Topp Tio Filmer Jag Äger

Jag är definitivt en filmsamlare. Några gånger i månaden dimper det ner paket med gamla eller nya filmer i brevlådan och det blir ofta besök till second hand i jakt på nästa bra deal. Jag bestämde mig för att se över dessa och faktiskt bestämma mig över vilka som jag gillar mest. Direkt från min filmhylla till dig som läser presenterar jag alltså mina tio favoriter!

#10. Gattaca

Främst tror jag att jag gillar den här filmen för den karaktären som Jude Law spelar, men för en topp tio film där birollen är mest intressant så hamnar man tyvärr långt ner på tionde plats. I övrigt är storyn riktigt intressant där Ethan Hawke kämpar mot vad som förväntas av honom för att nå sina drömmar i en mix av en dystopisk och utopisk framtid.

#9. The Help (Niceville)

Emma Stone är en viktig skådespelerska för mig, denna filmen är ett av skälen. Hon spelar Skeeter, en modern kvinna för sin tid som vill skriva om livet för svarta kvinnor som jobbar för de vita förortskvinnorna på 60-talet. Givetvis finns det en god dos osämja som iallafall i vissa fall får rättvisans ljus på sig. Det är med mängder av värme och en av filmvärldens mest kända hämndaktioner som bidrar till att denna guldklimp får hänga med på topp tio!

#8. Easy A

Skådespelerskan Emma Stone dominerar med en andra placering i topp tio av ungefär samma skäl som i föregående film. Men här är hon som karaktären Olive snäppet vassare med sin intelligens och ändå skör och mottaglig för det mörka molnet som omger henne. Vad gör man när folk tror att man är lätt på foten när det inte ens är sant? Hon bestämmer sig för att äga rollen men snart blir det för mycket. Hon inspireras av gamla filmer och bestämmer sig för att avsluta saker på dessa vis, och visst slutar alla filmer lyckligt?

#7. The Princess Bride

Till skillnad från The Help och Easy A så är starka kvinnor det som The Princess Bride troligen är minst känd för. Istället har vi en ensemble av quirky hjältar som alla är helt fantasiska på sina vis. Vi har André the Giant som Fezzik, Carey Elwes (kanske mest känd i Robin Hood: Men in Tights) som Wesley och min favorithjälte i alla filmer någonsin, nämligen Inigio Montoya. Han är spelad av Mandy Patinkin som bara råkar vara en hjälte i verkliga livet också med sin kämparglöd för mänskliga rättigheter. The Princess Bride är en tvättäkta citatmaskin med mycket kärlek och mycket humor som aldrig blir för gammal.

#6. Enemy

Jake Gyllenhaal har länge varit en favoritskådis i största allmänhet då han var klockren i både Brokeback Mountain, Source Code och Nightcrawler. Så när jag såg Enemy lite på måfå i den stora outlet-högen så tog jag med den till kassören som tyckte att den är bra men bara fram till slutet. Jag bestämde mig ändå för att köpa den, det köpet var ett wild card som absolut gick hem för mig! Det finns inga negativa känslor om slutet här för mig då jag tycker att denna thriller är perfekt och fin precis som den är, från början till slut. Detta är kanske min favoritfilm med Jake Gyllenhaal överhuvudtaget där han spelar två roller, en lärare som ser en film där en av skådespelarna är identisk med hur han sjäv ser ut. En av de nya favoriterna som filmen bidrog med var att öppna mina ögon för regissören som var Denis Villleneuve som kanske numera är mest känd för Bladerunner 2049.

