Tightrope

1980 fyllde Clint Eastwood 50 år. Men rollerna förblev de samma, hårdför snut vad folk ville se med Clintan även om han försökte sig på andra roller. Så han fortsatte göra Dirty Harry och kopior på honom. Som Wes Block i Tightrope.

Tightrope utspelar sig i New Orleans där polisen börjar undersöka en misstänkt seriemördare som fokuserar på prostituerade. Till en början kan detektiv Wes Block inte se ett mönster men snart inser han att mördare verkar ha något personlig mot honom då han börjar fokusera på kvinnor som Block har mött och haft sex med. Samtidigt som Block jagar mördaren tar denne ett intresse i hans familj, hans två unga döttrar. Det blir en jakt mot klockan om Block skall hinna lista ut vem mördaren är.

Detta är en så skum film. Huvudpersonen är alltså polis, ensamstående som bor med sina två döttrar i ett hus. Men på fritiden brukar han åka ner till red light district och träffa prostituerade. Jag vet inte om regissören och manusförfattaren Richard Tuggle ville göra en erotisk thriller eller vad som var tanken men det fungerar ganska dåligt 35 år senare. Det känns ärligt talat ganska smaklöst att Eastwoods karaktär utan större problem ligger med flera prostituerade under filmens gång. Som om det vore fullkomligt normalt. Hans karaktär i övrigt känns nämligen som en karbonkopia av Harry Callahan. Det finns någon scen som antyder att han är alkoholist efter skilsmässan men det är för lite för att skapa en tragisk och nedbruten karaktär som begraver sig i jobbet och kvinnor. Det hade jag kunnat köpa men inte detta.

Mycket av problemen härstammar från att Richard Tuggle gjorde sin regidebut här, men Eastwood gjorde det mesta av arbetet då han tyckte att Tuggle arbetade för långsamt. Tuggle kom bara att göra en film till och skriva manus till två till innan hans karriär tog slut. Kanske detta är grunden för Eastwoods karaktär. Eastwood ville se mer av hjälten han var van att spela.

Synd för resten av filmen har potential. Huvudskurken är baserad på Bay Area Rapist och fungerar bra. Det är en obehaglig karaktär som hela tiden ligger steget före polisen. Även om vissa saker aldrig förklaras, som till exempel hans användning av masker.

Tightrope lämnar en hel del att önska, det finns något här. Något som påminner som Hitchcocks trasiga poliser som Scottie Ferguson i Vertigo. Men Eastwood verkar inte intresserad av att ta de nödvändiga stegen för att komma dit. Han vill ha sin hårda polis utan egentliga svagheter istället för att spela på dem och få en mer mänsklig karaktär. Det känns så synd för jag kan verkligen se potential här. En film som hade kunnat bli både spännande och intressant. Nu blir det en film som inte sticker ut från de andra dussin polisthrillers jag sett från 80-talet. Och vill jag ha en riktigt bra sådan med Clint Eastwood ser jag Sudden Impact istället.

1980 fyllde Clint Eastwood 50 år. Men rollerna förblev de samma, hårdför snut vad folk ville se med Clintan även om han försökte sig på andra roller. Så han fortsatte göra Dirty Harry och kopior på honom. Som Wes Block i Tightrope. Tightrope utspelar sig i New Orleans där polisen börjar undersöka en misstänkt seriemördare som fokuserar på prostituerade. Till en början kan detektiv Wes Block inte se ett mönster men snart inser han att mördare verkar ha något personlig mot honom då han börjar fokusera på kvinnor som Block har mött och haft sex med. Samtidigt som Block jagar…

Review Overview

Betyg

50

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.