kalla det, i Episode 1-3. Visst märker man ibland att filmen har hunnit bli 41 år (!) gammal, men den innehåller ett gäng minnesvärda scener. I synnerhet när Obi-Wan och hans gamla adept Darth Vader möts i korridoren på dödsstjärnan varpå den senare yttrar: ”I’ve been waiting for you, Obi-Wan. We meet again, at last”. Gåshud.

 

1. Star Wars: The Empire Strikes Back

Även fast flera av filmerna i listan får, eller nosar på, en femma i betyg är detta ändå den bästa Star Wars-filmen utan någon större konkurrens, egentligen. Den mest jämna filmen i rymdsagan, utan några som helst dalar egentligen. Jag tycker att slutstriden mellan Luke och Darth Vader är snygg, men jag gillar de i A New Hope och Return of the Jedi bättre. Egentligen det enda jag har att anmärka på, om det ens är något att anmärka på. Rebellerna är tillbakatryckta trots att de sprängde Dödsstjärnan i föregeångaren, Imperiet visar sin styrka, Luke söker Kraften, Boba Fett introduceras osv, osv. En av världens bästa filmer, alla kategorier.

About Kenny Nordgren

En nästan värmlänning som sedan hösten 2014 är bosatt i Kungälv utanför Göteborg. Arbetar till vardags som pedagog på en låg- och mellanstadieskola. I ryggsäcken finns fem år på universitet med studier inom filmvetenskap och historia. Dagdrömmer om att inom en överskådlig framtid få chansen att skriva en doktorsavhandling rörande skräckfilm. Gillar förutom film även fotboll, tv-spel, hårdrock och att laga rolig mat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.