#5. The Adjustment Bureau

Jag har aldrig varit ett fan av Matt Damon men jag måste säga att han är oemotståndlig i just den här filmen och har ända sedan The Adjustment Bureau vunnit mycket respekt som skådespelare i mina ögon. Men briljerar, det gör den talangfulla Emily Blunt. Hon fullkomligt outshinar allt i sin väg och det är inte lätt att inte falla för henne ikapp med Matt Damons karaktär, David. De två spelar ett par som återförenas efter en intensiv flört då Ödet (eller vad man nu vill kalla dem) somnar mitt i sitt uppdrag för att förhindra att de träffas igen och därmed utvecklar sin relation. Att kämpa mot vad ödet och hjärtat vill är inte det lättaste och ta sig igenom det är kanske det mest romantiska jag har sett i hela mitt liv. Två tindrade ögon och ett hjärta som värker lidelsefullt blir betyget på denna!

#4. Napoleon Dynamite

Troligtvis den märkligaste filmen på hela listan. Men det är en feelgood-film ända ut i fingertopparna och en citatmaskin precis som tidigare nämnda The Princess Bride. Det är film om vänskap i stora drag och någon vidare beskrivning utöver det känns överflödig. Den är skitrolig utan att man gapskrattar och lyckas man med det så har man gjort något vackert. Jag mår alltid bättre efter Napoleon Dynamite och det lär dröja innan jag tröttnar på honom och hans vänner. Om ens någonsin.

#3. Nocturnal Animals

Ännu en Jake Gyllenhaal-film får en placering i ännu en thriller. Amy Adams spelar hans exfru som får en kopia av hans senaste bok som snart ska släppas och vad hon läser är en obehaglig historia om en man som förlorar sin familj till våldtäktsmän och mördare. Filmen är extremt obehaglig och skådespeleriet är bland det mest talangfulla jag sett. Oscarsnominerad blev Michael Shannon som ofta spelar lite creepy roller, han var inte helt olik sig som poliskonstapeln Andes. Men en Golden Globe gick till Aaron Taylor-Johnson (känd från Kick-Ass) som vinner i tävlingen ”vem är mest creepy?”. En rejäl dos gåshud och samtliga nackhår gör honnör, det blir betyget för den här.

#2. Casablanca

Länge fightades den här filmen med förstaplaceringen men nu har den fått en definitiv andra plats. Trots detta så väger denna filmen troligtvis mest för mig rent emotionellt. Den handlar om Rick som bestämmer sig för att skydda sitt ex och hennes make från nazisterna i Casblanca, Afrika. Men gammal kärlek rostar aldrig och frågan är om Rick och Ilsa är villiga att släppa varandra. Deras låt, ”As time goes by” är en riktig klassiker och ett av mina bästa minnen var när en pianist spelade och sjöng den för mig efter önskemål på Casino Cosmopol i Göteborg. Det är en film som ligger nära hjärtat. Filmen må vara gammal, men som jag skrev förut, gammal kärlek rostar aldrig.

#1. Definitely, Maybe

Fullkomligt orubbad och skall så förbli. Både Ryan Reynolds och Rachel Weisz blev två av mina favoritskådisar efter den här filmen. Reynolds spelar William Hayes som har drömmar om att bli president och flyttar till New York för att börja som volontär i Bill Clintons valkampanj. Väl där saknar han sin flickvän Emily, blir bästis April och intresserar sig för den spännande och annorlunda Summer. Men detta är nutiden och hans dotter Maya undrar vilken av dessa kvinnor från förr som är hennes mamma. Denna filmen är så bra så jag har till och med sett den med kommentarspår två gånger vilket jag aldrig gör annars. Jag ler fånigt varje gång och det kommer aldrig att komma något mellan mig och Definitely, Maybe. This is the one. Definitely.

About Nathalie Leth

Även om inget tycks kunna rubba hennes favoritfilm Definitely, Maybe från första platsen så är jakten ständigt igång efter nya filmupplevelser. Varesig det rör sig om en prasslig chipspåse och häftig thriller eller tio kilo choklad med det senaste romantiska dramat så kan man räkna med att Nathalie redan är på plats. Om filmen dessutom är gjord av Denis Villeneuve eller har Jake Gyllenhaal i någon av rollerna så finns det inget väder som stoppar henne från att se detta på bioduken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.