Top Gun 3D

”Revvin’ up your engine. Listen to her howlin’ roar. Metal under tension. Beggin’ you to touch and go. Highway to the Danger Zone. Ride into the Danger Zone.”Snapshot-2013-08-02 at 11_19_18 AM-166734591

”Du är ju inte ens Top Gun-gammal.”, ett uttryck som använts ganska ofta i min bekantskapskrets genom åren, men som nu ersatts av Pulp Fiction-gammal för att beteckna någon som inte var född vid premiären av filmen. När jag växte upp var Top Gun ikonisk och samma år kom Iron Eagle som i och för sig var underhållande för en tolvåring, men inte höll samma klass. Regissören Tony Scott hade tillsammans med producenterna Jerry Bruckheimer och Don Simpson plockat ihop en ensemble av skådespelare som alla hade något att bevisa och Top Gun skulle sätta fart på deras karriärer. Manusförfattarna Jim Cash och Jack Epps hade utgått från en artikel i ett magasin och på ett av uppslagen fanns ett magnifikt foto tagit inuti cockpiten där ytterligare två stridsflygplan sågs glida i formation genom molnen. De tänkte att det måste finnas en film som kan handla om det här.

Vi får komma ihåg att Top Gun spelades in i en tid utan krig och högt ekonomiskt välstånd i USA. Det fanns ingenting att oroa sig för och det fanns inga mörka moln på horisonten. Idag kan man känna att den är lite väl patriotisk och att den slår sig ett par gånger för mycket på bröstet. Det är ändå en riktigt underhållande film och en rejäl nostalgitripp. Trots 27 år på nacken står den sig oväntat bra. När den spelades in hade det aldrig gjorts en riktig film om stridspiloter och manusförfattarna var smarta nog att behålla språket som de här killarna svängde sig med. Uttryck som ”I crashed and burned” eller ”the need for speed” fanns inte bland vardagsuttrycken innan den här filmen.Snapshot-2013-08-02 at 11_20_08 AM-1989595249

Det här var Tony Scotts andra film i Hollywood och den första, The Hunger, hade inte mottagits speciellt bra. Producenterna Bruckheimer och Simpson letade efter någon som hade erfarenhet av att filma stridsflygplan och Scott hade gjort en reklamfilm för SAAB där han använt sig av en Viggen. Det var biljetten in i projektet. Dessutom lyckades de få flottans välsignelse och därför gick det att spela in flygscener på ett sätt som aldrig gjorts tidigare. På ett tidigt stadie hade de även fått in den tekniska rådgivaren och före detta stridspiloten Pete ”Viper” Pettigrew, för att hjälpa till med manuset. Han syns för övrigt tillsammans med Kelly McGillis på officersklubben och refereras till som ”older man” av Tom Cruise. Utan Vipers hjälp hade aldrig filmens flygstrider blivit så bra som de blev.

Redan tidigt valde Tony Scott att Top Gun skulle filmas utan green screen och med alla effekter gjorda i kameran eller med modeller. Bak- respektive framprojektion är det enda tricket i övrigt som användes i filmen. När Top Gun släpptes 1986 års blev den den mest inkomstbringande filmen det året och fanns på biograferna under ett helt års tid. Amerikanska flottan tog tillfället i akt att rekrytera utanför biosalongerna och har aldrig haft högre söktryck än då. Det riktiga Top Gun var på den tiden ingen stor institution utan knappt 200 personer hade satt sin fot där. Resultatet av filmen blev att de fick större budget och nya flygplan av USAs regering och att en president för första gången satte sin fot på ett hangarfartyg. Att det skulle komma drivor med turistbussar och massor med kvinnor som hängde på officersklubben var en oväntad bonus.Snapshot-2013-08-02 at 11_26_10 AM-659482506

När nu Top Gun återvände i 3D så måste jag säga att jag var skeptisk. Går det verkligen att ta en gammal film som inte är filmad i 3D och som inte innehåller en knivudd CGI och konvertera till en 3D-film som fungerar?

Innan Tony Scott gick bort 2012 kontrollerade han stereokonverteringen av sin film innan den blev släppt på IMAX 3D och på Blu-ray. Konverteringen har gjorts av företaget Legend3D. Top Gun filmades på Super 35mm film vilket gjorde att det var mindre slitage och skador på filmen som skannades. Negativen skannades i 6K av EFILM som sedan lämnade över till Company3 som gjorde 4K respektive 2K filerna. Dessa överlämnades sedan till Legend3D för restaurering och konvertering till 3D. Hur detaljerna i konverteringen går till är inget jag känner till men de baseras på en digital färgläggningsteknik som utvecklats de senaste 20 åren. Sedan justeras den 3D mask som skapas för att passa perfekt. Hur exakt är då maskningen? Enligt Legend3D så har de koll på det ner till pixelnivå och kan justera fina detaljer som blänk i ögonen hos skådespelarna.Snapshot-2013-08-02 at 11_29_03 AM-759376175

Hur bra fungerar det här då? Förvånansvärt riktigt bra måste jag säga. Inledningssekvensen med hangarfartyget och röken som sveper förbi mellan flygplanen och människorna säljer konceptet direkt. Det är inte 3D i ansiktet som en gimmick utan det handlar om att skapa djup i bilden. Jag har inte sett någon annan konverterad film än denna så jag har svårt att avgöra vad som går att göra bättre. Det är stundtals riktigt bra och jag är inget annat än imponerad. Det är utan tvekan så att 3D tillför filmen en ny dimension men inte på något dåligt sätt. Ansikten, uniformer och flygplan är imponerande bra i 3D-känslan.

Top Gun har tidigare släppts på Blu-ray och extramaterialet som fanns på den utgåvan återfinns också här. Fullspäckad med otroligt intressant material som börjar med ett kommentarsspår fyllt till bredden med information. Gänget är inte helt synkat, men det är väldigt intressant. Sedan finns en dokumentär i sex delar; Danger Zone: The Making of ”Top Gun” på sammantaget nästan två och en halv timme. Intervjuer, bakom kulisserna och massor av annat erbjuds och det är helt uppslukande. En av de bättre dokumentärer jag sett för en så här gammal film. Rekommenderas å det varmaste. Det finns även en 30 minuters dokumentär om det riktiga Top Gun som är mycket sevärt. Det tar inte slut här dock, ytterligare dokumentärer, intervjuer och musikvideos finns att dyka ner i från tiden vid inspelningen. Kanske inte lika bra som det tidigare men på det hela är det ett välförsett och genomarbetat extramaterial.Snapshot-2013-08-02 at 11_31_05 AM-340059104Det är svårt att göra en rättvis bedömning av en film som Top Gun. Jag kan inte låta bli att älska filmen och få en kick av nostalgitrippen. Det är fortfarande inte någon flygfilm som gjort det bättre än den här och 3D delen gör att filmen blir ännu bättre. Utgåvan rekommenderas varmt och glöm inte att se igenom extramaterialet. Betyget avspeglar helhetsintrycket av utgåvan. Great balls of fire!

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

One comment

  1. ”Vi får komma ihåg att Top Gun spelades in i en tid utan krig och högt ekonomiskt välstånd i USA. Det fanns ingenting att oroa sig för och det fanns inga mörka moln på horisonten. Idag kan man känna att den är lite väl patriotisk och att den slår sig ett par gånger för mycket på bröstet.”

    Aldrig hört talas om kalla kriget, som var högaktuellt på 80-talet.
    USA gick väl ganska bra men Reagans politik gjorde ju även att många vanliga människor gick omkull och hade det väldigt svårt.

    Herregud

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.